Zeleninu lze připravit snad na všechny způsoby. Mezi ty jednoznačně nejoblíbenější však patří zelenina naplněná směsí dalších dobrot. Sáhněte proto po paprikách, rajčatech, cuketě, lilku nebo třeba žampionech a jednoduše je kombinujte s masem, sýrem nebo třeba těstovinou. Uvidíte, že vykouzlíte báječné kombinace chutí, které potěší nejen mlsné jazýčky, ale také zaujmou barvami a lahodnou vůní. Pokud nemáte možnost plodin z vlastní zahrádky, poohlédněte se po nabídce v bio kvalitě od osvědčených farmářů. Mapu českých bio farem najdete zde.
Cukety plněné masem a žampiony
- 3 střední cukety
- 3 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 300 g mletého masa
- hrst nakrájených žampionů
- hrst nasekaných vlašských ořechů
- oregano
- nastrouhaný čedar
- sůl, pepř
Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si zapékací mísu, kterou lehce vymažte máslem. Cukety podélně rozřízněte, vydlabejte a odložte je stranou. Na pánvi rozehřejte kousek másla, přidejte česnek, maso a vše osmažte, dokud maso neztratí růžovou barvu. Poté přidejte houby a ořechy. Jakmile houby pustí šťávu, přidejte vydlabanou dužinu z cukety rozkrájenou nadrobno a oregano. Snižte plamen a duste na pánvi ještě přibližně dalších 8 minut. Směs osolte, opepřete a lehce posolené rozpůlené cukety naplňte hotovou směsí. Vložte do zapékací formy, posypte nastrouhaným sýrem a pečte přibližně 25 minut.
Věděli jste o cuketách, že...
Věděli jste o cuketách, že...
- Podporují peristaltiku střev, pomáhají při střevní ochablosti, při zácpě a prospívají střevním sliznicím?
- Zlepšují zrak i činnost mozku?
- Mají protirakovinné účinky?
- Pomáhají při léčbě cukrovky, revmatismu a dny?
- Jsou účinným prostředkem při odbourávání stresu?
- Příznivě působí na naše srdce, ledviny i trávicí ústrojí?
- Obsahují vysoký podíl vody a jsou tak vhodné při redukčních dietách?
- Mají kladný vliv na svaly?
- Sbírat a konzumovat můžeme také cuketové květy? Obvykle je pak připravujeme jako plněné nebo smažené.
Rajčata plněná kuskusem
- 4 velká rajčata
- 200 g kuskusu
- 250 ml vývaru
- jarní cibulka
- stroužek česneku
- petržel
- 60 g balkánského sýra
- římský kmín
- sůl, pepř
Z rajčat opatrně odřízněte vršek zhruba 2 centimetry pod stopkou tak, aby vám vznikla jakási poklička, kterou zbytek rajčete přiklopíte. Lžící opatrně vydlabejte vnitřek rajčat – nesmíte porušit slupku ani tvar. Kuskus nasypte do misky, zalijte vroucím vývarem, přikryjte a nechte odstát přibližně 5 minut. Vmíchejte prolisovaný česnek, jarní cibulku nasekanou nadrobno, petrželku a nadrobený balkánský sýr. Dochuťte solí, pepřem, troškou římského kmínu a vmíchejte dužinu z vydlabaných rajčat. Připravenou směsí rajčata naplňte, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 10 minut.
Věděli jste o rajčatech, že...
Věděli jste o rajčatech, že...
- Působí jako přírodní antioxidant a mohou být prevencí proti srdečním onemocněním a infarktu?
- Udržují zdraví kostí?
- Posilují imunitní systém?
- Mají omlazující účinek na pokožku?
- Snižují hladinu cholesterolu?
- Osvěžují a dodávají energii při únavě?
- Pozitivně působí na zánět močových cest, čistí ledviny a ulevují bolestivému močení?
- Jsou vhodná proti modřinám či krvácení z dásní a nosu?
- Snižují krevní tlak a udržují správnou funkci nervového systému?
- Pomáhají při křečových žilách i ateroskleróze?
Zdroj: czechspecials.cz myjsmebio.cz kamprobio.cz lovime.bio