Začneme trochou historie. Vůbec poprvé se o štrúdlu objevily informace už v roce 1696, a to v kuchařce, která je dodnes uložena v knihovně v rakouské Vídni. Byly v ní dokonce dva recepty. Pokud si ale myslíte, že byl plněný jablky, tak jak ho známe, pletete se. Tehdy byl štrúdl plněný mléčným krémem či tuřínem.
Zabere čas, ale vyplatí se to
Pokud budete s námi připravovat štrúdl z taženého těsta, určitě se připravte na to, že to zabere pár desítek minut. Doporučujeme přípravu těsta neuspěchat, protože se vám to pravděpodobně vymstí. Ztratíte rychle nervy, těsto se bude trhat a vy pak pomažete do lednice pro listové. A to by byla škoda.
Recept na tažený štrúdl
- 200 g hladké mouky
- 80 g másla
- 65 ml teplé vody
- 1/2 lžíce octa
- 1/2 vejce
- 700 g středně velkých jablek
- 30 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů
- 70 g cukru krupice
- 1 lžička mleté skořice
- špetka soli
Postup:
- Nejprve začneme těstem, které je na celém receptu nejsložitější. Rozmíchejte ve vodě sůl, ocet, lžíci másla a rozkvedlané vejce. Prosejte si hladkou mouku na pracovní plochu a uprostřed udělejte důlek, do kterého nalijete tekutou směs.
- Opatrně vidličkou zapracujte směs do mouky. Jakmile bude mít těsto tvar, začněte s ním pracovat rukama. Pokud máte robota, nechte ho udělat práci za vás spuštěním hnětacího programu. Jestli ho nemáte, pracujte s ním ručně tak dlouho, dokud nebudete mít hebké, vláčné, ale hlavně tvárné těsto.
- Udělejte z něj bochánek, zabalte ho do potravinové folie a nechte v míse přikryté utěrkou odpočívat asi hodinu.
- Mezitím si připravte směs, kterou budete štrúdl plnit. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nastrouhejte na hrubé straně struhadla. Zbavte je co nejvíce vody, ideálně je vyždímejte přes plenu či utěrku.
- Rozehřejte si zbytek másla a podle libosti namočte rozinky do rumu a nahrubo nadrťte vlašské ořechy.
- Odpočinuté těsto si dejte na čistou utěrku a pomocí rukou ho vytahujte opatrně do všech stran. Výsledné těsto by mělo být tenké, že přes něj uvidíte. Pokud se vám na nějakém místě natrhne, buďte v klidu a udělejte záplatu pomocí kousku těsta.
- Až budete s těstem spokojeni, potřete ho rozehřátým máslem a zasypte u kraje asi jednu třetinu strouhanými jablky. Pokračujte cukrem, skořicí, rozinkami a vše zakončete ořechy.
- Okraj těsta, který je u náplně, přes ni opatrně přeložte a následně s pomocí utěrky zaviňte do zbytku těsta.
- Připravený štrúdl uložte na plech s pečicím papírem, pomažte zbytkem másla a pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 40 minut, ideálně ho ale hlídejte, dokud nebude mít zlatavou barvu.
- Hotový štrúdl můžete podávat teplý v kombinaci se zmrzlinou, pudinkem nebo ho nechte vystydnout a podávejte hostům jen posypaný moučkovým cukrem.
Zdroj: Vlasta.cz, Milujivareni.cz