Škvarková pomazánka je česká klasika, na které si čas od času pochutná snad každý. Existuje nespočet různých receptů na její přípravu, přičemž většina z nich obsahuje i vejce.
Pokud se však jejich konzumaci chcete vyhnout nebo je z nějakého důvodu nesmíte jíst, můžete tuto oblíbenou lahůdku vyrobit i bez vajec. Zabodujete příjemnou změnou a určitě sklidíte úspěch i alternativou.
Chcete se dozvědět, jak připravit babiččinu škvarkovou pomazánku? Podívejte se na recept na YouTube na kanále Chef Pepíkknedlík.
Co budeme potřebovat?
- Škvarky: 200 g
- Kyselá okurka: 1 ks
- Vejce: 1 ks (vařené natvrdo)
- Majonéza: 1 lžíce
- Plnotučná hořčice: 1 lžička
- Sůl: podle chuti
- Čerstvě mletý pepř: podle chuti
Návod na přípravu
- Rozdrťte studené škvarky. Pokud nemáte k dispozici mlýnek, můžete použít mixér s noži, známý také jako kutr.
- Uvařte vejce natvrdo, nechte je úplně vychladnout a pak je nakrájejte na drobné kostičky.
- Jemně nakrájejte jarní cibulku a kyselou okurku.
- Následně v misce smíchejte rozdrcené škvarky, nakrájené vejce, cibulku a okurku.
- Přidejte majonézu a hořčici.
- Dle chuti osolte a opepřete.
- Připravenou směs dejte do lednice, aby se dobře vychladila. Vychlazenou pomazánku podávejte s čerstvým chlebem.
Přidejte tajnou přísadu a buďte za hvězdu
Pokud se chystáte připravit škvarkovou pomazánku bez použití vajec, můžete je nahradit ingrediencí, která dodá pokrmu svěží chuť. V tomto případě použijte zakysanou smetanu.
- Na přípravu budete potřebovat přibližně 150 gramů zakysané smetany, kterou smícháte v misce s jedním rozmačkaným stroužkem česneku, jednou jemně nasekanou cibulí a trochou čerstvě nasekané petrželky.
- Přidáte ke škvarkům a máte hotovo.
Zdroj: vlasta.cz, varecha.pravda.sk, ceskenapady.cz, wverge.cz