Vánoční cukroví, jak ho známe dnes, se u nás začalo péct v 19. století. Mezi hlavní suroviny patřila mouka, med, vejce a máslo. Ovšem máslo bylo jednou z dražších ingrediencí, takže chudší rodiny se musely spokojit s tím, co dům dal. A místo másla se začalo používat třeba sádlo.
VIDEO: Kakaové sádlovky neboli důlkové koláčky. Tady je recept!
Vepřové sádlo místo másla
Po svatém Martinovi bylo obvykle dost zejména husího sádla, a pokud měly rodiny doma prase, pak měly ve spíži i dost vepřového sádla. Tehdy se samozřejmě žádné náhražky nepoužívaly, a pokud tedy nebylo máslo, často se i při pečení koláčů a později i vánočního cukroví používalo právě sádlo. A vznikly sádlovky.
Je sádlo v cukroví cítit?
Bojíte se, že bude vánoční cukroví cítit moc po sádle? To opravdu nemusíte. Ve finále ho vůbec neucítíte. K pečení sádlovek je vhodnější tužší vepřové sádlo, které se prodává v kostce. Domácí bývá řidší a těsto se pak může lepit. Pokud můžete, kupte sádlo z bio farem od prasat, která jsou krmená žaludy. Pak nebudou koláčky cítit po sádle vůbec.
Jaké jsou výhody sádla
Pokud jste ještě nikdy se sádlem nic nepekli, pak vás asi mile překvapí, že se s ním pracuje velmi dobře, a možná dokonce lépe než s máslem. Při tvarování se nerozpadá a po upečení je cukroví krásně měkké ihned – a hlavně, netvrdne.
Péct byste měli sádlovky při nižší teplotě, max. 150 °C. Pozor si dejte po upečení, protože díky sádlu budou koláčky velmi křehké, tak je nejprve nechte trošku vychladnout a pak teprve sundejte z plechu.
Recept na sádlovky
Na 2 plechy budete potřebovat:
- 200 g hladké mouky
- 30 g kakaa
- 150 g moučkového cukru
- 150 g sádla
Postup:
- Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience.
- Pak přidejte sádlo nakrájené na kousíčky a pomalu rukama hněťte, dokud se vše nespojí v těsto. To by mělo být krásně vláčné, takže pokud bude těsto držet pohromadě špatně, přidejte ještě trochu sádla.
- Těsto pak dejte do folie a nechte odležet v lednici, ideálně do druhého dne.
- Druhý den rozdělejte těsto na dva válečky a z nich pak odkrajujte kousky asi půl centimetru velké. Z každého kousku poté rukou vyválejte kuličku.
- Kuličky skládejte na plech, nechte mezi nimi nějaké místo, aby se neslepily. Do každé kuličky pak udělejte důlek, třeba obrácenou stranou dřevěné vařečky.
- Pečte asi 15 minut, pokud máte větší kuličky, pak přidejte dvě minuty navíc. Troubu moc nepřehřejte, sádlu a kakau nedělá dobře prudké pečení.
- Sádlovky nechte vychladit a teprve pak je sundejte z plechu.
- Po vychladnutí plňte buď marmeládou, nebo můžete čokoládovou náplní či jakoukoli jinou podle vaší chutě.
Zdroj: vlasta.cz, kucharkaprodceru.cz, novinky.cz, toprecepty.cz, czechology.com