Švestková povidla? Nebojte se pustit do jejich přípravy

Švestková povidla: Jak je udělat v hrnci či troubě, aby se nepřipálila

Švestková povidla si udělejte sami doma. V zimě je budete s radostí ujídat. Jestli se rozhodnete povidla uvařit nebo upéct v troubě, je na vás. Dobře fungují oba způsoby, ale s jednou podmínkou – a to je množství. Když připravujete větší, alespoň čty...

Jablkové knedlíky trochu netradičně

Sladké jablkové knedlíky: Zkuste netradiční recept. Je snadný a efektní

Představujete si je jako měsíčky jablek obalených těstem? Kdepak, tyhle jablkové knedlíky jsou jiné. Vyzkoušejte originální recept, který si vy i vaše rodina zamilujete. 

Švestky a mák! Dokonalá kombinace

Švestkový závin s mákem jako od babičky. Kombinujte ty nejlepší suroviny

Kombinace švestek a máku je pro naše kraje typická. Využijte tyto suroviny a udělejte si klasický moučník, který bude chutnat celé rodině. 

Dokonalý štrůdl zvládne každý

Využijte sezónu jablek a upečte si štrůdl z dob habsburské monarchie

Voňavá klasika z dob habsburské monarchie, kterou musí mít v repertoáru každá dokonalá hospodyňka! Vůně pečených jablek, skořice a vanilky dá o vašich kvalitách vědět široko daleko…

Jak na dokonalou sekanou?

Dokonalá domácí sekaná: Vyberte správné mleté maso a přidejte citron

Z mletého masa se dá vykouzlit bezpočet nejrůznějších pokrmů. V české kuchyni má, i když se jí trochu tlačí na záda hamburger, své výsostné postavení sekaná. Jak ji udělat dokonale? Základem je správné maso. Mix vepřového a hovězího masa má své opods...

Pizza? Aneb jistota, že děti budu večeřet

Upečte dětem domácí pizzu s lečem a spotřebujte přebytky ze zahrady

Pizza je nejoblíbenějí dětské jídlo, a tak cokoli v této formě snědí malí strávnící mnohem snáze, než kdybyste jim třeba udělali klasické lečo. V tomto receptu navíc spotřebujete paprky, víte, že ty zelené obsahují dvakrát více vitaminu C než pomeran...

Cukety se skvěle hodí do bábovky!

Cuketová bábovka: Využijte bohaté sklizně a zkuste dvoubarevný moučník

Vyzkoušejte dvoubarevnou cuketovou bábovku. Ačkoli jsou cukety zelenina, skvěle se hodí i do sladkých moučníků, které jsou díky nim vláčnější, šťavnatější a ideální na posezení u kávy. 

Dokonalý vídeňský řízek je opravdu přes celý talíř

Jak na dokonalý vídeňský řízek? Řiďte se naším návodem a přidejte k němu i salát

Rakousko-Uhersko bylo kotlem, v němž se mísily národnosti a tím pádem nejrůznější kulinární vlivy a chutě. Jedním ze symbolů je vídeňský řízek. Jak ho přesně připravit a s čím ho podávat?

Kysané zelí rovná se vitamíny na celou zimu

Kvašení podle našich babiček: Fermentovat můžete nejen zeleninu, ale i bulgur

Kvasit zelí, fermentovat řepu, vyrábět domácí jogurt nebo kefír, starat se o kombuchu, pečovat o vlastní kvásek. Všechny tyhle aktivity mají společného jmenovatele: lásku k vlastním střevům. Protože ta tolik skloňovaná imunita sídlí právě tam. Kvašen...

Cuketové placičky

Cuketové placičky: Vyzkoušejte snadný a originální recept s exotickým kořením

Hodí se jako příloha nebo v doprovodu vařených brambor poslouží jako hlavní chod. Jsou dobré nejen teplé, ale i studené, ačkoli to možná nezjistíte, protože – jak potvrzuje zkušenost – nejspíš je sníte všechny dřív, než stačí vychladnout.

