Meruňky mají hezkou barvu i sladkou chuť, takže se hodí hlavně do letních moučníků. Můžete z nich připravit koláče, buchty, bublaniny a ideální jsou v kombinaci s tvarohem. Ten totiž barevně s meruňkami ladí. Připravte si k obědu tvarohové knedlíky s meruňkami, dokud jsou k mání ty naše české nebo moravské.
Tvarohové knedlíky a jejich plusy
Knedlíky z tvarohového těsta jsou nadýchané a vydrží dlouho vláčné. V lednici klidně i dva dny. A když jich uděláte hodně, můžete je dát do mrazáku a v případě potřeby je vyndat a uvařit.
Pozor, ne do pytlíku, slepily by se. Rozložte je raději volně na talíř nebo tác a ten dejte do mrazničky. Pak teprve knedlíky přendejte do pytlíku nebo krabičky.
Recept na tvarohové meruňkové knedlíky Josefa Maršálka:
Co budete potřebovat
- 500 g polotučného tvarohu (klidně i z vaničky, Josef Maršálek říká, že to vůbec nevadí, a použít můžete i nízkotučný, ale lahodnější chuť podle cukráře zajistí právě polotučný tvaroh)
- 30 g cukru (můžete klidně vynechat)
- 4 g soli (sůl zvýrazní sladkou chuť ovoce, na tu nikdy nezapomeňte!)
- 1 vejce (nebo 2 žloutky, s nimi se těsto krásně nakypří)
- 250 g hrubé mouky nebo dětské krupice
- na dokončení pak cukr, zakysaná smetana, rozpuštěné máslo
Postup
- Do mísy dejte tvaroh a smíchejte ho s cukrem, solí a vajíčkem. Pak přidejte hrubou mouku. Zamíchejte a nechte asi čtvrt hodiny odpočinout.
- Mezitím si připravte meruňky. Obalte je tenkou vrstvou těsta, můžete je lehce podsypat, pokud se vám lepí.
- Ihned je vkládejte do osolené vroucí vody a vařte asi 10 minut, dokud nevyplavou nahoru.
- Knedlíky opatrně vyndejte z hrnce a pokapejte máslem, aby se neslepily.
- Podávejte je pocukrované a zalité rozpuštěným máslem, případně dozdobené zakysanou smetanou.
Zkuste verzi se strouhankou
Pokud nedáte dopustit na tvaroh, můžete zkusit recept na knedlíky z Rakouska. Tam se připravují knedlíky neplněné a tvaroh se v nich zahustí jen strouhankou.
Díky strouhance se knedlíky nerozvaří a jsou nadýchané. Rakušané navíc knedlíky ještě po uvaření ve strouhance obalí, takže jsou pak křupavější.
Zdroj: vlasta.cz, marsalkovo.cz, toprecepty.cz, jimeto.cz