Klasika všech rodin
Známe to všichni. Koupíme si pěkné kuřecí či vepřové masíčko, doma si ho nakrájíme, naložíme či obalíme a osmažíme na pánvi plné oleje. Následně ho sníme a s těžkým žaludkem ulehneme na kanape k odpolednímu šlofíčku. Jenže tělo z této kalorické bomby není vůbec nadšené. Co tedy zkusit řízek takzvaně naruby?
Fitness varianta
Pokud si chcete svůj oblíbený pokrm užívat bez výčitek, zkuste fitness variantu. Ta se místo smažení v litrech oleje peče v troubě anebo horkovzdušné fritéze bez jediné kapky tuku. A nemusíte použít ani klasický trojobal. Nevěříte?
Pak zkuste řízky naložit do jogurtové marinády a místo klasické strouhanky je obalit v rozmixovaných cornflacích. Takové řízky se hodí i pro lidi trpící celiakií. Navíc bezlepková kukuřičná strouhanka dodá řízkům mnohem hezčí barvu.
Co budeme potřebovat?
- 1 kg kuřecích prsních nebo vepřových řízků (záleží na vaší chuti a preferencích)
- 200 ml bílého selského jogurtu
- 2 lžičky bramborového škrobu
- 1 vejce
- 1 stroužek česneku
- sůl
- 200 g kukuřičných lupínků (cornflakes) nebo kukuřičné strouhanky
Postup
Maso nejprve očistíme, omyjeme, nakrájíme na stejně silné plátky, mírně ho naklepeme a osolíme z obou stran. Poté v míse smícháme bílý jogurt se škrobem, vajíčkem a prolisovaným česnekem a maso do této marinády naložíme tak, aby byly všechny plátky rovnoměrně ponořené. Nádobu následně zakryjeme potravinářskou folií a maso necháme uležet přes noc v lednici.
Poté řízky z obou stran obalíme v rozdrcených kukuřičných lupíncích, rovnoměrně je rozložíme na čistý plech vyložený pečicím papírem a při teplotě 200 stupňů pečeme asi 20 minut. Pozor, ne déle, abyste řízky nevysušili. Podáváme s bramborovým salátem, kaší nebo samotnými bramborami.
Zdroje: vlasta.cz Youtube.com Gymbeam bajolafit.cz Czech Specials