Pokud nesáhnete po konzervě, ale po čerstvé nebo suché verzi, je s nimi při přípravě o trošku víc práce. Fazole sice patří mezi luštěniny, ale na rozdíl třeba od hrášku je musíte vždy tepelně upravit, protože obsahují jedovaté lektiny, které se však vařením zneškodní. Druhou „nepříjemností“ luštěnin, tedy i fazolí, je přítomnost látek způsobujících nadýmání. Těmto potížím lze do jisté míry předcházet dostatečně dlouhým namáčením (ideálně přes noc, vodu pak slijte a uvařte je v čisté) a kombinací s některým kořením (např. s kmínem, tymiánem, majoránkou, kurkumou, hřebíčkem, saturejkou, zázvorem či fenyklovými semínky).
Ve fazolích ale najdeme tolik zdraví prospěšných látek, že jim tato drobná a řešitelná negativa rádi odpustíme. Fazole obsahují např. vlákninu, draslík, hořčík, vápník, fosfor, železo, vitaminy – zejména řady B –, saponiny a další látky, které mají pozitivní účinky na lidský organismus. Kromě nich jsou to také rostlinné bílkoviny, kterých obsahují až 30 %, a činí z fazolí nutričně hodnotnou potravinu. Víte ale, že jejich pozitivní účinek můžete zvýšit, když je zkombinujete s bílkovinami z jiných potravin? K fazolím se hodí třeba kukuřice nebo rýže, vhodná je i kombinace s ořechy a semínky.
Fazolový pekáček s párky
Fazole a párky se postarají o vydatnost tohoto pokrmu a toustový chleba mu dodá křupavost. Zapečené fazole si můžete dát samotné nebo s pečivem, opečenými bramborami apod.
DOBA PŘÍPRAVY: 25 MINUT + 20 MINUT PEČENÍ
SUROVINY NA 4 PORCE:
- 2 lžíce oleje
- 1 velká červená cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 hrsti malých žampionů
- 1 sklenička piva
- 2 snítky oregana (nebo 1 lžíce sušeného)
- 1 bobkový list
- 3 plechovky bílých fazolí
- 1 plechovka loupaných rajčat
- 8 nožiček párků ";i:10;s:29:"4 plátky toustového chleba ";i:11;s:5:"olej ";i:12;s:5:"sůl ";i:13;s:5:"pepř
POSTUP:
- Troubu předehřejte na teplotu 200 °C. V kastrolu se silným dnem rozpalte olej. Do něj nasypte na plátky nakrájenou cibuli a restujte 5 minut. Přidejte plátky česneku a po chvíli očištěné, na půlky pokrájené žampiony. Smažte vše alespoň 5 minut.
- Zalijte pivem, přidejte oregano s bobkovým listem a 10 minut povařte. K žampionům vmíchejte fazole s rajčaty a směs přelijte do pekáče, předem vytřeného olejem. Navrch naskládejte párky a vše posypte rozdrobeným toustovým chlebem.
- Pečte 20 minut, dokud chleba i párky nezezlátnou. Jídlo podávejte horké.
Náš tip: Párečky zvolte podle své libosti a před pečením je nařežte. S fazolemi si skvěle rozumí i pikantní klobása.
Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet