Perníčky s rumovou polevou, kterým se často říkalo jen „ruměnky“ jsou pochoutkou dětství dnešních čtyřicátníků a vlastně i třicátníků. Bohužel ale z obchodů zmizely a koupit se v původní podobě a se stejně lahodnou chutí už nedají.
Hudba minulosti
Rumové perníčky se dříve prodávaly prakticky na každém rohu. Daly se koupit v sáčku a často si je děti nosily do školy ke svačince nebo na výlet jako jednoduchý cukr na doplnění energie. Skvěle také posloužily doma pro nečekané návštěvy. Stačilo je vyskládat na hezký talířek a nemusela se narychlo péct žádná bábovka nebo buchta.
Rum a bílá glazura
Nejenom, že voněly perníkovým kořením, ale také chutnaly po rumu. Každý jednotlivý perníček měl navíc bílou cukrovou polevu. I když při kousnutí křuply mezi zuby, uvnitř byly krásné měkké. A měly i svůj osobitý tvar, byly to takové malé bochánky.
Recept na retro ruměnky
Ingredience na rumové perníčky:
- 250 g hladké mouky
- 90 g moučkového cukru
- 60 g másla
- 40 g mletých mandlí
- 1 vejce
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce rumu
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky skořice
- 1–2 lžičky perníkového koření
Ingredience na polevu:
- 200 g moučkového cukru
- 2 lžíce rumu
- 3–4 lžíce horké vody
Postup:
- Nejprve smíchejte na vále všechny sypké suroviny. Přidejte postupně vejce, změklé máslo, rum a vypracujte těsto, které se nebude lepit.
- Jakmile budete mít těsto hotové, zabalte ho do potravinářské folie a nechte ho při pokojové teplotě asi hodinu odpočinout.
- Odpočinuté těsto rozdělte na dva díly a z každého z nich vytvarujte hada. Rozkrájejte je na stejné velké dílky, které budou dlouhé asi 2 cm.
- Z každého kousku uválejte kuličku a tu přesuňte na plech s pečicím papírem.
- Jakmile spotřebujete všechno těsto, dejte plech s ruměnkami do vyhřáté trouby. Pečte 8–10 minut při 170 °C.
- Během pečení si připravte polevu. Smíchejte dohromady cukr, vodu a rum. Poleva by měla mít řidší konzistenci. Jakmile budete mít ruměnky vytažené z trouby a vychladlé, každou z nich do polevy namočte a poté nechte zaschnout.
Zdroj: vlasta.cz, toprecepty.cz