Jeden z nejpopulárnějších hereckých párů, Jana Boušková s Václavem Vydrou, rád objevuje nové chutě. Můžeme je také znát jako komentátory oblíbené televizí soutěže Prostřeno! Herečka sama přiznává, že miluje českou kuchyni, ale pochutná si i na španělské či thajské.

Její recepty jsou hodně osobité, jedna z jejích specialit je variace na tradiční slepici na paprice. Tu doma připravuje většinou ke zvláštním příležitostem. Dobře totiž ví, že všem, komu ji připraví, vždy chutná a pochvalují si ji. 

Zdroj: Youtube

Maďarské národní jídlo

Kuře či slepice na paprice jsou už dvě století maďarským národním jídlem. Obsahuje totiž vše, co tak nějak charakterizuje tamní kuchyni – maďarskou papriku, kuřecí maso, zakysanou smetanu, rajčata a cibuli

Tradičně se připravuje z kuřecích dílů, které se dusí na cibuli, a mleté maďarské papriky spolu s nakrájenou čerstvou paprikou a rajčaty.

Naše česká verze je trochu odlišná, protože kuře na paprice děláme pouze s cibulí a mletou sladkou papriku, přičemž jídlo později zahušťujeme smetanou a moukou.

Netradiční slepice na paprice podle Jany Bouškové

Ingredience:

  • 1 slepice
  • 1 dcl suchého bílého vína
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce oleje
  • mletá paprika (pálivá či sladká)

Postup:

  1. Slepici vaříme tak dlouho, dokud se její maso nezačne oddělovat od kostí a rozpadat se. Část vývaru následně schováme pro pozdější použití.
  2. Obereme maso a natrháme ho na kousky, postupně ho smícháme se sójovou omáčkou, hořčicí a suchým vínem.
  3. Dalším krokem je příprava „červeného oleje“. Nejprve do rozpáleného oleje nasypeme červenou papriku (můžeme klidně i pálivou).
  4. Jakmile začne olej pěnit, sundáme ho z horké plotny a postupně jím přelijeme všechno maso.
  5. Pokud nám směs připadá moc hutná, využijeme vývar, který jsme si na začátku vaření dali stranou. Vše důkladně promícháme.
  6. Celý pokrm následně dáme vychladit do lednice. Aby se chutě dokonale spojily, doporučuje se chladit alespoň dvanáct hodin.
  7. Slepici na paprice v podání Jany Bouškové jíme studenou a jako přílohu je ideální zvolit čerstvé pečivo.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, toprecepty.cz, časopis Gurmet