Mák je jednou z našich nejzákladnějších surovin a Česká republika patří k celosvětově nejvýznamnějším producentům a vývozcům potravinářského máku. Nejstarší nálezy pocházejí z období před 2800 lety z doby Keltů, už tenkrát si tedy pochutnávali naši předci na máku.
VIDEO: Máte přebytky cukety? Zkuste cuketový tatarák...
Využití najde v potravinářství i farmacii
Maková semínka se zpracovávají nejen v potravinářství, ale makovina také ve farmaceutickém průmyslu k výrobě léků. Ve 100 g máku najdete 1400 mg vápníku, což je 12x více než v mléce. Je to také silný antioxidant.
Kromě vápníku najdete v máku železo (3x více než ve špenátu), draslík (2,5x víc než v banánech) a hořčík (2x více než ve vlašských ořeších). Ještě potřebujete nějaký důkaz, že mák je skutečně zázrak?
Právě teď dozrávají všude cukety, které se dají připravit na tisíce způsobů. Jedním z nich je způsob nasladko v podobě cuketového koláče s mákem. Mák lze nahradit i kokosem nebo ořechy. Ale s mákem prostě nemá chybu.
Recept na cuketový makovec
Co budete potřebovat
- 2 hrnky nastrouhané cukety
- 3 vejce
- 1 hrnek moučkového cukru
- 1 balíček vanilinového cukru
- 1 hrnek oleje
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek mletého máku
- 1 a ½ hrnku polohrubé mouky
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 lžičku kypřicího prášku do pečiva
- 1 lžičku sody bikarbony
- tuk na vymazání a hrubá mouka na vysypání plechu
- (1 hrnek = 1/4 l)
Postup přípravy cuketového makovce
- Omytou, případně oloupanou cuketu nastrouhejte nahrubo.
- Dejte ji do mísy se žloutky, cukrem, olejem, mletým mákem a promíchejte.
- Postupně přidávejte mléko střídavě s moukou, promíchanou s práškem do pečiva a jedlou sodou.
- Nakonec zlehka vmíchejte pevně ušlehaný sníh z bílků.
- Středně husté těsto rozetřete na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech s vyšším okrajem.
- Ve středně vyhřáté troubě pečte zvolna asi 3/4 hodiny.
- Nakonec nechte makovec vychladnout, pak ho vyklopte a pocukrujte nebo ho můžete přelít čokoládovou či citronovou polevou a ozdobit citronem.
Zdroj: vlasta.cz, Sto receptů na cukety, dýně a patisony (Jarmila Mandžuková), cooklikeczechs.com, nasmodrymak.cz, farmamarkovych.cz