Každého dokáže uklidnit něco jiného

Hostina pro oči: Odpočiňte si u videí o pečení chleba či zdobení dortů

Půvab kuchařských televizních pořadů už jsme objevili dávno, ale stejnou pohodu a uvolnění dokáží přinést i krátká videa, kterých na Instagramu a YouTube najdete podle svého vkusu nepřeberné množství. Třeba pečení chleba, výrobu bonbonů nebo zdobení...

Originální recepty ze zelí

Evropské zelí: Vyzkoušejte drůbež v závěji, pudink se zelím či plněné papriky

Mnohé zelné speciality vám budou jako Středoevropanům jistě velmi povědomé, nebo je dokonce už vaříte.

Hruškové inspirace

Podzimní inspirace: Jablkové pečivo či štrúdl s hruškovomandlovou náplní

Považujeme je za obyčejné ovoce, přitom jsou to doslova poklady plné zdraví a chutí. A ještě se z nich dají vykouzlit náramné dobroty. Vyzkoušejte naše oblíbené moučníky, koláče, dortíky…

Dáváte přednost hovězímu nebo drůbežímu masu?

Chalupářské guláše: Vyzkoušejte krůtí na medu nebo hovězí na pivu

Na guláších je úžasné, že na přípravu potřebujete jen jeden hrnec, můžete je podávat téměř s jakoukoli přílohou a jíst je jen lžící.

Bramborová jídla jsou jedna z nejoblíbenějších

Proměny bramboráku: Zkuste italskou verzi s mozzarellou či plněnou českou cmundu

Říká se mu cmunda, babčák, strouhanec, fofrovanec, tupec nebo třeba bandorník. Když má tolik různých názvů, proč by nemohl pokaždé i jinak skvěle chutnat?

Zkuste zelné závitky

Kapusta a zelí: Vyzkoušejte zelné placky či kapustové ragú

Hlávky na neděli. Nejen poslední den v týdnu, ale i v ostatní dny byste si měli dopřát nějaké jídlo ze zelí nebo kapusty. Dozrávají na podzim, jsou nabité vitaminy a chutnají jedna báseň.

Vyzkoušejte palačinky naslano

Palačinky naslano: Vyzkoušejte dokonalé těsto a naplňte ho kuřecí směsí a sýrem

Palačinky patří k víkendové mu snídaňovému menu stejně jako vajíčka. Připravit je lze nasladko i naslano a do nápně zužitkovat téměř všechny zbytky, kterénajdete v ledničce. Variací je bezpočet. 

Dokonalé knedlíky obalené posypkou

Švestkové knedlíky: Podzimnímu ovoci nejvíce sluší bramborový kabátek

Tmavěmodrá sezona právě vrcholí a vy máte jednu z posledních možností připravit úplně čerstvé švestkové knedlíky. Zatímco borůvkám sluší kynuté těsto, meruňkám tvarohové, švestky vyniknou v těstě bramborovém. Pojďte si to ověřit.

Dáte přednost klasice nebo experimentům?

Cuketové zelí nebo červené zelí s povidly? Vyzkoušejte netradiční recepty

Dáváte přednost kysanému zelí? Nebo rádi experimentujete? Vyzkoušejte si originální recepty, které přinesou do vaší kuchyně nové chutě.

Jaká je vaše nejoblíbenější?

Česko je zmrzlinová velmoc! Nejoblíbenější je slaný karamel, vanilka a čokoláda

O kterém jídle můžete říct, že je to láska na celý život? Zmrzlinu milují všechny generace. Zmrzlinářek a zmrzlinářů, kteří své profesi nadšeně propadli, u nás naštěstí přibývá. Ctí řemeslo a nebojí se experimentovat.

Dýňová polévka

Dýňová polévka s jablky: Nejsnáze se připravuje z hokaido

Dýňová polévka je podzimní klasika. Zkuste k ní netradičně přidat jablka. Výsledek vás opravdu překvapí. Nejoblíbenější dýní je hokaido, protože ji není třeba loupat. S máslovou nebo muškátovou dýní je sice víc práce, kromě loupání vyžadují i delší t...

