Je štrúdl česká klasika? Ne tak docela, i když bychom si to přáli. O prvenství totiž „bojujeme“ s Rakouskem, které tvrdí, že štrúdl je jejich. Je fakt, že v Rakousku se mohou pochlubit prvním psaným receptem na štrúdl z roku 1697. Pravda bude ale přece jen ještě někde jinde.

VIDEO: Jak připravit domácí listové těsto? Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

Český, nebo rakouský?

Přestože se Češi často přou s Rakušany o původu štrúdlu, recept pravděpodobně vznikl mnohem dřív, ještě v době Osmanské říše, a to z dezertu baklava. Prvenství mají tedy zřejmě Turci, odtud se dostal do Rakouska-Uherska. Ale je to vlastně jedno, každá rodina má stejně svůj vlastní recept.

Pečená dobrota s rozinkami

Tradiční recepty bývají z listového těsta, ale v Rakousku se při pečení používá spíše těsto kynuté. Nejlepší je zvolit takové, které vám vyhovuje a které vám chutná. Pokud jde o klasickou jablečnou náplň, kromě jablek ke správnému štrúdlu patří i skořice a rozinky.

Herečka se pečení nebojí

Herečka Tereza Bebarová se letos už potřetí ujala role moderátorky v pořadu Peče celá země. Jak sama říká, ke sladkému si našla vztah pomalu, protože ho dřív moc nemusela.

Pečení se dnes už nebojí a nabádá ostatní, ať ostych také zahodí. „Vždyť je to jen chemie. Musíte pochopit postupy, vydržet někdy neúspěch, ale hlavně najít tu chybu,“ řekla během vysílání populárního pořadu.

Divákům zároveň nabídla recept na jablečný štrúdl z dvojího těsta od babičky Františky, který prý nemá chybu.

Recept na štrúdl podle babičky Terezy Bebarové

Budete potřebovat:

Na 1. těsto: 120 g másla, 70 g hladké mouky

Na 2. těsto: 140 g polohrubé mouky, 50 g rozpuštěného vychladlého másla, 3 lžíce mléka, 1 vejce a špetka soli

Na náplň: 3 střední jablka, 2 lžíce rozinek, 1 lžíce strouhanky, 2 lžičky mleté skořice

Na dokončení: 2 lžíce mléka, hrst vlašských ořechů

Jak na to?

  • Suroviny na 1. těsto zpracujte, zabalte do fólie a dejte vychladit do ledničky.
  • Suroviny na 2. těsto zpracujte, dejte také na chvilku ve fólii do ledničky, pak vyklopte na vál a rozválejte.
  • Rozválejte i první těsto, přiložte na druhé těsto a společně srolujte.
  • Srolované těsto nechte ztuhnout v lednici. Ztuhlé těsto pak rozdělte na 2–3 díly, ty rozválejte, posypte lehce strouhankou, nastrouhanými jablky, skořicí a rozinkami.
  • Záviny zatočte, potřete mlékem, popřípadě posypte nasekanými ořechy a pečte v horkovzdušné troubě na 180 stupňů asi 45 minut.

Zdroj: vlasta.cz, toprecepty.cz, toprecepty.cz, apetitonline.cz

Související články