Nakládané okurky dnes sice koupíte bez problémů v obchodě, a pokud je používáte pouze jako nutný základ do bramborového salátu, pak vám domácí zavařování okurek asi nic neříká.
Ovšem pokud si neumíte představit například studenou sekanou bez kyselé okurky nebo nedáte dopustit na křupavé okurčičky jen tak, pro chuť, pak určitě oceníte recept, v němž nepotřebujete předem připravovat žádný nálev.
Jak postupovat?
- Nejlepší pro zavařování nakládaček jsou menší okurky (5–10 cm). Čím menší, tím se jich do sklenice vejde víc. Ale záleží na vás. Můžete mít i větší okurky, které lze rozpůlit nebo nakrájet třeba na plátky.
- Okurky pořádně očistěte a na chvíli je nechte ve velké míse ve studené vodě.
- Mezitím si připravte zavařovací sklenice (ideální jsou 0,6 l). Pečlivě je vymyjte horkou vodou a vysušte. Sklenice můžete předem i vysterilizovat.
Budete potřebovat
- okurky (je na vás, kolik sklenic chcete připravit, na 6 sklenic budete potřebovat asi 1 kg)
- 1 plátek cibule
- 1 snítku kopru
- 1 lžičku soli
- 3 plátky mrkve
- 3 kuličky nového koření
- 5 kuliček černého celého pepře
- asi 1/3 lžičky hořčičného semínka
- 8 ks sacharinu
- 100 ml octa (budou kyselejší, chcete-li méně kyselé, množství octa snižte na 80 ml)
- vodu
Postup přípravy
- Do každé zavařovací sklenice vložte výše uvedené množství ingrediencí – plátky mrkve, plátek cibule a snítku kopru.
- Přidejte sacharin, pepř a nové koření, sůl a hořčičné semínko.
- Poté do sklenic naskládejte okurky.
- Přidejte ocet a doplňte sklenici studenou vodou z kohoutku. Okurky by měly být zcela ponořené ve vodě.
- Pak každou sklenici zavřete a sterilujte po dobu 6–8 minut při teplotě 90 °C.
Náš TIP!
Místo sacharinu můžete použít stévii. Pokud chcete okurky přírodní, bez chemie, dejte místo sacharinu cukr. Ovšem právě díky sacharinu budou okurky krásně křupavé. Pokud použijete cukr, počítejte s tím, že budou měkčí.
Máte-li rádi pikantní okurky, můžete k nim do sklenice přidat nakrájený křen, česnek nebo feferonky. Osobně mohu doporučit s feferonkou, okurkám dodá říz a bude vás po nich příjemně pálit pusa.
Zdroj: vlasta.cz, thequickjourney.com, fresh.iprima.cz, apetitonline.cz, vareni.cz