Skvělým občerstvením na jeden skus jsou kanapky, po našem jednohubky. Základ většinou tvoří pečivo nebo krekry, ale úspěch slaví i jednohubky na plátku zeleniny nebo třeba malinkaté rolky. Příprava bývá poměrně rychlá a výsledek lahodí nejen chuťovým pohárkům, ale i oku. Další ověřenou pochoutkou jsou různé sladké a slané koktejly, košíčky, sušenky a mini salátky.

Zdroj: Youtube

Ty nejlepší jednohubky

Korunou úspěchu při přípravě tabule z kanapek je zdobení. Čerstvá zelená bylinka podpoří apetit a na malém soustu se skvěle vyjímá. Kromě bylinek můžete využít jadérka granátového jablka, nakrájené hroznové víno, kiwi nebo meloun. Perfektní jsou také maliny, ostružiny, borůvky a rybíz. K zahození není ani pokrájená barevná zelenina – kousky oranžové, žluté a červené papriky, cukety, naložené dýně nebo červené řepy. A co třeba nasekané oříšky? Lahůdka.

Ubrousky a nádoby s vodou přímo na stole

Důležité je jedno – kanapku byste si měli vychutnat jako jedno malé sousto. Vždy myslete na to, abyste měli po ruce dostatek ubrousků, protože kanapky jíme nejčastěji rukama. Součástí tabule by měly být i nádoby s vodou na rychlé opláchnutí.

Lahodné kanapky na jehle s kozím sýrem a červenou řepou

Suroviny:

  • 1 červená řepa
  • 200 g kozího sýru
  • 1 balíček želatiny

Pesto:

  • 1/2 hrnku nasekané bazalky a petrželky
  • 2 lžíce nasucho opražených vlašských ořechů
  • 2 lžíce strouhaného parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce panenského olivového oleje
  • sůl

Postup přípravy:

  1. Červenou řepu oloupejte, nakrájejte na kostky a uvařte v osolené vodě doměkka. Mezitím namočte želatinu do 150 ml vlažné vody a nechte nabobtnat.
  2. Řepu ochuťte balzamikovým octem, solí, pepřem a cukrem a tyčovým mixerem rozmixujte. Vmíchejte nabobtnalou želatinu, promíchejte a naplňte jí pekáč vyložený pečicím papírem a nechte ztuhnout v lednici.
  3. Připravte si ořechové pyré. V robotu nasekejte nahrubo bazalku a petrželku a bylinky smíchejte s ořechy, parmazánem, česnekem a zakápněte olivovým olejem. Osolte a nechte hodinu uležet v ledničce.
  4. Ztuhlé želé z červené řepy nakrájejte na stejnoměrné čtverce, na každý položte stejně velký kousek kozího sýra a překryjte dalším želé. Propíchněte párátkem a z boku položte hrudku ořechového pyré a do ní zapíchněte snítku petržele.

Krevetový koktejl

Svěží, jemně ostrá rajčatová směs se spoustou zeleniny je pro krevety lepší parťák než klasický majonézový dip. Nejlépe jí to sluší v koktejlové sklenici, ale když použijete panáka a doplníte ho krevetou, získáte vtipnou jednohubku.

Suroviny:

  • 500 g čerstvých krevet
  • 180 ml rajčatové passaty
  • 1 avokádo
  • 1/2 okurky hadovky
  • 100 g cherry rajčat
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 180 ml krevetového vývaru nebo vody
  • 2–3 lžíce limetové šťávy
  • omáčka sriracha podle chuti
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • čerstvý koriandr k podávání
  • sůl a pepř

Postup přípravy:

  1. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. V rendlíku rozpalte polovinu oleje a orestuje je. Pak přilijte passatu a vývar nebo vodu. Osolte, opepřete a podle chuti přidejte srirachu. Pak chvilku vařte, aby omáčka zhoustla a chutě se propojily. Nakonec ji nechte zchladnout.
  2. Krevetám odstraňte hlavy a oloupejte je. Pak je zlehka osolte. V pánvi rozpalte zbylý olej a zprudka je opékejte, dokud nezrůžovějí, mělo by to trvat asi 3 minuty. Déle je nemořte, byly by pak tuhé.
  3. Avokádo, rajčata i okurku nakrájejte na drobné kostičky a vsypte je do mísy. Přidejte omáčku, a pokud chcete, i pár celých nebo nasekaných krevet. Dolaďte limetovou šťávou, případně i solí a pepřem.
  4. Směs rozlijte do sklenic a ozdobte čerstvým koriandrem a krevetami.

Zdroj: vlasta.cz časopis Gurmet

Související články