Přestože Ilona Svobodová letos v červnu oslavila již dvaašedesáté narozeniny, duší je stále mladá holka, která si život užívá naplno. Svědčí o tom i fakt, že její tělo zdobí tetování, která navíc postupně přibývají. Nejdřív se objevil jeden obrázek, poté druhý, třetí a nyní herečce zdobí malůvky celou levou paži. S tetováním ale Ilona rozhodně nekončí a plánuje další kresby, které si dokonce sama navrhuje. "Vždy o tom přemýšlím, aby mi to nezasahovalo do práce, nebo se dala překrýt make-upem, přece jen v každé roli mít tetování nemůžu,“ upřesňuje herečka, která je nejspokojenější s plným diářem. Vídat ji proto můžeme nejen v televizi, ale především v divadle.

Herečka nebo sekretářka?

Lásku k divadlu si vypěstovala už jako malé děvčátko. V dětství byla hodně aktivní, tančila, zpívala, věnovala se gymnastice, hrála na klavír a navštěvovala výtvarný a dramatický kroužek. A právě tyto umělecké zájmy ji přivedly ke studiu pražské konzervatoře, kde se zalíbila hned několika českým režisérům. Objevila se tak například ve filmu Má láska s Jakubem, Láska na druhý pohled, Hadí jed nebo Oldřich a Božena. Získala také angažmá v Realistickém divadle, kde vydržela čtrnáct let. Poté se přesunula do Divadla v Dlouhé a působí tam dodnes.

Kdyby ale herečkou nebyla, s přehledem by se uživila jako písařka. Je totiž i vyučenou sekretářkou. K tomuto rozhodnutí ji dohnal komunistický režim, který ji nepustil dál studovat. „Uměla jsem šíleně rychle psát na stroji. Dokonce jsem měla asi čtyři sta úderů za minutu," nechala se slyšet Ilona, která svoji dovednost využila později i v divadle.

Hlas amerických hvězd

Věnuje se také dabingu. Jejím nezaměnitelným, charismatickým hlasem k nám promlouvá například americká herečka Michelle Pfeiffer, Sharon Stone nebo Demi Moore, zaslechnout ji ovšem můžeme i ve filmu Číslo 5 žije anebo Nekonečný příběh 2. Za svůj dabing si v minulosti vysloužila nominaci na diváckou cenu TýTý. Zapomenout ale nesmíme ani na její televizní tvorbu, která je mnohem obsáhlejší, než se může zdát. Znát ji můžeme ze seriálů Druhý dech nebo Přítelkyně z domu smutku a pochopitelně z nekonečného seriálu Ulice, hrála i v celé řadě pohádek. V současné době působí jako vedoucí dramatického oddělení Pražské konzervatoře.

Pamatujete si Ilonu Svobodovou ve Zpívánkách?

Zdroj: Youtube

Nechala v Ulici přepsat scénář

V Ulici představuje Jitku Farskou, manželku Franty, neboli herce Ondřeje Pavelky. Věděli jste však, že zmizení ze seriálu, které proběhlo před několika málo lety, bylo nápadem samotné Ilony? Byla to právě ona, kdo poprosil o přepsání scénáře. Před padesátkou totiž pracovně odešla "na volnou nohu" a chtěla vyrazit na několik týdnů do Francie studovat jazyk. Cestování na vlastní pěst, ať už s batohem na zádech přírodou či procházky evropskými městy se zastávkou na dobré kávě, miluje odjakživa. Za svůj život navštívila a poznala míst opravdu hodně. Prim u ní však jednoznačně hrají pobyty v cizině, které si sama zařídí. A vzhledem k její popularitě je to pochopitelné. Je totiž ráda, když má trochu soukromí.

Lásky jejího života

Poprvé se Ilona Svobodová provdala za herce a dabéra Gustava Bubníka, s nímž má dceru Adélu. I po rozvodu zůstali přáteli. Osudovým mužem se však herečce stal o deset let starší skladatel Petr Skoumal, který bohužel v roce 2014 podlehl rakovině. Má s ním syna Filipa. Tomu se v maturitním ročníku naplno projevila epilepsie, která jedním jediným záchvatem chlapce ovlivnila do konce života. Intenzivní péčí ho matka znovu postavila na nohy a Filip dostudoval, sehnal si práci v sociální sféře a nyní pomáhá seniorům. Uspokojení navíc nachází v psaní básní. Herečka tak může mít radost, že její dnes již dospělý syn kráčí ve stopách zesnulého manžela - i když jen pro radost.

Zdroj: vlasta.cz csfd.cz region.rozhlas.cz

Související články