Meruňky mají hezkou barvu i sladkou chuť, takže se hodí hlavně do letních moučníků. Můžete z nich připravit koláče, buchty, bublaniny a ideální jsou v kombinaci s tvarohem. Ten totiž barevně s meruňkami ladí. Připravte si k obědu tvarohové knedlíky s meruňkami, dokud jsou k mání ty naše české nebo moravské.

Zdroj: Youtube

Tvarohové knedlíky a jejich plusy

Knedlíky z tvarohového těsta jsou nadýchané a vydrží dlouho vláčné. V lednici klidně i dva dny. A když jich uděláte hodně, můžete je dát do mrazáku a v případě potřeby je vyndat a uvařit.

Pozor, ne do pytlíku, slepily by se. Rozložte je raději volně na talíř nebo tác a ten dejte do mrazničky. Pak teprve knedlíky přendejte do pytlíku nebo krabičky.

Recept na tvarohové meruňkové knedlíky Josefa Maršálka:

Co budete potřebovat

  • 500 g polotučného tvarohu (klidně i z vaničky, Josef Maršálek říká, že to vůbec nevadí, a použít můžete i nízkotučný, ale lahodnější chuť podle cukráře zajistí právě polotučný tvaroh)
  • 30 g cukru (můžete klidně vynechat)
  • 4 g soli (sůl zvýrazní sladkou chuť ovoce, na tu nikdy nezapomeňte!)
  • 1 vejce (nebo 2 žloutky, s nimi se těsto krásně nakypří)
  • 250 g hrubé mouky nebo dětské krupice
  • na dokončení pak cukr, zakysaná smetana, rozpuštěné máslo

Postup

  1. Do mísy dejte tvaroh a smíchejte ho s cukrem, solí a vajíčkem. Pak přidejte hrubou mouku. Zamíchejte a nechte asi čtvrt hodiny odpočinout.
  2. Mezitím si připravte meruňky. Obalte je tenkou vrstvou těsta, můžete je lehce podsypat, pokud se vám lepí.
  3. Ihned je vkládejte do osolené vroucí vody a vařte asi 10 minut, dokud nevyplavou nahoru.
  4. Knedlíky opatrně vyndejte z hrnce a pokapejte máslem, aby se neslepily.
  5. Podávejte je pocukrované a zalité rozpuštěným máslem, případně dozdobené zakysanou smetanou.

Zkuste verzi se strouhankou

Pokud nedáte dopustit na tvaroh, můžete zkusit recept na knedlíky z Rakouska. Tam se připravují knedlíky neplněné a tvaroh se v nich zahustí jen strouhankou.

Díky strouhance se knedlíky nerozvaří a jsou nadýchané. Rakušané navíc knedlíky ještě po uvaření ve strouhance obalí, takže jsou pak křupavější.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, marsalkovo.cz, toprecepty.cz, jimeto.cz