Klasika všech rodin

Známe to všichni. Koupíme si pěkné kuřecí či vepřové masíčko, doma si ho nakrájíme, naložíme či obalíme a osmažíme na pánvi plné oleje. Následně ho sníme a s těžkým žaludkem ulehneme na kanape k odpolednímu šlofíčku. Jenže tělo z této kalorické bomby není vůbec nadšené. Co tedy zkusit řízek takzvaně naruby?

Zdroj: Youtube

Fitness varianta

Pokud si chcete svůj oblíbený pokrm užívat bez výčitek, zkuste fitness variantu. Ta se místo smažení v litrech oleje peče v troubě anebo horkovzdušné fritéze bez jediné kapky tuku. A nemusíte použít ani klasický trojobal. Nevěříte?

Pak zkuste řízky naložit do jogurtové marinády a místo klasické strouhanky je obalit v rozmixovaných cornflacích. Takové řízky se hodí i pro lidi trpící celiakií. Navíc bezlepková kukuřičná strouhanka dodá řízkům mnohem hezčí barvu.

Co budeme potřebovat?

  • 1 kg kuřecích prsních nebo vepřových řízků (záleží na vaší chuti a preferencích)
  • 200 ml bílého selského jogurtu
  • 2 lžičky bramborového škrobu
  • 1 vejce
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 200 g kukuřičných lupínků (cornflakes) nebo kukuřičné strouhanky

Postup

Maso nejprve očistíme, omyjeme, nakrájíme na stejně silné plátky, mírně ho naklepeme a osolíme z obou stran. Poté v míse smícháme bílý jogurt se škrobem, vajíčkem a prolisovaným česnekem a maso do této marinády naložíme tak, aby byly všechny plátky rovnoměrně ponořené. Nádobu následně zakryjeme potravinářskou folií a maso necháme uležet přes noc v lednici.

Poté řízky z obou stran obalíme v rozdrcených kukuřičných lupíncích, rovnoměrně je rozložíme na čistý plech vyložený pečicím papírem a při teplotě 200 stupňů pečeme asi 20 minut. Pozor, ne déle, abyste řízky nevysušili. Podáváme s bramborovým salátem, kaší nebo samotnými bramborami.

Zdroje: vlasta.cz Youtube.com Gymbeam bajolafit.cz Czech Specials

Související články