Všichni se asi shodneme na tom, že držet drastické diety nebo hladovky není pro naše tělo správné.
Pokud se ale zaměříme na kvalitně vyváženou stravu, která nám dodá potřebné živiny a zároveň pomůže k tomu, abychom nějaké to kilo navíc shodili, nemusíme se ničeho bát. Co si představit pod pojmem tukožroutská polévka?
Tukožroutská polévka hitem nejen posledních měsíců
Tukožroutská polévka je vlastně obyčejná zeleninová polévka, která je složena především z rajčat, čerstvé cibule a zelí. Je bohatá nejen na vitaminy, ale také na vlákninu, hodně vlákniny.
A hitem není jen poslední měsíce, kdy ji „oprášili“ známí influenceři, znaly ji už naše maminky a babičky. Nicméně populární je i mezi celebritami, oblíbila si ji například Gwyneth Paltrow či Oprah Winfrey.
Pokud ji chceme zakomponovat do hubnoucího jídelníčku, je nutné si uvědomit, že tukožroutská polévka sama o sobě štíhlou postavu nezajistí. Navíc ji není vhodné konzumovat dlouhodobě.
Měla by tedy spíše posloužit jako forma jakéhosi detoxu, kdy potřebujeme tělu trošku ulevit a odlehčit. Odborníci doporučují polévku konzumovat maximálně jeden týden nepřetržitě, pak si dát pauzu.
Recept na tukožroutskou polévku
Budete potřebovat:
- 1 hlávku bílého zelí
- 1 kg mrkve
- 6 jarních cibulek
- 3 zelené papriky
- 1 řapíkatý celer
- 500 g rajčat
- koření dle vlastní chuti – libeček, petržel, pažitka nebo bazalka
Postup přípravy:
Všechnu zeleninu, kterou máme k dispozici, nakrájíme na kostičky a pozvolna osmahneme v hrnci. Když začne zelenina měknout, přidáme rajčata, která krátce podusíme tak, aby vypustila šťávu. Nakonec přelijeme horkou vodou tak, aby byla všechna zelenina ponořená.
Uvařená zelenina nesmí být ani tvrdá, ani měkká. Následně přidáme čerstvé bylinky, osolíme a přidáme koření dle chuti. Při dodržení uvedeného množství surovin by vám polévka měla vystačit na týden.
Očistí organismus i mysl
Polévku můžeme konzumovat v jakémkoliv množství. Sama o sobě obsahuje jen minimum kalorií a obsahuje výživově bohaté suroviny.
Pokud se však rozhodnete konzumovat tukožroutskou polévku, měli byste vědět, že během kúry není vhodné konzumovat pečivo, alkohol, smažená jídla ani sladké nápoje.
Před přípravou polévky také myslete na to, že každé tělo reaguje na možnou změnu stravy jinak. Předtím, než začnete držet jakoukoliv dietu, se nejprve poraďte s výživovým poradcem nebo svým praktickým lékařem a dohodněte si stravovací plán, který bude ideální právě pro vás.
Zdroj: vlasta.cz, Healthline, vědecká studie, verywellfit.com, olisekmummy, womenshealthmag.com/uk