Třené banánky mnoho z nás dělá na Vánoce jako jeden ze druhů cukroví, ale pochutnáváme si na nich i kdykoli během roku, třeba ke kávě či čaji. Jsou chutné už po upečení, ale k dokonalosti je můžete doladit tak, že je slepíte marmeládou a navrch ještě namočíte do čokolády. Jsou zkrátka oblíbeným retro zákuskem.

Recept na třené banánky

Vítězka MasterChefa z roku 2021 Veronika Beskydiarová alias Besky je skvělou cukrářkou a její recept na třené banánky musíte znát. Besky si ho trochu vylepšila a v jejím podání jde o naprostou delikatesu. Nejedná se navíc o složitý recept, který byste nezvládli. Pojďme si ho představit.

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 250 g změklého másla
  • 100 g pomerančové marmelády
  • 100 g hořké čokolády
  • 1 vejce (pokojová teplota)
  • 60 g drcených pistácií
  • 10 g kokosového oleje

Postup

  1. Začněte tím, že vyšleháte máslo s cukrem do světlé pěny. Pokud máte kuchyňského robota, použijte balonovou metlu.
  2. Do směsi vmíchejte prošlehané vejce, které musí mít pokojovou teplotu. Pokud bude studené, hmota se srazí a můžete začít znovu.
  3. Když bude směs jednotná, postupně do ní zapracujte pomocí stěrky mouku.
  4. Vyložte dva plechy pečicím papírem a troubu si předehřejte na 170 °C.
  5. Směs přendejte do cukrářského sáčku s ozdobnou řezanou špičkou. Postupně na připravené plechy tvarujte sáčkem banánky o délce asi 10 cm. Dbejte na to, aby měl každý kolem sebe dostatek prostoru. Banánky totiž během pečení naberou na objemu.
  6. Banánky pečte v troubě asi 10 až 15 minut dozlatova. Jakmile budou hotové, nechte je na plechu vychladnout.
  7. Banánky spojte k sobě pomocí tenké vrstvy pomerančové marmelády.
  8. Ve vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu s kokosovým olejem.
  9. Jakmile bude čokoláda rozpuštěná, odstavte ji z plotny.
  10. Slepené banánky postupně namáčejte z poloviny do čokoládové polevy.
  11. Nakonec třené banánky posypte drcenými pistáciemi a nechte je na mřížce ztuhnout.
Zdroj: Youtube

Tip na závěr!

Pokud si chcete banánky vychutnat, dejte jim trochu času a nechte je uležet alespoň do druhého dne. Nedoporučujeme je ale skladovat v lednici, daleko vhodnější je nějaká chladná místnost.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, ireceptar.cz, onlyu.cz, fresh.iprima.cz