Herečka Jiřina Bohdalová vždy milovala dobré jídlo. Ráda si něm pochutnává, ale také ho umí sama připravit. V televizních pořadech o vaření představila mnoho zajímavých receptů.

Dnes si s námi můžete upéct dezert, který ráda podává hostům k odpolední kávě. Jedná se o strouhaný kakaový koláč. Moučníky s tvarohovou náplní jsou vždy zárukou úspěchu, a pokud jsou v kombinaci s kakaovým těstem, je to jednoduše sázka na jistotu.

VIDEO: Podívejte se na recept na strouhaný kakaový koláč.

Zdroj: Youtube

Suroviny na koláč

  • 400 g hladké mouky
  • 250 g cukru krupice
  • 250 g másla
  • 30 g kakaa
  • 1 žloutek
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 1 lžíce mléka
  • máslo na vymazání a mouka na vysypání plechu

Suroviny na náplň

  • 750 g polotučného tvarohu
  • 250 ml polotučného mléka
  • 200 g cukru krupice
  • 3 žloutky
  • 1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
  • rozinky 

Postup

  1. V míse nejprve smíchejte suché suroviny – mouku, cukr a kakao. 
  2. Přidejte žloutky, máslo, mléko a postupně vypracujte hladké těsto, které se nebude lepit.
  3. Těsto rozdělte na dvě části, vytvarujte z nich koule, každou zabalte do potravinářské folie a nechte půl hodiny odpočívat v lednici.
  4. Předehřejte si troubu na 170 °C a vymažte si máslem a vysypte hrubou moukou hlubší plech.
  5. V míse postupně vyšlehejte měkký tvaroh s cukrem, žloutky, mlékem a lžící pudinku do hladkého krému. Pokud máte rádi rozinky, pak je čas je nyní přidat.
  6. Na připravený plech nastrouhejte první ztuhlou kouli těsta v co nejvíce rovnoměrné vrstvě.
  7. Na těsto opatrně rozetřete tvarohovou náplň a na ni nastrouhejte druhou kouli těsta.
  8. Koláč vložte do předehřáté trouby a pečte 20 až 30 minut. Po vychladnutí koláč podávejte, ideálně s dobrou kávou či čajem.

Zdroj: vlasta.cz, magazin.recepty.cz, toprecepty.cz 

Související články