Jemné, ale pevné a šťavnaté tuňákové maso má oříškový nádech a připomíná telecí. Kromě kvalitních bílkovin obsahuje vitaminy, antioxidanty, minerály – např. železo, hořčík, draslík, selen, jód a cenné omega-3 kyseliny. A víte, že tuňák má „svou sezonu“? Ta začíná skoro hned po Vánocích a končí v létě. Když si tedy budete chtít pochutnat na steaku z čerstvého tuňáka, volte toto období, kdy jsou plody moře nejchutnější.
Kvalitní tuňák má tmavě růžový, až tmavě červený odstín masa a ukazatelem čerstvosti je i vůně. Ta má být jemná a sladká, nikoli silná rybí. Pokud tuňáka silně „cítíte“, přestože maso vypadá pěkně, nekupujte ho. To raději změňte plány a připravte pokrm, kde využijete tuňáka z konzervy.
Ideální je kupovat tuňáka ve vlastní šťávě, kdy nálev je tekutina vylučující se z ryby před konzervací nebo solný roztok. Pozor na tuňáka v oleji – tam je třeba pečlivě číst etiketu a vyvarovat se obecného „rostlinný olej“, což většinou znamená směs levnějších druhů.
A zavádějící může být i označení „tuňák“. Konzerva totiž může obsahovat tuňáka pravého nebo nepravého. Pravý tuňák se v obchodním názvu označuje jako „tuňák“, nepravý slovem „bonito“. Vybírejte proto mezi konzervami, na kterých v seznamu ingrediencí najdete uvedený konkrétní rod tuňáka – Thunnus nebo Katsuwonus.
Steak z tuňáka a brambůrky s rukolovým pestem
Pevné maso tuňáka téměř nepotřebuje tepelnou úpravu. Žádoucí je, aby steak zůstal uvnitř růžový, jinak se z něj stane tvrdá podešev, což by byla škoda. Proto ho na grilu nenechte povalovat moc dlouho, stačí mu minutka z každé strany.
Doba přípravy: 30 minut
Suroviny na 4 porce:
- 4 filety z tuňáka
- 500 g malých (zámeckých) brambor, ideálně typ Grenaille
- olivový olej
- sůl
PESTO:
- 80 g rukoly
- menší hrst bazalky
- 150 ml olivového oleje
- 80 g piniových oříšků
- 80 g parmazánu
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce citronové kůry
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžička soli
- pepř
Postup:
- PESTO: do mixéru dejte rukolu, bazalku, olej, parmazán, prolisovaný česnek, piniové oříšky, citronovou kůru a olivový olej. Rozmixujte tak, aby pesto mělo hrubší strukturu. Dochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem.
- Před tím, než budete brambůrky grilovat, předvařte je pár minut v osolené vodě. Po uvaření velké překrojte na půlky, pokapejte je olivovým olejem a dopečte na grilu. Hotové brambory smíchejte s rukolovým pestem.
- Tuňákové steaky potřete olivovým olejem, položte je na rozpálený gril a opečte z každé strany maximálně 1 minutu, aby se tuňák nepropekl úplně a zůstal uvnitř krásně růžový. Tuňákový steak nakrájejte na plátky a podávejte s pestem a pečenými bramborami.
Tuňák v sezamu s okurkovo-koriandrovým salátem
Maso tuňáka není třeba trápit na grilu dlouho, ba právě naopak, po rozkrojení by mělo být uvnitř růžové. Klidně můžete ogrilovat velký kus v celku a nakrájet ho až před servírováním.
Doba přípravy: 20 minut
Suroviny na 4 porce:
- 4 steaky z tuňáka
- 3 lžíce rostlinného oleje
- černý a bílý sezam na obalení
- sůl
SALÁT:
- 1 salátová okurka
- 1 svazek čerstvého koriandru
- 1 paprička Jalapeño
- 2cm kousek čerstvého zázvoru
- 3 stroužky česneku
- voda na naředění
- sůl
- pepř
Postup:
- SALÁT: okurku nakrouhejte na mandolíně nebo spiralizéru na dlouhé, tenké špagety. Můžete je také nakrájet na tenká kolečka. Koriandr, papričku Jalapeño, zázvor a česnek rozmixujte dohladka. Podle chuti osolte, opepřete a nařeďte vodou tak, aby vznikla tekutá omáčka. Smíchejte ji s okurkou a dejte do lednice vychladit.
- Steaky osolte, potřete olejem a obalte v sezamu. Grilujte na rozpáleném grilu asi 2–3 minuty z každé strany.
- Tuňáka můžete jíst buď téměř syrového, maximálně by měl ale zůstat středně propečený. Pokud ho upečete úplně, bude příliš suchý. Hotové steaky nafilírujte na tenké plátky a podávejte s okurkovo-koriandrovým salátem.
Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet