Zeleninu lze připravit snad na všechny způsoby. Mezi ty jednoznačně nejoblíbenější však patří zelenina naplněná směsí dalších dobrot. Sáhněte proto po paprikách, rajčatech, cuketě, lilku nebo třeba žampionech a jednoduše je kombinujte s masem, sýrem nebo třeba těstovinou. Uvidíte, že vykouzlíte báječné kombinace chutí, které potěší nejen mlsné jazýčky, ale také zaujmou barvami a lahodnou vůní. Pokud nemáte možnost plodin z vlastní zahrádky, poohlédněte se po nabídce v bio kvalitě od osvědčených farmářů. Mapu českých bio farem najdete zde.

Cukety plněné masem a žampiony

- 3 střední cukety

- 3 lžíce másla

- 2 stroužky česneku

- 300 g mletého masa

- hrst nakrájených žampionů

- hrst nasekaných vlašských ořechů

- oregano

- nastrouhaný čedar

- sůl, pepř

Troubu předehřejte na 180 stupňů a připravte si zapékací mísu, kterou lehce vymažte máslem. Cukety podélně rozřízněte, vydlabejte a odložte je stranou. Na pánvi rozehřejte kousek másla, přidejte česnek, maso a vše osmažte, dokud maso neztratí růžovou barvu. Poté přidejte houby a ořechy. Jakmile houby pustí šťávu, přidejte vydlabanou dužinu z cukety rozkrájenou nadrobno a oregano. Snižte plamen a duste na pánvi ještě přibližně dalších 8 minut. Směs osolte, opepřete a lehce posolené rozpůlené cukety naplňte hotovou směsí. Vložte do zapékací formy, posypte nastrouhaným sýrem a pečte přibližně 25 minut.

Věděli jste o cuketách, že...

Věděli jste o cuketách, že...

  • Podporují peristaltiku střev, pomáhají při střevní ochablosti, při zácpě a prospívají střevním sliznicím?
  • Zlepšují zrak i činnost mozku?
  • Mají protirakovinné účinky?
  • Pomáhají při léčbě cukrovky, revmatismu a dny?
  • Jsou účinným prostředkem při odbourávání stresu?
  • Příznivě působí na naše srdce, ledviny i trávicí ústrojí?
  • Obsahují vysoký podíl vody a jsou tak vhodné při redukčních dietách?
  • Mají kladný vliv na svaly?
  • Sbírat a konzumovat můžeme také cuketové květy? Obvykle je pak připravujeme jako plněné nebo smažené.

Rajčata plněná kuskusem

- 4 velká rajčata

- 200 g kuskusu

- 250 ml vývaru

- jarní cibulka

- stroužek česneku

- petržel

- 60 g balkánského sýra

- římský kmín

- sůl, pepř

Z rajčat opatrně odřízněte vršek zhruba 2 centimetry pod stopkou tak, aby vám vznikla jakási poklička, kterou zbytek rajčete přiklopíte. Lžící opatrně vydlabejte vnitřek rajčat – nesmíte porušit slupku ani tvar. Kuskus nasypte do misky, zalijte vroucím vývarem, přikryjte a nechte odstát přibližně 5 minut. Vmíchejte prolisovaný česnek, jarní cibulku nasekanou nadrobno, petrželku a nadrobený balkánský sýr. Dochuťte solí, pepřem, troškou římského kmínu a vmíchejte dužinu z vydlabaných rajčat. Připravenou směsí rajčata naplňte, přiklopte je odříznutým vrškem a pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů přibližně 10 minut.

Věděli jste o rajčatech, že...

Věděli jste o rajčatech, že...

  • Působí jako přírodní antioxidant a mohou být prevencí proti srdečním onemocněním a infarktu?
  • Udržují zdraví kostí?
  • Posilují imunitní systém?
  • Mají omlazující účinek na pokožku?
  • Snižují hladinu cholesterolu?
  • Osvěžují a dodávají energii při únavě?
  • Pozitivně působí na zánět močových cest, čistí ledviny a ulevují bolestivému močení?
  • Jsou vhodná proti modřinám či krvácení z dásní a nosu?
  • Snižují krevní tlak a udržují správnou funkci nervového systému?
  • Pomáhají při křečových žilách i ateroskleróze?

Zdroj: czechspecials.cz myjsmebio.cz kamprobio.cz lovime.bio