Svíčková: Klasika české kuchyně

Svíčková omáčka: Nejlepší je z loupané plece a podávaná s karlovarským knedlíkem

Recept na dokonalou svíčkou se předává ve většině rodin z generace na generaci. Zkuste ale i ten náš! Je dokonalý. A nezapomeňte, nejlepším maso na omáčku je loupaná hovězí plec, které se říká falešná svíčková. 

Cuketový perník

Cuketový perník neboli cuperník: Vláčný dezert je hotový i s přípravou za hodinu

Cukety už nikdo nechce. Sklizeň byla jako v podstatě každý rok dokonalá. Už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte dokonaLý perník z buchet, kterému my říkáme cuperník. Bude chutnat všem a hotový je doslova za pár minut. 

Vychutnejte si dokonalou kombinaci chutí

Švestkový crumble: Snadný dezert kombinuje teplé ovoce a drobenku

Crumble je původně anglický dezert, které je ale oblíbený po celém světě. Je snadné ho udělat a také snadné sníst. Nemusíte ho ani krájet, stačí ho dát doprostřed stolu a rozdat lžíce. Jak na nejlepší švestkový crumble? 

Ovoce, těstíčko, skořice a ořechy. Prostě dokonalá kombinace

Hrušky v županu: Vyzkoušejte originální recept vylepšený vlašskými ořechy

Jablka v županu jsou všeobecně známá, proč ale nedopřát křupavý obleček i sladkým hruškám? A můžete je navíc naplnit ořechy.

Dejte žemlovce šanci, ta správná nechutná jako ve školní jídelně

Prvorepublikový jablkovec: Upečte si originální žemlovku s ovocem a vínem

Příprava běžné žemlovky je všeobecně známá. Náš recept na žemlovku bez mléka a tvarohu, který k zalití pečiva využívá svařeného vína, je víc než sto let starý. Dříve se této žemlovce také říkalo jablkovec (ačkoli dnes pod tímto názvem najdete v recep...

Švestková povidla? Nebojte se pustit do jejich přípravy

Švestková povidla: Jak je udělat v hrnci či troubě, aby se nepřipálila

Švestková povidla si udělejte sami doma. V zimě je budete s radostí ujídat. Jestli se rozhodnete povidla uvařit nebo upéct v troubě, je na vás. Dobře fungují oba způsoby, ale s jednou podmínkou – a to je množství. Když připravujete větší, alespoň čty...

Jablkové knedlíky trochu netradičně

Sladké jablkové knedlíky: Zkuste netradiční recept. Je snadný a efektní

Představujete si je jako měsíčky jablek obalených těstem? Kdepak, tyhle jablkové knedlíky jsou jiné. Vyzkoušejte originální recept, který si vy i vaše rodina zamilujete. 

Švestky a mák! Dokonalá kombinace

Švestkový závin s mákem jako od babičky. Kombinujte ty nejlepší suroviny

Kombinace švestek a máku je pro naše kraje typická. Využijte tyto suroviny a udělejte si klasický moučník, který bude chutnat celé rodině. 

Dokonalý štrůdl zvládne každý

Využijte sezónu jablek a upečte si štrůdl z dob habsburské monarchie

Voňavá klasika z dob habsburské monarchie, kterou musí mít v repertoáru každá dokonalá hospodyňka! Vůně pečených jablek, skořice a vanilky dá o vašich kvalitách vědět široko daleko…

Jak na dokonalou sekanou?

Dokonalá domácí sekaná: Vyberte správné mleté maso a přidejte citron

Z mletého masa se dá vykouzlit bezpočet nejrůznějších pokrmů. V české kuchyni má, i když se jí trochu tlačí na záda hamburger, své výsostné postavení sekaná. Jak ji udělat dokonale? Základem je správné maso. Mix vepřového a hovězího masa má své opods...