Halušky s bryndzou

Halušky: Vyzkoušejte základní recept na populární slovenské těstoviny

Zeptejte se kohokoliv, jaké zná těstoviny. Patrně na vás vychrlí smršť italských názvů počínaje špagetami přes penne až po ravioli, následovanou nudlemi, fleky či kolínky. Těstovin zná každý opravdu mnoho druhů, jen trochu zapomínáme na základ tohoto...

Obrázek Vlasta.cz

Veganské recepty: Pohanka, hummus, miso i čokoládová pěna

Veganem snadno a rychle aneb Zahoďte předsudky! Čistě rostlinná kuchyně vám může rozšířit obzory, inspirovat ke změně životního stylu, nebo aspoň obohatit jídelníček.

Dokonalá toust, dokonalá snídaně

Recepty na tousty: Vyzkoušejte croque madame nebo fazolovou pomazánku

Bohatou snídani nemusíte chystat jenom pro zvláštní příležitost, klidně si brunch, tedy pozdní snídani, která přechází až do oběda, užijte o víkendu s celou rodinou. Zkuste si připravit vydatné tousty.

Kuřecí fajitas

Skvělé kuřecí večeře: Fajitas, baby kuřátka na cideru či paličky s marinádou

Zimní období je ideální čas na pořádnou pečínku. Kotlety, žebra nebo bůček... péct ale můžete i lehčí kuřecí maso! Vyzkoušejte nové recepty!

Jak na italské noky?

Jak na dokonalé italské noky? A s čím je bude nejlepší servírovat?

Zeptejte se kohokoliv, jaké zná těstoviny. Patrně na vás vychrlí smršť italských názvů počínaje špagetami přes penne až po ravioli, následovanou nudlemi, fleky či kolínky. Těstovin zná každý opravdu mnoho druhů, jen trochu zapomínáme na základ tohoto...

Kuře na pomerančích

Vaření s citrusy: Vyzkoušejte kuře na pomerančích či citronový koláč

Z pomerančů, citronů a limet se dá vařit na sladko i na slano. Vyzkoušejte třeba netradiční britskou marmeládu, skvělý francouzský koláč, indickou rýži nebo glazované klobásky.

Vyndejte ovoce z mrazáku a připomeňte si typicky letní moučník

Moučníky z remosky: Bublanina, Míša řezy či koláč v závoji

Nás Čechy nemusí o kvalitách remosky nikdo přesvědčovat. Víte ale, že tenhle oblíbený elektrický kulatý pekáček (dnes už i s nepřipékavým teflonovým povrchem) je vskutku jen naše tuzemská záležitost? Přála bych vám, milí krajani, být v přímořském ita...

Zkuste plněné brambory

Staré dobré brambory: Zkuste závin, pudláky, lokše či pašerácký prejt

Sezona starých brambor je právě uprostřed. Klasickou surovinu české kuchyně všichni milujeme. Jak brambory zajímavě zužitkovat? Třeba takhle...

Špaldové rizoto chutná možná lépe než rýžové

Špalda: Proč je zdravější než klasická pšenice? A v jakých receptech ji využít?

Špaldová mouka je zdravější než klasická pšeničná, ač není bezlepková, má určitý význam i pro celiaky. Jak je to možné?

Vyzkoušejte jáhly

Levné vaření: Vyzkoušejte jáhly na mexický způsob nebo jáhlový pudink na sladko

Dříve se bez nich žádná domácnost neobešla, pak téměř upadly v zapomnění. Posledních pár let prožívají jáhly slavný návrat do (zdravější!) české kuchyně.

Bramborové noky zvládnete i doma

Bramborové těsto: Na plněné knedlíky, noky, roládu i pizzu

Ze základního bramborového těsta, které se snadno naučíte, se dají vyrobit spousty skvělých dobrot. Plněné knedlíky, noky, pizza, palačinky, roláda i placky budou teď na podzim obzvlášť chutnat.

Čočka? Vsadíte na klasiku nebo budete experimentovat?

Novoroční čočka: Nejlepší recepty z celého světa. Dneska si musíte jeden zkusit!

Tahle zdravá luštěnina si vaši pozornost zaslouží nejen na Nový rok. Mezi našimi recepty jistě najdete podobu, ve které ji pustíte na svůj stůl častěji. Dneska si jí ale udělejte bez diskuzí. Má vám zajistit hodně peněz v novém roce!

Tradiční vánoční anglický pudink

Co jedí o vánočních svátcích ve světě? Vánoční pudink či srnčí hřbet

Každá země, dokonce i oblast, kde ctí Vánoce, slaví nejkrásnější svátky v roce po svém a připravuje tradiční vánoční delikatesy. Ochutnejte některé z nich.

Brambory zapečte se smetanou

Menu na Boží hod: Připravte glazovanou šunku a smetanové brambory

Štědrovečerní stůl bývá většinou tradiční. Následující vánoční svátky jsou ovšem příležitostí, jak potěšit a překvapit rodinu i hosty. Vyzkoušejte naše nové recepty.

Klidně trochu experimentujte

Sváteční bramborové saláty? Zkuste s hráškem a lososem nebo třeba s krevetami

Jsou jiné než ten klasický štědrovečerní, ale máte-li rádi změnu, zkuste je. Některé z nich klidně můžete podávat jako slavnostní hlavní jídlo.

Kapr snese extravagantní přípravu

Kapr netradičně: Zkuste řízky na staroměstský způsob či pečení na víně s křenem

Tahle sladkovodní ryba k pravým českým Vánocům prostě patří. Zachovejte i letos tradici a přitom si pošmákněte i na něčem jiném než klasickém kapřím řízku.

Dovedete si představit Vánoce bez kakaa?

K cukroví z kakaového těsta přidejte krém s trochou rumu a strouhanými mandlemi

Kakaové těsto patří mezi ty nejoblíbenější. Přidejte k němu krém s trochou rumu a budete mít dokonalé cukroví, které si všichni oblíbí. 

Jedlé dárky zvládnete i na poslední chvíli

Jedlé dárky: Mangový balzám, čokoládové bonbóny či olivová tapenáda

Inspirujte se našimi tipy a své blízké letos obdarujte v několikanásobném rozměru. Věnujte jim vlastnoručně vyrobený jedlý dárek, který při přípravě navíc okořeníte láskou a radostí. 

Vosí hnízda? Láska?

Nejlepší vánoční cukroví! Dáte přednost marokánkám či vosím hnízdům?

Čemu dáváte přednost? Nepečeným vosím hnízdům, marokánkám, cukrovým hříbečkům nebo žloutkovým kuličkám? Už se vám sbíhají sliny? Pusťte se do pečení!

Jaké polevy na cukroví máte rádi?

Základní polevy na cukroví: Citrónová, kakaová, čokoládová a bílková

Jak zdobíte cukroví? Dáváte přednost tomu bez polevy nebo naopak vylepšujete čokoládou, zdobíte bílkovou polevou nebo dáváte přednost kakaové?

Vaječný likér: Koho by nepotěšil?

Jedlé dárky: Karamelky s mořskou solí, vaječný, kokosový či mandarinkový likér

Likéry, karamelky, čokoláda, vinné želé, perníčková dekorace... Pokud jste vlastní výrobu dárků dosud nestíhali, letos by to už konečně mohlo vyjít!