Hlavička. Tak se v dřívějších dobách, ale v některých domácnostech i dnes říká oblíbenému velikonočnímu pokrmu – nádivce. Historie nádivky spadá až do 16. století, kdy si ji oblíbily královské dvory tudorovské Anglie.

Tento způsob přípravy jídel rychle upoutal pozornost i u francouzského královského dvora, kde se nadívání stalo synonymem pro luxus a sofistikovanou prezentaci.

Zdroj: Youtube

V našich končinách však má tato tradice mnohem praktičtější podobu, odvozenou od kuchyně Bavorska a jižního Německa, kde je důraz kladen na tradiční přístupy a ingredience.

Dnes nám tradiční velikonoční nádivka připomíná babiččinu kuchyni, kde se v jedné zapékací misce společně s pečeným kuřetem nebo kouskem vepřového tahle jedinečná pochoutka připravovala.

Nádivka jako součást rodinné tradice

Klasická nádivka se vždy skládala z jednoduché kombinace staršího pečiva, vajec, čerstvé petrželky a uzeného bůčku, které byly společně propojené a pečené do zlatova. Tento recept si jistě pamatuje mnoho z nás a pro některé může být stále živou součástí rodinných tradic.

Jenže dnešní doba je jiná a spousta lidí se snaží jíst zdravě, a to i o svátcích. Proto vznikají různé verze nádivek, a dokonce i fitness verze, kterou ocení především ti, kteří si hlídají kalorie nebo nemají rádi maso. Jak na to? Máme pro vás recept.

Fitness nádivka, kterou si zamilujete

Co budeme potřebovat?

  • 8 celozrnných rohlíků
  • 8 vajec (chcete-li odlehčenější verzi, použijte jen bílky)
  • 150 ml mléka
  • 200 g brokolice nebo květáku (brokolice nádivku krásně „nastaví“, takže můžete použít méně pečiva)
  • 100 g krůtího uzeného, pokud maso nejíte, použijte šmakoun nebo uzené tofu
  • 80 g lískových oříšků
  • trochu másla
  • pažitku nebo medvědí česnek
  • petržel
  • sůl
  • mletý černý pepř

Postup

Do misky nalijeme mléko a vejce a důkladně promícháme. Dále ochutíme solí, přidáme černý pepř a špetku muškátového oříšku pro zvýraznění chuti.

Rohlíky nakrájíme na malé kostičky. Brokolici nebo květák lehce na troše másla lehce podusíme tak, aby krásně změkly, ale pořád byly křupavé.

Pak směs přidáme k rohlíkům, společně s hrubě nasekanými lískovými ořechy a nakrájeným krůtím uzeným nebo tofu. Pokud dáváte přednost jiné chuti, lískové ořechy můžete vyměnit za mandle.

Směs zalijeme připravenou směsí z mléka a žloutků a důkladně promícháme. Bílky ušleháme dotuha a opatrně vmícháme do připravené směsi spolu s bylinkami.

Hotovou směs rozprostřeme na plech, který si vyložíme pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 40 minut, dokud nádivka nezíská zlatavou barvu a pevnou strukturu.

Zdroj: Vlasta.cz, stobklub.cz, bajolafit.cz, jógadnes.cz, veggiesway.com, iROZHLAS

Související články