Co je na borůvkách tak zázračného? Antioxidanty obsažené v borůvkách, a to hlavně v jejich slupkách, zachytí volné radikály, tím zpomalují stárnutí mozkových buněk a předcházejí jejich degenerativním onemocněním.
Brusnice borůvka
- Má modrofialové bobule, které jsou šťavnaté a lehce nasládlé.
- Bobulky rostou na keřích, které mohou být vysoké 10 cm až 4 metry.
- Borůvky se vyskytují nejčastěji v Evropě, Asii a Severní Americe.
- Lidé konzumují lesní borůvky už 13 000 let. Novinkou jsou kanadské borůvky, které se začaly pěstovat a šlechtit na počátku 20. století.
- Obsahují sloučeninu antokyan, díky níž mají modrofialovou barvu.
- Jeden šálek borůvek obsahuje doporučenou denní dávku vitamínu C – 24%.
Léčivé jsou listy i plody
K domácí léčbě se využívají borůvkové plody i listy. Listy se sbírají na jaře a léčivé jsou listy z větviček, na kterých nerostou květy a plody. Plody je dobré do zásoby usušit, sušené borůvky se již po mnoho staletí používají pro děti jako lék na průjmy, protože zadržují v těle vodu, působí protizánětlivě a zklidňují zvracení.
Prospívají celému organismu
Borůvky příznivě působí na žaludek, plíce a významně podporují léčbu onkologických onemocnění. Pomáhají i na vysoký krevní tlak a šťáva z nich je vhodným doplňkem při dietě. Jsou bohaté na vitamín C, při pravidelné konzumaci zlepšují zrak, takže by je měli jíst lidé, kteří pracují na počítači.
Druhy borůvek
- Lesní borůvky, jinak divoké borůvky, rostou v zalesněných oblastech na místech, kde mají kořeny dostatek vláhy a slunce. Jsou nízké, dorůstají 5 až 60 cm. Plodem je malá, sladká modročerná bobule.
- Kamčatské borůvky rostou volně v přírodě, ale například v Japonsku se využívají jako okrasné rostliny. Dorůstají až 20 cm a mají růžovo-bílé květy a červené bobule. Protože výrazně zapáchají, říká se jim „bobule smraďochů“.
- Indiánské borůvky neboli Muchovníky připomínají malé stromy, které můžou dorůst až do výšky 20 m. Kůra je šedá nebo světle hnědá a květy bílé. Plody jsou červené až fialové.
- Čukotské borůvky přezdívané Zimozel snesou teploty až kolem -47 °C. Keře dorůstají do výšky 1,5 – 2 m. Mají žlutavě bílé mrazuvzdorné květy a modré bobule velké 1 cm.
- Kanadské borůvky dorůstají do výšky 1,8 – 3,7 m. Mají tmavě zelené lesklé listy, které se na podzim barví do červené, oranžové nebo žluté barvy. Jejich květy jsou bílé, občas světle růžové a mají zvonkovitý tvar. Modročerné plody jsou šťavnaté a sladké.
Usušené vydrží
Pokud je příznivé počasí, rozložte borůvky v jedné vrstvě a sušte je na slunci. Občas s nimi zatřeste, aby se rovnoměrně prosušily. Chcete-li mít borůvky usušené rychleji nebo není dobré počasí, usušte je v troubě nebo sušičce. Nejprve borůvky sušte hodinu při teplotě 45 °C, potom při 60 °C. Správně usušené borůvky by měly být tvrdé, ale pružné. Pak vám po zbytek roku skvěle poslouží například při chřipce, angíně a zánětlivých onemocnění sliznic.
Připravte si tinkturu
Z borůvek si můžete vyrobit tinkturu, jejíž konzumace příznivě působí na trávicí a močové ústrojí, podporuje normální činnost cévní soustavy a je vhodná jako doplňková léčba při problémech s těžkými nohami. Rovněž napomáhá normálnímu stavu zraku, přispívá ke stabilizaci hladiny cukru v krvi a podporuje trávení a činnost střev. Domácí borůvkovou tinkturu si připravíte následujícím způsobem. Sklenici se zabroušeným uzávěrem naplňte čerstvými borůvkami a zalijte 80 % lihem, tak aby byly všechny borůvky zcela ponořené v alkoholu. Uzavřete ji a nechte 5 týdnů stát na teplém místě v polostínu. Potom obsah přeceďte a nalijte do tmavé lahve. K užívání se doporučuje 1 až 2 čajové lžičky borůvkové tinktury denně.
Čaj na snížení hladiny cukru v krvi
Pokud jste si na jaře nasbírali a usušili borůvkové listy, můžete si uvařit léčivý čaj. Budete potřebovat 2 čajové lžičky sušených borůvkových listů, které zalijete 250 ml vroucí vody. Nechte odstát 10 minut, poté sceďte a popíjíte v průběhu celého dne. Odvar je vhodný při léčení střevních a žaludečních potíží, při snižování hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Má také příznivý vliv na ledviny a močové cesty, které čistí a dezinfikuje.
Borůvkové víno
Nasbírejte si 3 l borůvek, omyjte je a nasypte do hrnce. Přidejte 1 l vody a 100 g cukru. Povařte směs alespoň 10–15 minut. Pak nechte úplně vychladnout a do směsi vsypte jeden sáček sušeného droždí. Směs nechte odpočívat po dobu 24 hodin při pokojové teplotě. Během této doby udělá droždí svou práci a nastartuje kvašení. Mezitím si z 1 l vody a 1 kg cukru připravte sladký roztok a nechte ho svařit. Po 24 hodinách, kdy borůvkové víno pracuje, ho sceďte přes jemné sítko nebo plátno. Přilijte sladký roztok z vody a cukru, promíchejte a víno nalijte do čistých lahví. Po dobu dvou až tří měsíců bude zazátkované víno zrát, a pak ho můžete ochutnat.
Zdroj: vlasta.cz https://www.garlo.cz/clanky/lecive-ucinky-boruvky/ https://doctor24.cz/mene-zname-druhy-boruvek/