Co je na borůvkách tak zázračného? Antioxidanty obsažené v borůvkách, a to hlavně v jejich slupkách, zachytí volné radikály, tím zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí jejich degenerativním onemocněním.

Zdroj: Youtube

Brusnice borůvka

  • Má modrofialové bobule, které jsou šťavnaté a lehce nasládlé.
  • Bobulky rostou na keřích, které mohou být vysoké 10 cm až 4 metry.
  • Borůvky se vyskytují nejčastěji v Evropě, Asii a Severní Americe.
  • Lidé konzumují lesní borůvky už 13 000 let. Novinkou jsou kanadské borůvky, které se začaly pěstovat a šlechtit na počátku 20. století. 
  • Obsahují sloučeninu antokyan, díky níž mají modrofialovou barvu.
  • Jeden šálek borůvek obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C – 24%. 

Léčivé jsou listy i plody

K domácí léčbě se využívají borůvkové plody i listy. Listy se sbírají na jaře a léčivé jsou listy z větviček, na kterých nerostou květy a plody. Plody je dobré do zásoby usušit, sušené borůvky se již po mnoho staletí používají pro děti jako lék na průjmy, protože zadržují v těle vodu, působí protizánětlivě a zklidňují zvracení.

Prospívají celému organismu

Borůvky příznivě působí na žaludek, plíce a významně podporují léčbu onkologických onemocnění. Pomáhají i na vysoký krevní tlak a šťáva z nich je vhodným doplňkem při dietě. Jsou bohaté na vitamín C, při pravidelné konzumaci zlepšují zrak, takže by je měli jíst lidé, kteří pracují na počítači.

Druhy borůvek

  1. Lesní borůvky, jinak divoké borůvky, rostou v zalesněných oblastech na místech, kde mají kořeny dostatek vláhy a slunce. Jsou nízké, dorůstají 5 až 60 cm. Plodem je malá, sladká modročerná bobule.
  2. Kamčatské borůvky rostou volně v přírodě, ale například v Japonsku se využívají jako okrasné rostliny. Dorůstají až 20 cm a mají růžovo-bílé květy a červené bobule. Protože výrazně zapáchají, říká se jim „bobule smraďochů“.
  3. Indiánské borůvky neboli Muchovníky připomínají malé stromy, které můžou dorůst až do výšky 20 m. Kůra je šedá nebo světle hnědá a květy bílé. Plody jsou červené až fialové.
  4. Čukotské borůvky přezdívané Zimozel snesou teploty až kolem -47 °C. Keře dorůstají do výšky 1,5 – 2 m. Mají žlutavě bílé mrazuvzdorné květy a modré bobule velké 1 cm.  
  5. Kanadské borůvky dorůstají do výšky 1,8 – 3,7 m. Mají tmavě zelené lesklé listy, které se na podzim barví do červené, oranžové nebo žluté barvy. Jejich květy jsou bílé, občas světle růžové a mají zvonkovitý tvar. Modročerné plody jsou šťavnaté a sladké.

Usušené vydrží

Pokud je příznivé počasí, rozložte borůvky v jedné vrstvě a sušte je na slunci. Občas s nimi zatřeste, aby se rovnoměrně prosušily. Chcete-li mít borůvky usušené rychleji nebo není dobré počasí, usušte je v troubě nebo sušičce. Nejprve borůvky sušte hodinu při teplotě 45 °C, potom při 60 °C. Správně usušené borůvky by měly být tvrdé, ale pružné. Pak vám po zbytek roku skvěle poslouží například při chřipce, angíně a zánětlivých onemocnění sliznic.

Připravte si tinkturu

Z borůvek si můžete vyrobit tinkturu, jejíž konzumace příznivě působí na trávicí a močové ústrojí, podporuje normální činnost cévní soustavy a je vhodná jako doplňková léčba při problémech s těžkými nohami. Rovněž napomáhá normálnímu stavu zraku, přispívá ke stabilizaci hladiny cukru v krvi a podporuje trávení a činnost střev. Domácí borůvkovou tinkturu si připravíte následujícím způsobem. Sklenici se zabroušeným uzávěrem naplňte čerstvými borůvkami a zalijte 80 % lihem, tak aby byly všechny borůvky zcela ponořené v alkoholu. Uzavřete ji a nechte 5 týdnů stát na teplém místě v polostínu. Potom obsah přeceďte a nalijte do tmavé lahve. K užívání se doporučuje 1 až 2 čajové lžičky borůvkové tinktury denně.

Čaj na snížení hladiny cukru v krvi

Pokud jste si na jaře nasbírali a usušili borůvkové listy, můžete si uvařit léčivý čaj. Budete potřebovat 2 čajové lžičky sušených borůvkových listů, které zalijete 250 ml vroucí vody. Nechte odstát 10 minut, poté sceďte a popíjíte v průběhu celého dne. Odvar je vhodný při léčení střevních a žaludečních potíží, při snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má také příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje.

Borůvkové víno

Nasbírejte si 3 l borůvek, omyjte je a nasypte do hrnce. Přidejte 1 l vody a 100 g cukru. Povařte směs alespoň 10–15 minut. Pak nechte úplně vychladnout a do směsi vsypte jeden sáček sušeného droždí. Směs nechte odpočívat po dobu 24 hodin při pokojové teplotě. Během této doby udělá droždí svou práci a nastartuje kvašení. Mezitím si z 1 l vody a 1 kg cukru připravte sladký roztok a nechte ho svařit. Po 24 hodinách, kdy borůvkové víno pracuje, ho sceďte přes jemné sítko nebo plátno. Přilijte sladký roztok z vody a cukru, promíchejte a víno nalijte do čistých lahví. Po dobu dvou až tří měsíců bude zazátkované víno zrát, a pak ho můžete ochutnat.

Zdroj: vlasta.cz https://www.garlo.cz/clanky/lecive-ucinky-boruvky/ https://doctor24.cz/mene-zname-druhy-boruvek/

Související články