Nový rok je symbolem nových začátků a očekávání. V tento den lidé po celém světě připravují jídla, která mají symbolizovat prosperitu a štěstí. Jedním z takových pokrmů je i čočka, oblíbená nejen pro svou výživovou hodnotu, ale i pro pověru, že přináší bohatství. Jak se ale tato tradice vlastně zrodila?

Zdroj: Youtube

Čočka, symbol hojnosti a prosperity, má kořeny v mnoha kulturách

V českém prostředí se tradice konzumace čočky na Nový rok vztahuje k pověře, že její zrnka připomínají mince a tím přitahují bohatství. Podobné tradice najdeme ve Spojených státech, kde se na Nový rok jí černooká hrachovka, nebo ve Španělsku, kde pojídají kuličky hroznového vína. Každá z těchto tradic má stejný základní motiv – přilákat do nového roku štěstí a prosperitu.

Náš novoroční stůl by však neměl obsahovat pouze čočku. Podle lidových tradic je důležité se vyhnout opeřencům, jako jsou kuřata nebo husy, aby nám štěstí „neuletělo“. Tento zvyk symbolizuje opatrnost a promyšlenost, které by měly charakterizovat náš přístup k novému roku. Ačkoli se tyto pověry mohou zdát jako pouhé babiččiny pohádky, odrážejí hlubší kulturní hodnoty a tradice.

Kromě pověr a tradic je čočka také vynikající pro naše zdraví

Bohatá na proteiny, vlákninu a živiny, je ideální pro ty, kteří si na Nový rok dávají předsevzetí zdravějšího životního stylu. Recepty jako čočková polévka nebo čočka nakyselo jsou nejen chutné, ale i vysoce výživné, a představují skvělý způsob, jak zahájit rok plný zdraví a vitality.

Jak na nejlepší čočkovou polévku?

Osvěžte svůj novoroční stůl klasickou čočkovou polévkou, která nejen zasytí, ale i zahřeje. Začněte přípravou ingrediencí: 1 velká cibule, 1 mrkev, 200 g čočky, 1,5 l vody, 10 dkg anglické slaniny, 1 petržel, majoránka, česnek, sůl, mletý černý pepř a olej. Nejprve čočku přeberte a nechte asi 3 hodiny namočenou ve studené vodě. Pak oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky. Stejně tak připravte mrkev a petržel, které nastrouháte na širším struhadle. Anglickou slaninu rovněž nakrájejte na kostičky. V hrnci restujte cibuli se slaninou v oleji, dokud cibule nezesklovatí. Přidejte nastrouhanou zeleninu a podlijte vodou, aby se obsah nepřipaloval. Poté přidejte odstátou čočku, osolte, opepřete a zalijte vodou. Vařte do změknutí čočky. Na závěr přidejte oloupaný a utřený česnek s majoránkou. Tato vydatná polévka je ideální pro zahájení nového roku plného zdraví a štěstí.

Čočka nakyselo je oblíbená klasika

Pro ty, kteří mají rádi trochu pikantnější chutě, je tu recept na čočku nakyselo. K přípravě budete potřebovat 500 g čočky, 50 g tuku na smažení, 1–2 cibule, 3 lžíce hladké mouky, mletý černý pepř, ocet a sůl. Nejprve čočku přeberete, propláchnete a namočíte na hodinu do studené vody. V této vodě ji pak uvaříte doměkka. Po uvaření odlijte přebytečnou vodu. Cibuli oloupejte, nakrájejte a osmažte na tuku dozlatova. Přisypte mouku, zalijte trochou vody a povařte. Do směsi přidejte ocet podle chuti a vmíchejte do uvařené čočky. Dochutíte solí a pepřem. Tuto pikantní čočku podávejte s párkem, volským okem nebo kyselými okurkami. Je to skvělý způsob, jak přivítat nový rok s chutí a energií.

Autor: Tereza Kašková

Zdroj: vlasta.cz, RecipeTin Eats, LBBC Food, lidovky.cz

Související články