Krupice má v kuchyni široké využití, nejoblíbenější je ale zřejmě v podobě kaše, a to sladké. Krupicová kaše se jako hlavní jídlo podávala i na svatbě Elišky Přemyslovny a Jana Lucemburského. Prý proto, aby měli tolik dětí jako zrnek v kaši.

Zdroj: Youtube

Samostatné jídlo nebo k zahuštění

Krupice obsahuje řadu vitaminů, hlavně E, B1, B2, B3, B6 a B9 a také spoustu minerálů, například vápník, hořčík, fosfor, selen či draslík. Je lehce stravitelná, takže se hodí pro děti.

Můžete z ní připravit samostatné jídlo v podobě kaše nebo pyré, ale hodí se i na zahušťování polévek a omáček. Nehodí se samozřejmě pro osoby s celiakií, protože obsahuje lepek.

Oblíbená i zatracovaná

Někdo na krupicovou kaši nedá dopustit, jiný ji nemůže ani vidět. Podobně rozporuplné pocity mají i turisté, kteří k nám jezdí.

Podle serveru Taste Atlas, který sestavuje pravidelné kulinářské seznamy, patří podle turistů k pátému nejhoršímu jídlu, které v České republice ochutnali. První místo „získaly“ nudle s mákem.

Krupice nasladko i naslano

Přestože krupicovou kaši známe spíše jako sladký pokrm, z krupice lze připravit i slanou verzi, kdy se do kaše přidávají bylinky, sýr či zelenina.

Míchat, nebo nemíchat?

Jak kaši jíte? Opatrně od kraje a nikdy ji nesmícháte s dalšími ingrediencemi? Nebo ji musíte celou promíchat? Názory se různí, na sociálních sítích jsou k dispozici různé ankety, kde se toto téma řeší.

„To, že někdo míchá krupicovou kaši, vnímám asi podobně, jako když někdo jí smažák s kečupem. Nemíchám, nikdy nebudu a nic mě k tomu nepřinutí,“ říká jeden z diskutujících. Další ale tvrdí: „Vždycky jsem za to byl šikanovaný, ale já míchám. Ta kaše potom chutná celá dobře.“ Josef Maršálek ovšem radí: Nemíchat!

Krupicová kaše podle Josefa Maršálka

Co budete potřebovat

  • 400 g plnotučného mléka
  • 100 g vody
  • 25 g třtinového cukru
  • 1 g soli
  • 1 tobolka kardamomu
  • 3 polévkové lžíce jemné krupičky
  • na dochucení: kakao, skořice, máslo

Postup:

Za stálého míchání přiveďte všechno k varu a jednu minutu provařte.

Ještě horkou kaši dejte na talíř, přidejte máslo, skořici a kakao.

Zdroj: vlasta.cz, zdravoslav.cz/blog, toprecepty.cz, Instagram Josefa Maršálka

Související články