Fondán je cukrářská hmota, která se používá při obalování a dekoraci dortů. Ale víte, že fondány jsou různé?

Na rozdíl od přírodního marcipánu (který se také používá k potahování dortů a je směsí cukru a mletých mandlí) je fondán jako čistě cukrová hmota sněhobílý.

Existuje několik různých typů fondánových hmot, které se liší konzistencí. Některé jsou vhodné na potahování dortů, jiné pro modelování a tvorbu různých detailů, řidší forma fondánu zastane roli polevy a lze ji použít i jako spojovací vrstvu mezi patry dortu.

Fondán si můžete vyrobit svařením cukru, ale pokud nejste profíci, bude určitě jednodušší koupit si hotový fondán v konzistenci, jakou potřebujete. Nejčastěji to bude pro potahování dortu.

Práce s fondánem není složitá, před použitím je důležité důkladně ho prohníst, aby byl měkký a dobře formovatelný. V této fázi se do něj také zapracovává potravinářská barva, nejsnadněji to jde s gelovými barvami a rozdělením hmoty na menší části – barva se do nich lépe zapracuje.

Až budete fondán vyvalovat na plát, pracujte na silikonové podložce poprášené moučkovým cukrem (případně kukuřičným škrobem). Pokud vám fondán zbyde, skladujte ho pevně zabalený v potravinářské fólii, aby nevyschl.

VIDEO: Jak potáhnout kulatý dort fondánem? Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

Citronový dort

Krásný zeleno-bílý dortík připravily šikovné ruce známé cukrářky Ivety Fabešové. Přizvěte ke zdobení i děti a při tvoření kytiček přivolávejte jaro.

DOBA PŘÍPRAVY: 2 HODINY, PEČENÍ 40 MINUT + ČASY NA CHLADNUTÍ A ODLEŽENÍ

Suroviny na 1 dort:

CUKROVÝ SIRUP:

  • 75 g cukru krupice
  • 5 lžic pomerančové šťávy
  • 1 lžíce likéru Limoncello
    KORPUS:
  • 200 g změklého másla
  • 200 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • kůra ze 2 citronů
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

MÁSLOVÝ KRÉM:

  • 400 g másla pokojové teploty
  • 400 g moučkového cukru
  • nastrouhaná kůra ze 2 citronů
  • špetka soli

POTAŽENÍ:

  • 1 kg marcipánu
  • malé množství vodky nebo vody
  • 500 g cukrové potahovací hmoty (fondánu)

POLEVA:

  • 250 g moučkového cukru
  • 1 bílek
  • několik kapek citronové šťávy

KVĚTINY:

  • 250 g bílé cukrové pasty (seženete ji v cukrářských potřebách, např. na svetpeceni.com)
  • 1 lžička ztuženého rostlinného tuku

KVĚTINOVÉ STONKY:

  • 250 g bílé cukrové pasty
  • 1 lžička ztuženého rostlinného tuku
  • zelené potravinářské barvivo
  • jedlé lepidlo

1. CUKROVÝ SIRUP: Všechny ingredience na sirup smíchejte v kastrůlku a přiveďte k varu. Poté sundejte z plamene a nechte vychladnout.

2. KORPUS: Troubu předehřejte na 180 °C. Máslo a cukr dejte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte hladkou, nadýchanou hmotu. Do směsi postupně přidávejte vejce (jedno po druhém) a nakonec zlehka vmíchejte prosátou mouku, prášek do pečiva a nastrouhanou citronovou kůru. Směs dejte do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané dortové formy o průměru 22 cm. Vložte do trouby a pečte přibližně 40 minut. Po upečení nechte korpus asi 15 minut zchladnout, poté ho potřete cukrovým sirupem a nechte úplně vychladnout.

3. MÁSLOVÝ KRÉM: Všechny ingredience dejte do mixéru a při nižší rychlosti promíchejte. Poté zvyšte rychlost a šlehejte, dokud nezískáte hladký a nadýchaný krém. Korpus rozřízněte na tři části a spojte je krémem. Zbylým krémem potřete celý dort a dejte ho do lednice ztuhnout.

4. POTAŽENÍ: Marcipán rozválejte a dort jím potáhněte. Dejte ho přes noc do chladničky. Druhý den dort potřete malým množstvím vodky (nebo vody) a potáhněte tenkou vrstvou cukrové potahovací hmoty.

5. POLEVA: Do mixéru nasypte cukr a přidejte lehce prošlehaný bílek a citronovou šťávu. Mixujte při nižší rychlosti. Pokud by byla hmota příliš suchá, přidejte trochu bílku, záleží na velikosti vejce. Při nízké rychlosti mixujte asi 4 minuty, až bude sníh ušlehaný.

