Vánoční perníčky jsou nepostradatelnou součástí svátečního období. Nejen že náš domov krásně provoní, ale zároveň vykouzlí tu pravou vánoční atmosféru. Kromě nezaměnitelného aromatu v sobě vánoční perníčky ukrývají i bohatou historii, která se pojí s tradicí a vzpomínkami.

Zdroj: Youtube

První zmínka o perníku sahá až do středověku. Právě tehdy byl perník vysoce ceněným luxusním cukrovím, vyhrazeným pro šlechtu a bohaté. Obsahoval exotické koření a byl symbolem blahobytu. V průběhu času se perník stal nedílnou součástí vánočních svátků. Recepty se mohou lišit podle regionu a kultury, ale obvykle obsahují směs koření jako skořice, hřebíček, zázvor a muškátový oříšek, která dodává perníku jeho charakteristickou vůni a chuť.

Naše babička pekla perníčky od druhé světové války. V tehdejší době však nebylo tolik surovin ani možností jako dnes. Jeden recept si ovšem dodnes uchovala a používá ho celá naše rodina. Perníčky jsou po upečení ihned měkké, lahodné a provoní celý byt. Ráda se s vámi o babiččin recept podělím a doufám, že vám naše vánoční perníčky budou chutnat.

Co budete potřebovat?

  • 400 g hladké mouky
  • 140 g cukru moučka (můžete nahradit i třtinovým cukrem, pokud chcete zdravější variantu)
  • 2 vajíčka na těsto
  • 100 másla
  • 2 lžíce tekutého medu (nedávejte více, perník by byl tvrdý)
  • 1 lžičku jedlé sody
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 1 vajíčko na potření – kdo nechce, nemusí dávat

Postup:

Vyšleháme vajíčka, cukr a máslo. Do směsi přidáme med a perníkové koření. Zamícháme a postupně začneme přidávat mouku a jedlou sodu. Vzniklé těsto vypracujeme a necháme přibližně hodinu odležet v ledničce.

Poté těsto vyndáme z chladničky a rozválíme na silnější plát. Vykrájíme různé tvary pomocí vykrajovátek, ty klademe na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 8 minut. Zdobíme cukrovou polevou dle chuti a fantazie. Dobrou chuť!

Zdroje: vlasta.cz, backenmachtgluecklich, Freundin

Související články