Podle Nikol jsou její perníčky nejenom chutné a měkké, ale zároveň neuvěřitelně snadné na přípravu.

Kdykoli je doma peče, okamžitě se po nich zapráší. S perníčky jí navíc často pomáhá její šestiletý syn Matýsek.

Ingredience na perníčky

  • 500 g hladké mouky (+ pár lžic navíc na posypání pracovní plochy)
  • 180 g kvalitního medu
  • 175 g cukru moučka
  • 2 vejce + 2 rozšlehaná vejce na potření perníčků
  • 40 g změklého másla
  • 15 g holandského kakaa
  • 1 vrchovatá lžíce perníkového koření
  • 1/2 sáčku prášku do pečiva
  • 10 ml rumu Božkov (tuzemák)

Ingredience na polevu

  • 250 g cukru moučka
  • 2 bílky
  • šťáva z 1/4 citronu

Postup

  1. Smíchejte nejdříve suché suroviny a do nich postupně vmíchejte tekuté. Vypracujte ručně na pracovní ploše hladké těsto (případně nechte vše na kuchyňském robotovi). 
  2. Z těsta utvořte váleček, posypte ho slabou vrstvou mouky a zabalte do potravinářské fólie. Těsto nechte přes noc odležet v lednici.
  3. Ráno vyndejte těsto z lednice a nechte ho na kuchyňské lince zahřát na pokojovou teplotu.
  4. Předehřejte si troubu na 180 °C. Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na placku, která bude silná zhruba 4 mm. 
  5. Z těsta vykrajujte požadované tvary a přendejte je na plech vyložený pečicím papírem.
  6. Perníčky vložte do rozehřáté trouby a pečte 7–10 minut.
  7. Jakmile vyndáte upečené perníčky z trouby, okamžitě je potřete rozšlehaným vejcem. Díky tomu budou krásně lesklé. Poté je přeneste na tác a nechte je alespoň den odpočinout.
  8. Připravte si polevu tak, že v míse smícháte bílky, lžíci vody a citronovou šťávu, k čemuž postupně přidáte prosátý cukr. Směs vymíchejte dohladka, polevu přendejte do cukrářského sáčku a ozdobte perníčky podle své fantazie.
  9. Perníčky nechte ještě pár hodin odležet a pak se do nich můžete s chutí pustit.

Zdroj: Vlasta.cz, Instagram.com, Maminka.cz

Související články