Artritida je zjednodušeně řečeno chronický zánět kloubů. Jedná se o velmi bolestivou záležitost, která má za následek deformaci a rozpad kloubních chrupavek. Existuje několik typů - mezi ty zánětlivé spadá revmatoidní a psoriatická artritida a DNA, nezánětlivým onemocněním je pak osteoartritida.

Dlouhodobé výzkumy však ukázaly, že závažnost symptomů u lidí se zánětlivou artritidou a osteoartritidou lze výrazně ovlivnit stravou. Vyloučení určitých potravin a nápojů tak pomůže údajně nejen zmírnit bolest, ale také výrazně zlepšit celkovou kvalitu života.

Přinášíme 7 tipů, čemu se v jídelníčku vyhnout:

1. Přidaný cukr

O cukru se často mluví jako bílém jedu a není to daleko od pravdy. Jeho nadměrná konzumace totiž zhoršuje nejen artritidu, ale spoustu dalších onemocnění včetně kožních a zažívacích problémů. Nestačí však přestat jíst čokolády a sušenky. Pohlídat si musíme také skryté cukry, například v barbecue omáčce, kečupu, zálivkách a polotovarech. Podle studie, které se zúčastnilo 217 lidí s revmatoidní artritidou, příznaky nejvíce zhoršují slazené sodovky a limonády, kterých - pokud nám nechutná čistá voda - můžeme denně vypít i několik litrů, a různé dezerty, bez nichž si často nedokážeme představit odpolední kávu.

2. Červené maso a uzeniny

Příznaky artritidy může dle některých výzkumů zvyšovat také konzumace červeného masa a uzenin, které u tohoto onemocnění podporují zánět. Naopak bylo prokázáno, že pokud člověk průmyslově zpracované maso v jídelníčku nahradí rostlinnou stravou, příznaky artritidy ustoupí.

3. Potraviny obsahující lepek

Možná si život bez čerstvých křupavých houstiček nedokážete představit, ale pokud vás sužuje bolestivá artritida, alespoň za zkoušku bezlepková dieta určitě stojí. Dle výzkumů je totiž právě lepek, obsažený v pšenici, ječmeni, žitu a tritikále, což je kříženec pšenice a žita, spojován se zvýšeným zánětem, který zhoršuje onemocnění. Někteří odborníci dokonce tvrdí, že aktivitu artritidy dokáže významně utlumit kombinace s veganskou stravou.

4. Zpracované potraviny a polotovary

Rychlé občerstvení, snídaňové cereálie, trvanlivé pečivo i nejrůznější polotovary jako například polévky ze sáčku a další mají obvykle vysoký obsah konzervačních látek, přidaného cukru či rafinovaných obilovin, které příznaky artritického onemocnění jenom zhoršují. Navíc nahrávají obezitě, cukrovce a dalším strašákům. Zkuste je proto ze svých stravovacích návyků vyřadit.

5. Alkohol

Sklenka piva či vína jednou za čas k obědu ještě nikoho nezabila. Pokud však alkoholu holdujete více a zároveň vás trápí nějaký zdravotní neduh, je vhodné jeho pití omezit nebo zcela vyřadit. Dle studií je totiž chronická konzumace alkoholu spojena se zvýšeným rizikem osteoartrózy.



6. Rostlinné oleje

Strava s vysokým obsahem omega-6 tuků, jako jsou rostlinné oleje, může dle vědců zhoršit příznaky osteoartritidy a revmatoidní artritidy, jelikož v těle podporují zánět. Vhodné je naopak navýšit příjem potravin bohatých na omega-3 mastné kyseliny, jako jsou tučné ryby, které projevy onemocnění utlumují.

7. Sůl

Lidé s artritidou by měli omezit i sůl, respektive konzumaci potravin s vysokým obsahem soli. Jsou to například konzervy, pizza, sýry, uzeniny a polotovary. Podle odborníků přemíra soli způsobuje silnější zánět a závažnější destrukci kostí a rozpad kloubních chrupavek. Po této informaci si člověk dvakrát rozmyslí, zda si jídlo osolí, aniž by ho předem ochutnal, jako to mají někteří ve zvyku, co říkáte?

Zdroj: vlasta.cz healthline.com

Související články