Začneme trochou historie. Vůbec poprvé se o štrúdlu objevily informace už v roce 1696, a to v kuchařce, která je dodnes uložena v knihovně v rakouské Vídni. Byly v ní dokonce dva recepty. Pokud si ale myslíte, že byl plněný jablky, tak jak ho známe, pletete se. Tehdy byl štrúdl plněný mléčným krémem či tuřínem. 

Zdroj: Youtube

Zabere čas, ale vyplatí se to

Pokud budete s námi připravovat štrúdl z taženého těsta, určitě se připravte na to, že to zabere pár desítek minut. Doporučujeme přípravu těsta neuspěchat, protože se vám to pravděpodobně vymstí. Ztratíte rychle nervy, těsto se bude trhat a vy pak pomažete do lednice pro listové. A to by byla škoda.

Recept na tažený štrúdl 

  • 200 g hladké mouky
  • 80 g másla
  • 65 ml teplé vody
  • 1/2 lžíce octa
  • 1/2 vejce
  • 700 g středně velkých jablek
  • 30 g rozinek
  • 50 g vlašských ořechů
  • 70 g cukru krupice
  • 1 lžička mleté skořice
  • špetka soli

Postup:

  1. Nejprve začneme těstem, které je na celém receptu nejsložitější. Rozmíchejte ve vodě sůl, ocet, lžíci másla a rozkvedlané vejce. Prosejte si hladkou mouku na pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek, do kterého nalijete tekutou směs.
  2. Opatrně vidličkou zapracujte směs do mouky. Jakmile bude mít těsto tvar, začněte s ním pracovat rukama. Pokud máte robota, nechte ho udělat práci za vás spuštěním hnětacího programu. Jestli ho nemáte, pracujte s ním ručně tak dlouho, dokud nebudete mít hebké, vláčné, ale hlavně tvárné těsto. 
  3. Udělejte z něj bochánek, zabalte ho do potravinové folie a nechte v míse přikryté utěrkou odpočívat asi hodinu. 
  4. Mezitím si připravte směs, kterou budete štrúdl plnit. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Zbavte je co nejvíce vody, ideálně je vyždímejte přes plenu či utěrku.
  5. Rozehřejte si zbytek másla a podle libosti namočte rozinky do rumu a nahrubo nadrťte vlašské ořechy.
  6. Odpočinuté těsto si dejte na čistou utěrku a pomocí rukou ho vytahujte opatrně do všech stran. Výsledné těsto by mělo být tenké, že přes něj uvidíte. Pokud se vám na nějakém místě natrhne, buďte v klidu a udělejte záplatu pomocí kousku těsta. 
  7. Až budete s těstem spokojeni, potřete ho rozehřátým máslem a zasypte u kraje asi jednu třetinu strouhanými jablky. Pokračujte cukrem, skořicí, rozinkami a vše zakončete ořechy. 
  8. Okraj těsta, který je u náplně, přes ni opatrně přeložte a následně s pomocí utěrky zaviňte do zbytku těsta. 
  9. Připravený štrúdl uložte na plech s pečicím papírem, pomažte zbytkem másla a pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut, ideálně ho ale hlídejte, dokud nebude mít zlatavou barvu. 
  10. Hotový štrúdl můžete podávat teplý v kombinaci se zmrzlinou, pudinkem nebo ho nechte vystydnout a podávejte hostům jen posypaný moučkovým cukrem. 

Zdroj: Vlasta.cz, Milujivareni.cz

Související články