Tradiční výroba

Dříve byla příprava povidel velkou událostí. Spolupracovala celá vesnice, jelikož se povidla vařila ve velkém množství. Když už, tak už. Nejnáročnějším úkonem bylo třídění a vypeckování. Plody se následně házely do velkého kotle a vařily několik dní a nocí. Vzniklou hmotu míchali zdatní míchači. U kotle se dokonce střídali.

Zdroj: Youtube

Pro zdraví i krásu

"Vypálíme červa!" říkají lidé na Moravě, když si nalévají do hrdla ostrou medicínu. A rozhodně je na tom nemálo pravdy. Tradiční pálenka, která se ze švestek vyrábí, se totiž po staletí používá k léčbě různých onemocnění.

Blahodárné jsou pak švestky zejména pro trávicí systém. Fungují na podrážděný žaludek, zácpu, trávicí potíže a používají se i při redukčních dietách. Nejsou totiž kalorické a díky vláknině dokáží rychle zasytit. Jíst se mohou čerstvé, sušené, jako povidla nebo v podobě šťávy.

Sladké plody navíc obsahují antykyany, které zachycují volné radikály, způsobující stárnutí buněk. Dále chrání tělo před rakovinou a infarktem. Draslík, vápník, fosfor, zinek, hořčík a vitamín A jsou hlavními benefity pro náš organismus. Obsažené vitamíny skupiny B mají pozitivní vliv na imunitní systém. Švestky dokážou dokonce omezit důsledky stresu a náladovost.

Povidla jako z pohádky

Prozradíme vám unikátní recept na nenáročnou výrobu těch nejluxusnějších povidel.

Ingredience:

  • 3 kg zralých švestek,
  • 4 hřebíčku,
  • 2 badyány,
  • celá skořice,
  • 7 lžic balsamica,
  • panáček rumu

Postup:

Omyté švestky rozřízneme napůl a vypeckujeme. Vložíme do pečící nádoby nebo hrnce. Zapékací mísa by měla být vrchovatá, protože při nedostatečném zaplnění, by se ovoce pečením jen vysušilo a zčernalo. Přidejte balsamico a zakryjte fólií. Na 1 hodinu nechte odležet, během toho předehřejte troubu na 200° C. Poté přidejte koření a vložte odkryté do trouby.

Pekáč nezakrýváme, protože díky odpařování vydušené šťávy se povidla sama zahušťují, bez míchání. Po 2 hodinách proveďte kontrolu konzistence, vyndejte koření a přidejte rum. Pokud chcete, aby byla povidla hladká, bez struktury, je vhodná chvíle k jejich rozmixování. Teplá povidla rozdělte sterilních sklenic, zavíčkujte a postavte na 20 minut dnem vzhůru.

Zdroj: vlasta.cz vareni.cz ireceptar.cz

Související články