6. KVĚTINY: Cukrovou pastu propracujte s tukem, dokud není měkká a poddajná. Plastovou podložku lehce posypte moučkovým cukrem. Malé množství pasty vyválejte a vykrajujte z ní kytičky. Zbývající hmotu nechte přikrytou, aby neoschla. V každém lístečku udělejte svrchu dolů linku a nechte zaschnout. Do kornoutku dejte připravenou polevu a v kytičkách pomocí polevy vyznačte střed a nechte zaschnout. Na dort budete potřebovat asi 200 kytiček.

7. KVĚTINOVÉ STONKY: Cukrovou pastu propracujte s tukem, dokud není měkká a poddajná. Připravenou pastu rozdělte na 4 stejně velké části. Tři části smíchejte s různým množstvím barviva, abyste dostali rozdílnou intenzitu zelené barvy. Zbývající bílou část pasty odložte stranou. Z každé části vyválejte tenké válečky o délce potřebné k zakrytí boků dortu.

8. Boky dortu potřete jedlým lepidlem a přilepte na ně připravené válečky (barvy střídejte). Z malého množství bílé pasty vypracujte kouli, kterou ze spodní části promáčknete, abyste získali klenbový tvar. Takto připravenou „kouli“ pomocí polevy přilepte na vrchní část dortu a celý povrch dortu ozdobte připravenými kytičkami, které přilepíte pomocí polevy. Postupujte od obvodu a každou další vrstvu květin připevňujte vždy do mezer mezi květinami předchozí vrstvy. Nechte dokonale zaschnout a můžete podávat.

Mechový velikonoční dort

Za svěží zelenou barvou není žádná chemie, ale pyré z čerstvého špenátu, který však ve výsledné chuti nepoznáte. O šťavnatost se postará jablečné pyré.

DOBA PŘÍPRAVY: 1 HODINA + PEČENÍ A CHLAZENÍ

Suroviny na 8 porcí:

  • 200 g baby špenátu
  • 3 vejce
  • 150 g cukru
  • 80 g jablečného pyré
  • 100 g másla
  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky citronové kůry
  • špetka soli

KRÉM:

  • 250 g mascarpone
  • 250 g tvarohu ve staniolu
  • 250 ml 33% smetany ke šlehání
  • 70 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu nebo pasty

NA OZDOBENÍ:

  • jedlé květy a mini čokoládová vajíčka

1. Špenátové listy operte, důkladně osušte, rozmixujte na hladkou kaši a nechte zatím stranou. Do mísy dejte vejce s cukrem a vyšlehejte do pěny. Poté zašlehejte jablečné pyré, rozmixovaný špenát, citronovou kůru a rozpuštěné máslo.

2. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a solí. Zapracujte k tekutému základu a poté nalijte do vymazané a vysypané dortové formy o průměru 20–22 cm. V troubě předehřáté na 180 °C pečte 30 minut.

3. Upečený korpus nechte zcela vychladnout a potom opatrně sejměte formu. Seřízněte horní vypouklou část a nadrobte ji. Pak korpus prokrojte na 2–3 pláty.

4. Mascarpone a tvaroh vyšlehejte s cukrem a vanilkou. Postupně přilévejte smetanu a šlehejte, dokud krém nezhoustne. Dejte si na stranu dostatek krému na vršek dortu. Potom namažte jednotlivé pláty a sestavte dort. Naneste vrchní vrstvu krému a posypejte ji drobky ze seříznutého korpusu. Ozdobte jedlými květy a čokoládovými vajíčky. Před krájením nechte ztuhnout v lednici.

Velikonoční beránek

Při přípravě beránka je hodně důležité pečlivé vymazaní a vysypání formy. Abyste ho z ní vyjmuli bez nehody a aby nepřišel o nic ze své krásy.

DOBA PŘÍPRAVY: 20 MINUT, PEČENÍ 40 MINUT

Suroviny na 1 kus:

  • 3 vejce
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 100 g moučkového cukru
  • 1/2 lžičky mleté vanilky (nebo 1 balíček vanilkového cukru)
  • 5 lžic rostlinného oleje
  • 5 lžic horké vody
  • 150 g polohrubé mouky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 40 g krémového prášku Zlatý klas Dr. Oetker
  • 1 lžička nastrouhané citronové kůry
  • máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
  • moučkový cukr na posypání

1. Oba díly formy pečlivě vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.

2. Bílky oddělte od žloutků. Se špetkou soli a citronovou šťávou je vyšlehejte na pevný sníh.

3. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem a vanilkou do pěny a za stálého míchání přidávejte olej a horkou vodu.

4. Do směsi postupně vmíchávejte prosátou mouku s kypřicím práškem, Zlatým klasem a citronovou kůrou. Nakonec do směsi jemně zašlehejte sníh.

5. Těsto vlijte do formy a uzavřete ji vrchním dílem. Beránka pečte asi 40 minut – propečení zkontrolujte špejlí – je-li po vytažení čistá, vyndejte formu z trouby. Před vyklopením nechte beránka asi 15 minut chladnout ve formě. Před servírováním ho pocukrujte.

Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet

Související články