Polévka je grunt, říká se. Nejenže zahřeje, zavodní, ale také dodá potřebné živiny. To ostatně intuitivně věděli už naši předci, kteří si polévky dopřávali klidně každý den. A nejinak tomu bylo i na Štědrý den. Už naše babičky totiž znaly blahodárné účinky teplé polévky na kvalitu trávení a celkového zdraví. Jejich příprava je navíc nenáročná a levná, jelikož je zapotřebí jen pár surovin. Na jaké polévky nedají české domácnosti čtyřiadvacátého prosince dopustit?

VIDEO: Zapomenuté vánoční zvyky pro Štědrý večer

Zdroj: Youtube

Rybí polévka

Vaří se z vnitřností kapra, a přestože ji můžeme znát i pod názvem tradiční staročeská, na svátečně prostřených stolech se společně se smaženým kaprem objevila teprve před sto lety. Ještě v 18. století byl totiž kapr poměrně vzácnou rybou, kterou si mohli dovolit jen ti nejbohatší. Servírujete na Štědrý den „rybovku“? Pak vyzkoušejte tento osvědčený recept.

Ingredience:

  • 160 g polévkové zeleniny (petržel, mrkev, celer)
  • 40 g mouky
  • máslo
  • sůl
  • bílý pepř
  • rybí vnitřnosti (ideálně tedy z kapra)
  • muškátový oříšek
  • petrželka

Postup:

Povaříme kapří hlavu ve vroucí vodě. Stačit bude 10 minut.

Vývar necháme jen mírně probublávat, abychom stihli sbírat pěnu, která se tvoří vyvařováním kostí. Poté ho přecedíme a kosti obereme.

Na másle osmažíme nadrobno nakrájenou zeleninu a společně s masem ji přidáme do polévky.

Zvlášť povaříme kapří vnitřnosti, postačí 20 minut, scedíme a vývar vlijeme do polévky.

Vaříme pár minut a následně dodáme pepř, sůl a muškátový oříšek. Na talíři můžeme ozdobit petrželí.

Houbová polévka

Delší tradici než rybí polévka má polévka houbová. Ta se o Vánocích spolu s houbovým kubou nebo hubníkem, což je pokrm podobný velikonoční nádivce, servírovala v chudých venkovských chalupách.

Ingredience:

  • 250 g brambor
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • trocha celeru
  • máslo
  • 2 hrsti sušených hub
  • hladká mouka
  • smetana ke šlehání
  • kmín
  • sůl


Postup:

Připravíme si kuřecí nebo hovězí vývar. Dáme do něj najemno nakrájenou zeleninu, houby a kmín.

V malém kastrůlku rozehřejeme máslo s moukou tak, aby vznikla jíška - děláme jí tolik a tak hustou, jak hustou máme rádi polévku. Poté ji zalijeme smetanou a mícháme, dokud se suroviny nespojí a hmota nezhoustne.

Nalijeme ji do polévky a zamícháme. Můžeme přidat i vyškvařenou slaninu nebo maso obrané z kostí na vývar.

Hrachová polévka

Vedle houbové polévky a houbového kuby jedli naši předci také pučálku neboli naklíčený hrách. Odtud pak vznikla tradice hrachové polévky.

Ingredience:

  • 250 hrášku (žlutého nebo zeleného)
  • 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 4 lžíce sádla
  • oblíbená uzenina
  • hrst zeleného mraženého hrášku
  • sůl
  • pepř


Postup:

Zelený hrách probereme a přes noc namočíme (žlutý nemusíme).

Ve stejné vodě, v jaké byl přes noc, uvaříme zeleninu a na sádle orestovanou cibuli. V půlce varu přidáme sůl.

Odebereme polovinu polévky a rozmělníme ji tyčovým mixérem společně s majoránkou, utřeným česnekem a pepřem. Rozmixovanou hmotu opatrně nalijeme zpátky do polévky a nakonec přidáme mražený hrášek a uzeninu.

Nakonec ještě chvíli povaříme.

Zelňačka

Zelňačka, kyselica, nebo snad kapustnica? A se smetanou, nebo bez? Možností je spousta. Vyberte si tu vaši nejoblíbenější! Přinášíme inspiraci na chutný recept na zelňačku se švestkami.

Ingredience:

  • sklenice kysaného zelí
  • 1 kvalitní klobáska
  • 1 cibule
  • kousek slaniny
  • 2 brambory
  • špetka mouky na zaprášení
  • sůl
  • pepř
  • nové koření
  • bobkový list
  • 100 g sušených švestek
  • smetana

Postup:

Na kostičky nakrájíme cca 100 g slaniny, vložíme do hrnce a orestujeme. Poté přidáme nasekanou cibuli a smažíme společně se slaninou.

Jakmile cibulka zesklovatí, přidáme nakrájenou klobásu a opečeme.

Do směsi následně vhodíme nakrájené švestky a zaprášíme trochou mouky, která do sebe vpije tuk.

Přidáme zelí, podlijeme zhruba litrem vody, ochutíme solí, čtyřmi kuličkami černého pepře, dvěma kuličkami nového koření a bobkovým listem a vaříme.

Přidáme na malé kousky nakrájené brambory a vaříme do měkka.

Na závěr vlijeme smetanu. Tu je lepší nedávat do vroucí polévky, aby se nám smetana nesrazila.

TIP pro vás!

Pokud by se polévka zdála příliš hustá, přidáme vřelou vodu. Nikdy neředíme studenou vodou.

Zdroj: vlasta.cz toprecepty.cz az-recepty.cz domaci-dobroty.cz

Související články