Zmrzlina z jediné suroviny
Nejjednodušší způsob, jak si doma dopřát lahodnou zmrzlinu bez přidaného cukru, je zamrazit plátky co nejzralejších banánů. Skvěle je zužitkujete a zmrzlina bude s nimi o to sladší a krémovější.
Plátky rozložte na pečicí papír, aby se k sobě nepřilepily, a po zmrznutí buď přesuňte do uzavřené krabičky či sáčku, nebo rovnou použijte: vložte do výkonného mixéru a rozmixujte na hladký krém. Přidat můžete i jiné mražené ovoce (maliny, borůvky, jahody), zmrzlinu zřeďte smetanou, jogurtem či kravským nebo rostlinným mlékem, dochuťte vanilkou či holandským kakaem a v případě potřeby doslaďte třeba medem. Ihned podávejte!
Zdravá cottage zmrzlina
Hit internetu posledních měsíců je pak snadná zmrzlina z cottage sýru. Ten stačí rozmixovat s trochou sladidla (javorový nebo čekankový sirup, med, xylitol…) a případně ovocem (jahody, mango), následně dochutit vanilkou a dát na pár hodin zamrazit. Výsledkem je krémová a poměrně dietní mražená pochoutka.
Ultra čokoládová krémová zmrzlina
Když si chcete dopřát až dekadentně čokoládový zážitek, jděte do zmrzliny ze salka. Stačí rozpustit 200 g 70% čokolády, nechat trochu zchladnout a promíchat s plechovkou slazeného kondenzovaného mléka, lžičkou vanilkového aroma, špetkou soli a třemi lžícemi chuťově odpovídajícího alkoholu (kakaový likér, koňak, rum, vodka). Ten dopomáhá k tomu, že zmrzlina neztuhne na kámen.
V druhé míse ušlehejte dotuha dva kelímky smetany ke šlehání (celkem 400 g), přidejte tři lžíce holandského kakaa a stěrkou opatrně zapracujte čokoládovou směs. Nechte zatuhnout v uzavřených nádobkách v mrazáku alespoň 4 hodiny. Pokud nemáte tak výkonný mrazák, nechejte raději do druhého dne.
Tip: Před zamražením posypejte krém nasekanou čokoládou, drobečky sušenek nebo třeba kokosovými lupínky. Vmíchat můžete také naložené višně či rozinky v rumu.
Domácí viennetta
Pokud nedokážete odolat smetanové zmrzlině proložené tenounkými plátky hořké čokolády, tzv. vienettě, určitě zkuste její domácí verzi. Tu lze jednoduše připravit i bez zmrzlinovače.
Doba přípravy: 45 minut + mražení
Suroviny na 2 litry vienetty:
- 500 ml smetany ke šlehání
- 4 velká vejce
- 55 g cukru krupice
- ½ lžičky vanilkového extraktu
- 200 g hořké čokolády + na ozdobu
- špetka soli
Postup:
- Čokoládu rozehřejte ve vodní lázni a nechte trochu zchladnout. Žloutky oddělte od bílků. Žloutky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým extraktem do světlé pěny. Smetanu vyšlehejte dotuha a bílky se špetkou soli do tuhého sněhu a pak šlehačku i bílky ručně zlehka vmíchejte ke žloutkům.
- Formu na chlebíček vyložte pečicím papírem nebo potravinářskou fólií. Lžící naneste do formy tenkou vrstvu vzniklého smetanového krému a rozetřete ji. Pak na ni naneste co nejtenčí vrstvu čokolády. Na ni přijde další vrstva krému, pak znovu čokoláda a tak dále, dokud nespotřebujete suroviny a nenaplníte formu. I při sebevětší snaze se někde zmrzlina s čokoládou trochu pomíchá, ale to nevadí, na řezu to bude nepatrná vada. Končit byste měli zmrzlinou. Pak formu zabalte, nechte přes noc zamrazit.
- Druhý den zmrzlinu vyklepněte a sejměte z ní papír nebo fólii. Případné nerovnosti na povrchu zahlaďte nožem namočeným do horké vody. Domácí vienettu ozdobte hoblinkami čokolády, nakrájejte na plátky a podávejte.
Krémová mátová zmrzlina
Pokud se cítíte přejedeni a na dezert už nemáte místo – zaručujeme vám, že na mátovou zmrzlinu ho najdete vždycky. Je úžasná!
