Zdeňku, budete v pořadu Souboj na talíři Live, čeho se nejvíce obáváte?

Ničeho, protože já s nikým v žádném souboji nebudu. Budu u toho asistovat. Doufám, že na mě nepraskne, že nic neumím.

Máte připraveno něco speciálního? Třeba nějaký recept z jedné ze svých tří restaurací?

Je to ve fázi vývoje. Člověk se rozhoduje, co na takové akci chce, či nechce dělat. Věci se neustále vyvíjejí, menu má už nějaké obrysy, ale musíme to dopilovat, nacenit, ochutnat a uvařit. Pak se rozhodneme, s čím do toho půjdeme.

Zdroj: VLM

Školíte kuchaře i šéfkuchaře… Chodíte se někam školit i vy sám?

Nechodím.

Jste ve stadiu, kdy se už nemůžete nic nového naučit?

To naopak. Spíš už nejsem schopný ty informace udržet.

Myslíte si, že některé novinky v kuchyni jsou až moc překombinované?

Každý má právo se vyjádřit. Co si o tom myslím já, není asi to nejpodstatnější. Ale podle mého názoru se z gastronomie stává velká show. Je to hodně technické, extrémně drahé a hodně složité. Jsem stará škola. Mám radši gastronomii, kde se jednoznačně zpracovává ten dominantní produkt. A ty vtipy kolem toho, to mít nemusím.

Teď nastává podzim, nemáte pro naše čtenářky recept, na čem si v tomto ročním období pochutnat?

Podzim je gastronomicky zajímavé období. Nastupuje zvěřina, jsou houby. Po tom létě se vaří vydatnější jídla, ale recept vám tady asi neřeknu. Vždycky je důležité konzumovat, co je v tom ročním období na nejlepší úrovni. Co se kdo z toho rozhodne udělat, to je jeho věc.

Autor: Lucie Šaléová

Zdroj: Vlasta.cz

Související články