Škvarková pomazánka je česká klasika, na které si čas od času pochutná snad každý. Existuje nespočet různých receptů na její přípravu, přičemž většina z nich obsahuje i vejce.

Pokud se však jejich konzumaci chcete vyhnout nebo je z nějakého důvodu nesmíte jíst, můžete tuto oblíbenou lahůdku vyrobit i bez vajec. Zabodujete příjemnou změnou a určitě sklidíte úspěch i alternativou.

Chcete se dozvědět, jak připravit babiččinu škvarkovou pomazánku? Podívejte se na recept na YouTube na kanále Chef Pepíkknedlík.

Zdroj: Youtube

Co budeme potřebovat?

  • Škvarky: 200 g
  • Kyselá okurka: 1 ks
  • Vejce: 1 ks (vařené natvrdo)
  • Majonéza: 1 lžíce
  • Plnotučná hořčice: 1 lžička
  • Sůl: podle chuti
  • Čerstvě mletý pepř: podle chuti

Návod na přípravu

  1. Rozdrťte studené škvarky. Pokud nemáte k dispozici mlýnek, můžete použít mixér s noži, známý také jako kutr.
  2. Uvařte vejce natvrdo, nechte je úplně vychladnout a pak je nakrájejte na drobné kostičky.
  3. Jemně nakrájejte jarní cibulku a kyselou okurku.
  4. Následně v misce smíchejte rozdrcené škvarky, nakrájené vejce, cibulku a okurku.
  5. Přidejte majonézu a hořčici.
  6. Dle chuti osolte a opepřete.
  7. Připravenou směs dejte do lednice, aby se dobře vychladila. Vychlazenou pomazánku podávejte s čerstvým chlebem.

Přidejte tajnou přísadu a buďte za hvězdu

Pokud se chystáte připravit škvarkovou pomazánku bez použití vajec, můžete je nahradit ingrediencí, která dodá pokrmu svěží chuť. V tomto případě použijte zakysanou smetanu.

  1. Na přípravu budete potřebovat přibližně 150 gramů zakysané smetany, kterou smícháte v misce s jedním rozmačkaným stroužkem česneku, jednou jemně nasekanou cibulí a trochou čerstvě nasekané petrželky.
  2. Přidáte ke škvarkům a máte hotovo.

Zdroj: vlasta.cz, varecha.pravda.sk, ceskenapady.cz, wverge.cz