Chcete, aby se vaše vánočka tento rok opravdu vydařila, a nemůžete najít správný recept? Možná jste dokonce narazili na návody, které byste rádi zkusili, ale zaskočily vás netradiční položkou.

Zdroj: Youtube

Sádlo do těsta patří!

Pokud touto položkou bylo právě sádlo, určitě se takovým receptům nevyhýbejte! Použití sádla při pečení vánočky zní sice možná trochu neobvykle, ale dokáže udělat opravdu zázraky. Jestli se teď sami sebe ptáte, proč byste ho měli do pečiva dávat, mrkněte na naše 3 důvody, které vás určitě přesvědčí, a letos to také vyzkoušíte.

1. Těstu dodává vláčnost

Sádlo má totiž unikátní schopnost, dokáže těsto krásně zvláčnit, a proto se do sladkého pečiva přidávalo už ve starověku. I když použijete opravdu malé množství, zvládne obalit vlákna lepku a nechá je po sobě „klouzat“. Jeho využití je obzvlášť výhodné právě u kynutého těsta, můžete ho tedy zařadit mezi ingredience nejen při přípravě vánočky, ale i mazance nebo buchet a koblih. Tyto dobroty pak budou mnohem vláčnější a vydrží čerstvé i několik dní.

2. Pečivo vám déle vydrží

Vláčnost souvisí také s prodlouženou trvanlivostí. Pro zachování čerstvosti je totiž klíčové, aby se zachovala vnitřní vlhkost. Na rozdíl od pečiva vytvořeného výhradně z másla nebo ztuženého tuku vydrží to se sádlem mnohem déle chutné.

Sádlo můžete použít i spolu s máslem, tuky se dají bez problému kombinovat, a to nejlépe v poměru jedna ku jedné, zajistíte tím skvělou chuť a zároveň prodloužíte trvanlivost pečiva.

3. Chuť pečiva nijak neovlivňuje

Nejčastějším důvodem, proč lidé odmítají sádlo ke sladkému pečení používat, je obava, že jeho přidání ovlivní výslednou chuť. Opak je ale pravdou. Při srovnání dvou stejných vánoček, z nichž jedna obsahuje máslo a druhá sádlo, nezaznamenáte v chuti žádný rozdíl. Naopak ta sádlová bude možná i o něco chutnější, kvůli všem výše jmenovaným faktorům. K tomu všemu v sobě bude skrývat ještě jednu výhodu a tou je, že sádla do těsta můžete použít o něco méně než másla. Sádlo je totiž čistý tuk.

Jak vánočku ještě vylepšit?

Rozinky naložte do rumu!

Než se pustíte do samotného těsta, zaměřte se na sušené ovoce, které do něj přidáváte. Pokud používáte rozinky, před pečením je naložte do rumu. Můžete k nim přihodit i kousky citronové a pomerančové kůry. Opět tím zajistíte, že vaše vánočka zůstane krásně vláčná a šťavnatá, protože namočené ovoce nevytáhne vlhkost z těsta.

Zkuste přidat něco navíc

Zkuste přidat do těsta něco nečekaného, tím může být například strouhaný marcipán. Tato ingredience dodá těstu jemnou chuť a pomůže mu udržet vlhkost po upečení. Na rozdíl od sádla se v chuti vánočky neztratí, ale spíše jí přinese nový rozměr.

S kynutím nepospíchejte!

A rada na závěr: Dejte těstu čas! Po zadělání zapomeňte na spěch a nechte ho pořádně rozkynout. Dlouhé kynutí dává kvasinkám více času na zpracování lepku, tím pádem bude těsto krásně pružné. Pokud budete dávat těsto do lednice, pamatujte, že po vytažení je potřeba nechat ho asi hodinu až dvě opět rozkynout, aby mohly bakterie začít znovu pracovat.

Zdroj: vlasta.cz vareni.cz ireceptar.cz iGurmet.cz

Související články