Mák je jednou z našich nejzákladnějších surovin a Česká republika patří k celosvětově nejvýznamnějším producentům a vývozcům potravinářského máku. Nejstarší nálezy pocházejí z období před 2800 lety z doby Keltů, už tenkrát si tedy pochutnávali naši předci na máku.

VIDEO: Máte přebytky cukety? Zkuste cuketový tatarák...

Zdroj: Youtube

Využití najde v potravinářství i farmacii

Maková semínka se zpracovávají nejen v potravinářství, ale makovina také ve farmaceutickém průmyslu k výrobě léků. Ve 100 g máku najdete 1400 mg vápníku, což je 12x více než v mléce. Je to také silný antioxidant.

Kromě vápníku najdete v máku železo (3x více než ve špenátu), draslík (2,5x víc než v banánech) a hořčík (2x více než ve vlašských ořeších). Ještě potřebujete nějaký důkaz, že mák je skutečně zázrak?

Právě teď dozrávají všude cukety, které se dají připravit na tisíce způsobů. Jedním z nich je způsob nasladko v podobě cuketového koláče s mákem. Mák lze nahradit i kokosem nebo ořechy. Ale s mákem prostě nemá chybu.

Recept na cuketový makovec

Co budete potřebovat

  • 2 hrnky nastrouhané cukety
  • 3 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 balíček vanilinového cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 1 hrnek mletého máku
  • 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 lžičku sody bikarbony
  • tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
  • (1 hrnek = 1/4 l)

Postup přípravy cuketového makovce

  1. Omytou, případně oloupanou cuketu nastrouhejte nahrubo.
  2. Dejte ji do mísy se žloutky, cukrem, olejem, mletým mákem a promíchejte.
  3. Postupně přidávejte mléko střídavě s moukou, promíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou.
  4. Nakonec zlehka vmíchejte pevně ušlehaný sníh z bílků.
  5. Středně husté těsto rozetřete na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem.
  6. Ve středně vyhřáté troubě pečte zvolna asi 3/4 hodiny.
  7. Nakonec nechte makovec vychladnout, pak ho vyklopte a pocukrujte nebo ho můžete přelít čokoládovou či citronovou polevou a ozdobit citronem.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, Sto receptů na cukety, dýně a patisony (Jarmila Mandžuková), cooklikeczechs.com, nasmodrymak.cz, farmamarkovych.cz