Surimi v japonštině znamená zpracované (drcené, mleté) maso a skutečně jde o jakousi pastu vyrobenou z rozdrceného a tuku a vlastního aroma zbaveného rybího masa. Pasta má gumovou konzistenci, kterou lze tvarovat do různých podob, nejčastěji jsou to tyčinky. Protože se do pasty přidávají aromata připomínající krabí maso, které je ale velmi drahé, přezdívá se jim krabí tyčinky a slouží jako jeho imitace. Proto se také barví na povrchu dočervena.

Zdroj: Youtube

Chcete-li, aby tyčinka měla z kraba aspoň něco, musíte na etiketě na zadní straně u popisu ochucující látky nebo aromatu hledat slovo krab. Při nákupu se také podívejte na údaj o podílu jednotlivých složek a sáhněte po těch s vyšším podílem surimi, tedy zpracovaného rybího masa.

A co s nimi podniknout v kuchyni? Koupíte je chlazené nebo mražené (ty stačí nechat rozmrazit) a mohou se rovnou konzumovat. Nejčastěji se používají do salátů (nejen à la krab), pomazánek, náplní, při výrobě sushi a také často najdeme recept na smažené krabí tyčinky. Klasický trojobal je trochu nudný, připravte si zajímavě kořeněné těstíčko a tyčinky obalujte v něm. Dají se i různě zapékat, ale počítejte s tím, že krabí aroma pak nahradí chuť koření a dalších surovin.

Polévka z krabích tyčinek surimi

Tyčinky surimi se nejčastěji vyrábějí z mořských ryb a používají se jako náhrada krabího masa. Jejich předností je blesková úprava – stačí je jen rozmrazit. Pro zvýraznění chuti je můžete krátce opéct na másle.

Doba přípravy: 30 minut

Suroviny na 4 porce:

  • 250 g krabích tyčinek surimi
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce másla
  • 20 g hladké mouky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 100 ml smetany na vaření
  • 1 citron
  • 1/4 svazku petrželky
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Troubu rozpalte na 180 °C. Několik vnějších, červených proužků rozmražených krabích tyčinek surimi nakrájejte na nudličky a schovejte si je na ozdobu polévky. Ostatní krabí maso jemně nakrájejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte na nudličky. V kastrolu rozpusťte máslo, a když začne pěnit a vonět, přidejte do něj nakrájenou cibuli a nechte ji na mírném ohni za stálého míchání zpěnit a zesklovatět. Pak ji zaprašte moukou a umíchejte světlou jíšku. Zalijte ji troškou horkého vývaru, rozmíchejte dohladka, pak dolijte vývar, přiveďte k varu a na mírném ohni vařte ještě asi 15 minut.
  2. Nakrájené krabí maso přidejte do polévky a pomalu vařte 5 minut. Mezitím nakrájejte chléb na větší kostky (o velikosti asi 2 x 2 cm) a opražte je v troubě na plechu vyloženém papírem na pečení.
  3. Do polévky přilijte smetanu, osolte, opepřete a prohřejte. Nakonec zakapejte citronovou šťávou. Jednotlivé porce posypte nasekanou petrželkou a ozdobte červenými nudličkami krabích tyčinek surimi. Podávejte s opraženými chlebovými krutony.

Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet

Související články