Populární krtkův dort je oblíbený pro svou skvělou chuť. Tahle černá hromádka s banány uprostřed má svůj původ v příběhu o Krtečkovi, který milují především děti. Máte na něj chuť, ale bojíte se, že přiberete? Díky fitness verzi krtkova dortu už si nemusíte hlídat kalorie a zároveň si zamlsáte. Tady je recept.
Na korpus
- 100 g mouky (nejlépe špaldové)
- 1 polévková lžíce prášku do pečiva
- 30 g kvalitního kakaa
- 2 vajíčka
- 50 g cukru (nejlépe třtinového), lze nahradit umělým sladidlem nebo čekankovým sirupem
- 30 g čokoládového proteinu
- 30 g tvarohu
- 100 ml polotučného mléka
Na krém
250 g polotučného tvarohu, 200 g zakysané smetany, 30 g vanilkového proteinu, 100 g polotučného mléka, 1 vanilkový pudink, 20 g hořké čokolády – nejlépe 80%
Dovnitř korpusu:
2 čerstvé banány
Postup
Ve větší misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, kakao, proteinový prášek a první polovinu cukru tak, aby se všechny ingredience dobře spojily. Do sypkého prášku postupně vmíchejte mléko a kakao. Pak pečlivě oddělte žloutky od bílků. Nejprve vyšlehejte zvlášť bílky, pak i žloutky s druhou polovinou cukru nebo sladidla. Všechno důkladně promíchejte a nalijte do formy, kterou jste vyložili pečicím papírem.
Hotovou směs vložte do trouby, kterou si předehřejete na 175 °C. Pečte asi 20 minut (těsto se nesmí lepit na špejli). Po upečení nechte korpus vychladnout a pak ho uprostřed vydlabejte. Vydlabanou část upečeného těsta později použijete na posypání dortu. Do vydlabané části vložte nakrájené banány.
Pro přípravu krému stracciatella si dejte do jedné misky tvaroh, zakysanou smetanu a bílky. Vše vyšlehejte dohladka. Pak směs zahustěte teplým mlékem. Do vychladlé směsi vmíchejte pudink a najemno nastrouhanou čokoládu. Směs rovnoměrně rozetřete na banány. Dort posypte vydlabanou drobenkou a nechte uležet v lednici, ideálně přes noc. Dobrou chuť!
Zdroj: Vlasta.cz, atkin.cz, GymBeam, fitness007.cz/blog