Třešňový clafoutis

Vyzkoušejte bublaninu po francouzsku. Třešně se do ní dávají vždy s peckami

Až se dosyta nacpete čerstvými třešněmi a nějaké vám zbudou, můžete z nich vytvořit opravdové lahůdky. Ochutnali jste někdy francouzský clafoutis? Je načase! Je to bublanina po francouzsku.

Vyzkoušejte nové pomazánky

Dokonalé pomazánky: Zkuste křenovou, tuňákovou, okurkovou či z makrely

Škvarková, sýrová, křenová, tuňáková, lososová... Taky milujete pomazánky? Když k nim ještě máte čerstvě upečený domácí chleba, je čas uspořádat pořádnou chlebíčkovou párty.

Citrusy se k masu hodí velmi dobře

Citrusy v kuchyni: Zkuste maso na pomerančích či paštiku s mandarinkami

Do popředí zájmu se dostávají hlavně v zimním období a většinou pouze tak, že je oloupeme a sníme, případně citron nakapeme do čaje… A to je škoda, citrusy se skvěle uplatní i jako surovina v mnoha nejrůznějších receptech.

Obrázek Vlasta.cz

Zbyla vám koleda? Vyzkoušejte omáčky, pomazánky, saláty, poháry i masové náplně

Každoroční klasika. Po Velikonocích máte ošatku plnou vařených vajec. To je ale skvělé, protože se s nimi dají dělat kouzla. Omáčky, pomazánky, saláty, poháry i masové náplně. Vyzkoušejte naše tipy.

Kuře s nádivkou

Kuře s nádivkou: Tradiční jarní pochoutka chutná nejlépe s mladými kopřivami

Baby kuřátko si můžete dopřát jako hlavní chod s přílohou či bez ní. Ale nejlepší je stejně upečené s nádivkou! Jak upéct tu nejdokonalejší?

Bezlepkový mrkvový dort s čokoládovým hnízdem a marcipánovými vajíčky

Nejlepší velikonoční recepty: Čokoládový beránek či mrkvový dort

Beránek, jak ho asi neznáte, zaručeně nejlepší jehněčí pečínka, luxusní nádivka, velikonoční speciality ze zahraničí, sladký ježek nebo šťavnatý bezlepkový mrkvový dort… Letošní svátky jara si s námi určitě užijete!

Pavel Berky

Domácí těstoviny podle Pavla Berkyho. Dokonalá večeře za pár minut

Italové jsou svou „pastou“ proslulí, stejně jako Japonci svým sushi, Rusové pirohy a vodkou a my Češi knedlíky, syrečky a pivem. Může se tedy někdo divit, že těstoviny v nepřeberných podobách zdomácněly po celém světě?

Obrázek Vlasta.cz

Silvestrovské dobroty: Sýrové bochánky, rokfórová pěna a party paštika

Připravte pro vánoční nebo silvestrovské návštěvy následující lahůdky. Je s nimi spojeno jen jedno riziko – hosté nebudou chtít odejít.

Obrázek Vlasta.cz

Štědrovečerní tabule: Obalte kapra v mandlích a přidejte vídeňský salát

Taky se tak těšíte na štědrovečerní polévku, salát a kapra? Klasika vede, ale co takhle malá revoluce? Vyzkoušeli jsme pro vás pět úplně nových kapřích receptů. Nezlákají vás?

Obrázek Vlasta.cz

Cukroví od babiček, co možná neznáte: Kakaové preclíky či cukrové kaštánky

Zalistovali jsme starými rodinnými receptáři a vybrali pro vás cukroví, na které se možná rozpomenete, ale třeba ho ochutnáte úplně poprvé, protože u vás se peklo něco jiného.

Obrázek Vlasta.cz

Pomalu pečené maso nemusíte v troubě hlídat. Navíc je dokonalé

Musíte to vyzkoušet! Pomalu pečené či vařené maso je skvělé. Doslova se rozsýpá, je šťavnaté a má fantastickou chuť. Nebojte se, že v kuchyni strávíte moc času, stačí si postup dobře naplánovat.