Někdo ho označuje za krém, jiný za pomazánku nebo krémovou verzi citronové marmelády. Hodí se jako poleva či náplň do koláčů, cheesecaků, na vafle, lívance i do smetanových nebo tvarohových krémů či jogurtu. A zkuste jím pomazat dezert pod šlehačkou...

Lemon curd má velmi intenzivní chuť – po první lžičce mu buď úplně propadnete, nebo naopak budete patřit k těm, kteří nikdy nepochopí, co na něm ostatní mají. Nezbývá než vyzkoušet, ke které skupině budete patřit vy. V dobře zásobených obchodech lemon curd určitě koupíte. Ovšem připravit si ho můžete i doma.

VIDEO: Lemon curd podle Mirky van Gils Slavíkové. Podívejte se!

Zdroj: Youtube

A na co si dát při jeho přípravě pozor? Vejce jsou velmi citlivá na teplotu, takže je nutné je neustále míchat a udržovat opravdu nízký plamen, proto je lépe připravovat lemon curd ve vodní lázni. Trvá to o něco déle, ale nehrozí žádné nehody. Struktura krému je velmi důležitá, měl by být dokonale hladký. Po dovaření ho proto rozmixujte nebo propasírujte.

Lemon curd můžete připravit z různých druhů citrusů – zkuste kromě citronu třeba růžový grep a červený pomeranč. Hotový krém vydrží v lednici asi týden nebo dva. Dá se i zavařit nebo zamrazit, ale nejlepší je čerstvý.

Citronový dort s mákem

SPOJENÍ CITRUSŮ S MÁKEM JDE HEZKY K SOBĚ, A NAVÍC KOMBINACE SNĚHOBÍLÉ, ŽLUTÉ A TMAVĚ MODRÉ DOKONALE LAHODÍ OKU. TOMUTO DORTU SE JEN TĚŽKO ODOLÁVÁ. JEHO DŮLEŽITOU SOUČÁSTÍ JE PRÁVĚ KRÉM LEMON CURD.

DOBA PŘÍPRAVY: 2 hodiny

Suroviny (na formu o průměru 20 cm):

• 170 g másla
• 120 ml plnotučného mléka
• 5 vajec
• 300 g cukru krystalu
• šťáva a kůra z 1 citronu 
• 200 g hladké mouky
• 3 lžičky prášku do pečiva
• 2 lžíce celého máku 
LEMON CURD:
• 3 vejce
• 140 g cukru krystalu
• šťáva (asi 80 ml) a nastrouhaná kůra z 1-2 biocitronů
• 55 g másla
KRÉM: 500 g sýra Philadelphia 
• 250 g mascarpone
• 200 g smetany ke šlehání
• 200 g moučkového cukru
• šťáva z 1/2 citronu 
• žluté gelové potravinářské barvivo

LEMON CURD:

  1. Připravte ho den předem (důkladně vychladne a zhoustne). Do hrnce se silným dnem (nebo do misky ve vodní lázni) dejte citronovou šťávu, kůru a cukr. Pomalu zahřívejte, aby se cukr rozpustil. Pak přidejte máslo a na nízkém stupni opět zahřejte. Do směsi (nesmí vřít!) pak za stálého míchání pomalu vlijte prošlehaná vejce a za stálého míchání směs vařte, dokud nezhoustne. Vychladlý lemon curd překryjte potravinovou fólií a uložte do lednice.
  2. Dortovou formu (o průměru 20 cm) vymažte máslem a vyložte pečicím papírem, troubu předehřejte na 175 °C. Do menšího kastrůlku nalijte mléko, ohřejte a vložte do něj máslo. Máslo se rozpustí a zároveň ochladí mléko. Elektrickým šlehačem vyšlehejte v míse vejce s cukrem, dokud nedosáhnete husté a nadýchané konzistence. Přidejte citronovou šťávu a kůru, mouku, prášek do pečiva a mák. Pořádně rozmíchejte, až vznikne hladké těsto. Nakonec do těsta vmíchejte zchladlé mléko s máslem a všechnu tekutinu do těsta zapracujte.
  3. Třetinu těsta nalijte do formy, vložte do trouby a pečte 20 minut nebo dokud párátko zapíchnuté doprostřed korpusu nevytáhnete čisté. Postup zopakujte ještě dvakrát, až upečete všechny tři korpusy. Pokud vlastníte více forem, můžete péct dva nebo tři korpusy najednou. Nechte je potom na mřížce dobře vychladnout.

KRÉM:

  1. Elektrickým šlehačem vyšlehejte sýr Philadelphia, mascarpone a moučkový cukr a postupně přilévejte smetanu ke šlehání, dokud nezískáte hladký, ale hustý krém. Na servírovací tác položte spodní korpus, potřete ho tenkou vrstvou krému. Na krém naneste lemon curd tak, aby ke krajům zbývaly asi 3 cm.
  2. Přiklopte korpus druhým korpusem a zopakujte potírání krémem a lemon curdem. Nahoru položte poslední korpus a dort potřete tenkou vrstvou krému. Dort nechte zatuhnout v lednici, stačí 20 minut.
  3. Zbylý krém rozdělte do tří misek. Jednu nechte neobarvenou a do druhých dvou přidejte žluté barvivo tak, abyste získali jednu světle a druhou tmavě žlutou barvu.
  4. Do cukrářského sáčku s hladkou špičkou dejte tmavě žlutý krém a kolem dokola dort ozdobte do třetiny jeho výšky. Světle žlutým krémem ozdobte další třetinu výšky dortu a nakonec krémem bez barviva dozdobte vrchní třetinu a vršek dortu.
  5. Cukrářskou kartou, špachtlí nebo dlouhým nožem uhlaďte krém co nejvíc do roviny. Tímto pohybem se barvy přirozeně propojí a barevný přechod nebude ostrý. Zbylým krémem nastříkejte nahoře ozdobnou spirálu a dort lehce posypte mákem a ozdobte citronem.

