Šunkofleky rády připravovaly už naše babičky, protože je to rychlé a chutné jídlo, které navíc přijde na pár korun. Věděli jste ale, že je tradičně český recept starý více než 200 let? Zajímavé je, že podoba receptu zůstala prakticky zachována.
VIDEO: Receptů na šunkofleky je nepřeberné množství. Zkuste i ten podle Jirky Babici.
První zmínky už v devatenáctém století
Historie tohoto oblíbeného pokrmu se začala psát už v polovině devatenáctého století. Zmínku o nich můžeme najít v díle spisovatele Františka Jaromíra Rubeše z roku 1843. Tehdy těstoviny se šunkou pojmenoval „šunkenflekle“. Samotný název jídla pak pochází z německého slova „Schunkeflecken“, což v překladu znamená šunkové flíčky.
Různé způsoby přípravy
Šunkofleky se často připravují z uzeného masa (žebra, bůček). Vyplatí se mít kvalitní maso, které poctivě vaříme ve vodě. Na samotnou přípravu těstovin pak místo horké vody můžeme použít vývar. Výsledný pokrm pak bude chutnější.
Co se týče výběru těstovin, tradičně se využívají fleky. Některé kuchařky ale rády sáhnou i po mašličkách či kolínkách. Šunkofleky se pak zalévají vysokoprocentní smetanou na vaření smíchanou s vejci.
Šunkofleky podle Zdeňka Pohlreicha
Ingredience:
- 500 g těstovin (kolínka, fleky)
- 200 g polotvrdého sýra (ementál, gouda)
- 200 ml smetany ke šlehání (min. 31%)
- 4 silné plátky kvalitní šunky
- 25 g strouhaného parmazánu
- 1 jarní cibulka
- 1 hrst strouhanky
- sůl, čerstvě namletý pepř
Postup:
- Těstoviny uvařte ve vroucí osolené vodě. Udělejte je tzv. al dente, tedy na skus. Jakmile budou hotové, slijte je a nechte okapat v cedníku.
- Mezitím v pánvi na nízkém stupni přiveďte k varu smetanu. Nastrouhejte ementál a za stálého míchání ho ve smetaně rozpusťte. Cílem je, aby vám vznikla hladká omáčka.
- Sýrovou omáčku odstavte z plotny. Jarní cibulku a šunku nakrájejte nadrobno a vmíchejte do omáčky.
- Do omáčky přidejte také okapané těstoviny. Osolte, opepřete a důkladně promíchejte.
- Troubu si předehřejte na 200 °C.
- Těstovinovou směs nasypte do zapékací mísy. Uhlaďte povrch a posypte ho strouhankou a strouhaným parmazánem.
- Pečte v troubě zhruba 15–20 minut.
Zdroj: vlasta.cz, fresh.iprima.cz, toprecepty.cz, kupi.cz, youtube.com