Možná si myslíte, že je bábovka typickým českým dezertem, jenže opak je pravdou. Její původ sahá až do daleké Indie. Díky svému neobvyklému tvaru, který má otvor v samotném středu, je bábovce připisován symbol plodnosti. Není výjimkou, že v hinduistických chrámech najdete desky s otvory, které symbolizují právě ženskou plodnost. 

Zdroj: Youtube

Vybraná delikatesa mezi šlechtici

Vůbec první bábovka neboli Kugelhupf se objevila na začátku 17. století v německém Lembergu. Odtud se dostala přes polského krále Stanislava Leszczyńského, Francouzku Marii Antoinettu až na talíř císaře Františka Josefa I. 

Kde se vzalo její jméno?

Existuje hned několik vysvětlení, proč se oblíbenému moučníku říká právě bábovka. Některé naznačují, že je pojmenována podle starých „bab“, které je ve velkém pekly. Další pak tvrdí, že se tak dříve říkalo pouze formě, samotnému pečivu se pak říkalo bába. Její tvar totiž nápadně připomíná siluetu sukně.

Další legenda praví, že dříve dostávaly porodní báby za úspěšný porod odměnu, a to koláč, kterému se začalo říkat bábovka. Takže jméno tohoto sladkého pečiva má zajímavý původ!

Mramorová je klasická

V našich končinách se nejčastěji připravuje dvoubarevná neboli mramorová bábovka. Ta se skládá ze světlé a tmavé části, která je barvena kakaem. V některých oblastech se do těsta před pečením přidávají také rozinky, kandované ovoce či kousky čokolády.

Bábovka se připravuje ve stejnojmenné formě, díky které má svůj typický tvar. Často se po upečení zdobí posypáním moučkovým cukrem.

Tvarohová bábovka Zdeňka Pohlreicha

Ingredience

  • 500 g tvarohu
  • 300 g cukru
  • 200 g hladké mouky
  • 3 vejce a 2 žloutky
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 1 sáček prášku do pečiva

Postup:

  1. Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Připravte si hlubší mísu a v ní postupně smíchejte mouku, 200 g cukru, sáček vanilkového cukru a sáček prášku do pečiva. Poté přidejte tři vejce a poctivě promíchejte, aby bylo těsto hladké.
  3. Ve druhé míse smíchejte tvaroh, 100 g cukru, dva žloutky a sáček vanilkového cukru.
  4. Do první mísy postupně vmíchávejte obsah druhé mísy a vytvořte jednotné těsto bez hrudek.
  5. Připravte si formu na bábovku, kterou vymažete máslem a vysypete polohrubou moukou.
  6. Těsto nalijte do formy.
  7. Bábovku pečte v předehřáté troubě asi 60 minut nebo dokud nebude uvnitř upečená. To zkontrolujete pomocí špejle. Pokud se těsto nelepí, máte vyhráno.
  8. Nespěchejte a bábovku nechte vychladnout, poté ji posypte moučkovým cukrem a podávejte.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, tastelist.cz, ozdobdort.cz, ochutnejorech.cz