Josef Lada byl ikonický český malíř, ilustrátor a spisovatel, který významně ovlivnil českou kulturu a malířství. Narodil se 17. prosince 1887 v Hrusicích a zemřel 14. prosince 1957 v Praze. Lada je známý především díky svým krajinným obrazům, ilustracím dětských knih a nezapomenutelným postavám z českého venkova. Měl dvě děti a velmi skromný život.

Josef Lada zažíval těžkosti první a druhé světové války, jeho pocity se tak mnohdy objevovaly v jeho obrazech. Kdo by však čekal bolest a utrpení, je na omylu. Lada se do svých obrazů snažil přenášet vždy dobrou a pozitivní náladu, radost, smích a zachytit věci tak, jak by správně měly být.

Zdroj: Youtube

Kuře podle Josefa Lady

Recept na pečené kuře odkazuje na období na přelomu 19. a 20. století, kdy žil a tvořil malíř a Středočech Josef Lada, který je proslulý idylickými obrázky zimní scenerie. Jak se ukazuje, byl natolik slavný, že se jeho jemná a vyladěná díla projevují i v kulinářském odvětví. Pokud byste chtěli zachovat dobový sváteční zvyk, můžete ke kuřeti podávat dokonce i pravé švestkové knedlíky.

Co budete potřebovat:

  • 1 celé kuře
  • 2 cibule (nakrájené na proužky)
  • 2 mrkve (nakrájené na kolečka)
  • 2 stroužky česneku (nasekané)
  • 2 lžíce sádla nebo oleje
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř 
  • 1 šálek kuřecího vývaru nebo vody
  • libovolná příloha

Jak kuře správně připravit a péct?

  • Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
  • Následně si v plastové nebo skleněné misce připravte marinádu. Smíchejte kmín, majoránku, sůl a pepř.
  • Kuře důkladně očistěte a z obou stran ho potřete připravenou směsí, ta mu následně dodá tu pravou chuť.
  • Do pekáčku vložte trochu sádla nebo oleje, přidejte na kousky nakrájenou cibuli, mrkev a česnek. Na tuto vrstvu položte marinované kuře.
  • Přilijte trochu kuřecího vývaru nebo vody.
  • Pekáček následně zakryjte a vložte do předehřáté trouby.
  • Pečte přibližně 1,5 až 2 hodiny.
  • Během pečení kuřátko pravidelně polévejte vývarem nebo vodou a občas promíchejte pečící se zeleninu.
  • Nezapomeňte kuře během pečení občas otočit a zkontrolovat, zda je dostatečně šťavnaté. Kuře je hotové, když se maso snadno odděluje od kosti.

 Zdroj: Vlasta.cz, Drůbežářské závody Klatovy a.s.

Související články