Doba přípravy: 30 minut, infuzování 1 hodina + mražení
Suroviny na 1 litr zmrzliny:
- 1 svazek čerstvé máty
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 ml plnotučného mléka
- 150 g cukru krupice
- 5 žloutků
- špetka soli
Postup:
- Do rendlíku vlijte mléko a polovinu smetany, přidejte sůl a cukr. Pomalu zahřívejte a míchejte, aby se cukr rozpustil. Pak přidejte mátu. Pro silnější aroma nahrubo nasekejte celé stonky a nechte 1 hodinu odležet (jemnější chuť získáte jen z lístků). Pak tekutinu sceďte a vraťte do rendlíku, z máty ji vyždímejte, co nejvíc to půjde.
- Přidejte zbývající smetanu a pomalu přiveďte k varu. Mezitím v misce jemně rozšlehejte žloutky. Pomalu a za stálého šlehání přilijte asi třetinu vroucí smetanové směsi ke žloutkům, díky tomu se osmělí a později nesrazí. Pak žloutky vraťte do rendlíku ke zbylé smetanové směsi a na mírném ohni za stálého míchání vařte. Pokud máte kuchyňský teploměr, můžete přeměřit teplotu. Měla se pohybovat mezi 77–79 °C. Pokud ho nemáte, řiďte se hustotou: když namočíte vařečku, zanechá po sobě cestičku, která se hned neslije zpět.
- Zmrzlinový základ přeceďte přes sítko do vhodné nádoby, nechte zchladnout a vychlaďte. Pak ho vlijte do zmrzlinovače a pomocí něj za stálého promíchávání zamrazte.
„Rozcuchaná“ zmrzlina z lesního ovoce s ořechy a becherovkou
Nedbalá elegance, zajímavé propojení chutí a nezvyklý doprovod becherovky... Zmrzlina sice funguje i bez ní, ale o hodně se připravíte.
Doba přípravy: 15 minut
Suroviny na 2–4 porce:
- 4 hrsti mraženého lesního ovoce
- 2 oloupané a zmražené banány
- 2 lžíce datlového sirupu
- 1 menší hrst směsi ořechů
- 1 lžička goji
- 1 lžíce medu
- 2–4 panáky (à 0,05 l) becherovky + 1 panák do zmrzliny
Postup:
- Do vyšší nádoby nasypte ovoce a krátce promixujte. Přidejte nakrájené banány, datlový sirup, goji, med a panáka becherovky. Mixujte, dokud zmrzlina nezíská hladkou konzistenci, rozdělte ji do misek – trošku nedbale a ležérně ji posypte nasekanými ořechy a třeba i trochou goji, případně ozdobte pár lístky máty.
- Ke každé porci zmrzliny servírujte panáka becherovky, kterou ke zmrzlině budete buď upíjet (ta kombinace je jedinečná), nebo si likérem porci zalije.
Malinové nanuky
Maliny mají krásnou aromatickou vůni, sladce nakyslou chuť a krásně rudou barvu. Na obalení nanuků můžete použít i mléčnou nebo bílou čokoládu, ale jejich spojení s kvalitní hořkou čokoládou je zcela osudové. Pro zajímavější chuť i efekt je ještě můžete obalit v oříšcích.
Doba přípravy: 15 minut + mrazení 4 hodiny
Suroviny na 4 nanuky:
- 300 g malin
- 1 lžíce třtinového cukru
- 100 ml vody
- 100 g hořké čokolády
Postup:
- Ovoce s cukrem a vodou nechte asi 2 minuty projít varem – maliny získají zahřátím intenzivnější chuť a vůni.
- Směs rozdělte do čtyř formiček a vložte do ní nanukové dřívko. Alespoň na 6 hodin zamrazte. Po vyndání nechte nanuky asi 2 minuty při pokojové teplotě odpočinout, půjdou pak snáze vyjmout z formiček (formičky můžete také na pár sekund ponořit do teplé vody).
- Nanuky přelijte čokoládou rozehřátou ve vodní lázni.
Náš tip: Pokud se nebojíte kalorií, místo vody použijte smetanu, dokonce i tu na šlehání.
Zdroj: časopis Vlasta, časopis Gurmet