Schwarzwaldský dort

SLAVNÝ NĚMECKÝ DORT KLASICKY ZDOBÍ TŘEŠNĚ (ČI VIŠNĚ), MY JSME HO OZDOBILI, DLE JEHO NÁZVU, STROMEČKY. TŘEŠŇOVOU PÁLENKU LZE NAHRADIT NAŘEDĚNOU GRIOTKOU, ALE ZKUSTE SE RADĚJI DRŽET TŘEŠŇOVICE.

DOBA PŘÍPRAVY: 55 minut
PEČENÍ: 50–60 minut

Suroviny (na formu o průměru 20 cm):

KORPUS:

• 50 g rozpuštěného másla
• 180 g hladké mouky
• 5 lžic kakaa
• 1 lžička prášku do pečiva
• 1 lžička jedlé sody
• špetka soli
• 200 g cukru krystalu
• 1 vejce
• 200 g zakysané smetany
• 75 ml horké vody
OMÁČKA:
• 250 g kompotovaných višní
• 1 lžíce citronové šťávy
• 2 lžičky kukuřičného škrobu
KRÉM:
• 500 g mascarpone
• 6–8 lžic moučkového cukru
• 200 ml smetany ke šlehání
OZDOBA:
• 150 g hořké čokolády
NA DOKONČENÍ:
• 50 ml třešňovice
• čokoládové hobliny

  1. Sypké suroviny smíchejte, přidejte zakysanou smetanu, vejce, vychladlé rozpuštěné máslo, horkou vodu a zpracujte v hladké těsto. Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto dejte do máslem vymazané a pečicím papírem vyložené formy a pečte 50–60 minut.
  2. Zatímco se peče korpus, připravte si omáčku na náplň. Kompot slijte, višně odložte stranou a šťávu svařte se škrobem. Vychlaďte a přilijte citronovou šťávu.
  3. Mascarpone v míse promíchejte lžící s moučkovým cukrem. Smetanu vyšlehejte dotuha a pomalu přimíchejte k mascarpone.
  4. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, nechte vychladit a přendejte do trezírovacího sáčku. Na pečicí papír namalujte čokoládou stromečky a dejte zatuhnout do lednice. Po zatuhnutí stromečky otočte, na kmínek upevněte špejli a zakryjte pomocí zbylé čokolády.
  5. Vychladlý korpus rozřízněte na tři díly, každý pokapejte třešňovicí, potřete krémem, poklaďte višněmi a pokropte svařenou šťávou z višní. Vršek dortu potřete zbylým krémem, posypte čokoládovými hoblinami, poklaďte višněmi a ozdobte stromky z čokolády.

Čokoládový dort

V REPERTOÁRU ŽÁDNÉ KUCHAŘKY BY NEMĚL CHYBĚT RECEPT NA ČOKOLÁDOVÝ DORT. MÁME PRO VÁS JEDEN OSVĚDČENÝ A NIJAK SLOŽITÝ.

DOBA PŘÍPRAVY: 90 minut + 1 hodina na vychladnutí korpusu

Suroviny (na jeden dort):

• 170 g změklého másla
• 250 g hnědého cukru
• 2 vejce
• 1 a ½ lžičky sody
• 370 ml mléka
• 320 g hladké mouky
• 3 lžičky prášku do pečiva
• 50 g tmavého kakaového prášku
NÁPLŇ A DEKORACE:
• 300 g hořké čokolády
• 200 ml smetany
• 70 g másla

  1. Troubu předem rozehřejte na 160 ºC. Máslo s cukrem našlehejte v míse elektrickým šlehačem do hladkého krému. Postupně do másla dobře zašlehejte vejce. Sodu rozpusťte v mléce, směs přilijte do mísy ke krému a zároveň přisypte prosetou mouku, prášek do pečiva a kakao. Dál prošlehejte pomalejší rychlostí, aby se vše spojilo.
  2. Formu vyložte pečicím papírem (nebo vymažte máslem a vysypte hrubou moukou). Těstem naplňte formu a pečte asi 1 hodinu. Je-li těsto dostatečně upečené, zjistíte dřevěnou špejlí (když ji zapíchnete do středu korpusu, musí být po vytažení čistá a suchá). Korpus po chvíli vyndejte z formy a nechte ho vychladnout.

KRÉM:

  1. 200 g čokolády nalámejte do plechové nebo skleněné misky a přidejte k ní smetanu a máslo. Misku položte na hrnec s vroucí vodou a nechte čokoládu s máslem rozpustit. Vše dobře promíchejte a potom dejte vychladit. Směs našlehejte elektrickým mixérem na hustý krém.
  2. Vychladlý korpus rozkrojte podélně na poloviny a promažte je krémem. Částí krému potřete i povrch a boky dortu. Dort ozdobte hoblinkami, které vytvoříte škrabkou na zeleninu z lehce změklé zbylé hořké čokolády.

Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet

Související články