Patří mezi košťálovou zeleninu, je tedy příbuzná nejen s kapustou, která také nesmí mnohým přijít na talíř, ale i se snesitelnějším květákem, a hlavně zelím, bez něhož si jídelníček těžko dovedeme představit.
Ještě před sto lety byla ale v našich končinách neznámá, takže ve starých receptech ji nenajdeme, a není to tak dávno, co se ve statistikách o konzumaci plodin skrývala v kapitole „méně známé druhy“. Dnes je k dispozici spousta receptů s touto zeleninou, která se k nám dostala z jižní Evropy. Ostatně české pojmenování získala z italského broccoli.
Jednička mezi superpotravinami
„Obsahuje hodně vitaminů (betakaroten, C, K, B1, B2 a B9), minerálních látek (draslík, vápník, fosfor, železo a síra), enzymů a dalších látek. Některé z nich chrání organismus proti volným radikálům i toxickým látkám, proto je považována za potravinu s preventivním vlivem proti některým druhům rakoviny,“ vychvaluje přednosti brokolice výživová poradkyně a vystudovaná potravinářská technoložka Ing. Veronika Hanzlíková. Vysvětluje, že za její zdravotní účinky můžou především karotenoidy, indol-3-karbinol, sulforafan a enzym myrosináza.
Brokolice proto nechybí v její knize Příběhy českých superpotravin, navíc je uváděna na prvním místě. „Kromě významných látek, které jsou považované za účinné jako prevence rakoviny, je vnímána jako potravina, která dobře podpoří při nachlazení, hubnutí i redukci krevního tlaku a cholesterolu. Tím, že obsahuje vitamin C, pomáhá imunitě, a dokonce hubnutí. Podle některých studií totiž lidé s dostatkem céčka v těle spalují během cvičení až o třicet procent víc tuku než ti, kteří ho mají málo,“ objasňuje Veronika Hanzlíková, proč ji považuje za jednoznačnou superpotravinu.
Za pravdu jí dávají mimo jiné odborníci z Pensylvánské státní univerzity v USA, kteří nedávno odhalili, že brokolice obsahuje molekuly, jež chrání výstelku tenkého střeva, a brání tak rozvoji onemocnění.
„Naprosto zásadní pro lidské zdraví je takzvaná bariérová funkce střeva, která chrání vnitřnosti před toxiny a škodlivými mikroorganismy, zatímco živinám dovoluje projít do systému,“ upřesnil Gary Perdew, jeden z autorů studie
pro vědecký web Eurekalert.
Pro vegetariány je téměř nezbytná
Ovšem pozor by si měli dávat ti, kteří trpí na nadýmání. „Brokolice může právě tento problém zhoršovat,“ varuje Veronika Hanzlíková, která vybízí k obezřetnosti také jedince užívající léky na snížení srážlivosti krve. Tato zelenina totiž obsahuje vitamin K, který srážlivost ovlivňuje. „Pokud by tito pacienti konzumovali vitamin K ve vysokém množství, může to ovlivnit působení těchto léků a příliš zvýšit jejich účinek,“ odhaluje úskalí superpotraviny.
Na internetu se ale dočteme, že bychom to s ní nikdo neměli přehánět, abychom si nepřivodili ledvinové kameny. „Já bych to tak zle neviděla. U brokolice jde pouze o to, že obsahuje poměrně dost vápníku a jeho vysoké množství ve stravě může zvyšovat riziko tvorby ledvinových kamenů. Především u osob s predispozicí,“ reaguje odbornice na dotaz, jak to je, a s úsměvem dodává: „Kolik brokolice ale člověk pravidelně a ve vysokých dávkách sní?“ Právě pro vysoký obsah vápníku je skvělou potravinou pro ty, kteří nejedí vůbec nebo málo mléčné výrobky, například vegetariány.
Hlavně dlouho nevařit!
Jak však brokolici připravit tak, aby nejen chutnala, ale také aby se v ní zachovalo maximum cenných látek? „Nejlepší by bylo jíst ji syrovou. Nicméně i blanšírovaná (lehce spařená), krátce uvařená v páře či rychle zapečená v troubě má stále dost cenných živin a látek,“ radí Veronika Hanzlíková a upozorňuje, že dlouhým vařením ničíme mj. významný enzym myrosinázu.
Právě tak, jednoduše, ji připravuje Michaela Rau, jejíž děti mají brokolici nejraději samotnou, jako přílohu. „Rozeberu ji na růžičky, povařím 5 minut v osolené vodě a ihned propláchnu ve studené vodě. Zachová si tak krásně svěží zelenou barvu,“ pochvaluje si. Jinak u ní doma mají rádi brokolicovou polévku s kousky na skus uvařené brokolice a trochou slaniny pro chuť, noky se šunkou, smetanovou omáčkou a vařenou brokolicí.
„Výtečná je i brokolicová pomazánka,“ nabízí inspiraci, co všechno se zeleninou dělat. Na jejím blogu ale najdeme i recepty na brokolicovo-bramborové placičky, bramborovo-brokolicové krokety, ale třeba i na bramborovou kaši s brokolicí a mrkví, kterou si rád dá i její manžel, pro něhož je prý brokolice „jeden ze smrtících jedů“.
Také Martina Baťhová, autorka webu Zdravě živená, kterou možná znáte pod rodným příjmením Lancingerová a z jejího dřívějšího blogu Vařeniště nejčastěji připravuje brokolici blanšírovanou. „Doplňuji tak často obědy o zeleninovou složku. Například kus masa nebo ryby. Přidávám ji také velice často do teplého salátu z orzo těstovin společně se sušenými rajčaty, česnekem a nějakými bylinkami. Je to rychlé jídlo, které doma milujeme všichni. Když je pak více času, ráda se pustím do brokolicových kuliček pečených v troubě,“ vypočítává další možnosti, jak plodinu zpracovat, mladá maminka, která na brokolici vyzdvihuje, že se velice snadno připravuje, je cenově dostupná, univerzální… „A moc mi chutná. Ale určitě tomu tak nebylo vždycky. Musela jsem se k tomu ‚projíst‘,“ přiznává.
Možností zpracování je spousta
Odmítání brokolice, resp. jejích nerozvinutých květních poupat, protože to je to, co jíme, zná dobře Veronika Hanzlíková. „Všichni v rodině máme rádi brokolicovou polévku, i když nyní pětiletá dcera ji v poslední době nechce. Mám podezření, že ji nechtějí jíst děti ve školce a ona jejich nechuť přebrala, a nechce ji tím pádem ani doma,“ podotýká. Nedělá si z toho ale hlavu a svěřuje se, že ona sama má moc ráda brokolici v těstovinách.
A ještě jedna důležitá rada: pozorně se dívejte na barvu „koule“. „Když brokolice stárne, světlá a žloutne. Proto čím zelenější, tím lépe,“ radí výživová odbornice, podle které dokonce čím víc je tmavě zelená (až lehce do fialova), tím víc betakarotenu a vitaminu C obsahuje. „Ale taky nadýmavých látek. Těch se však nezbavíte, ani když brokolici necháte zestárnout. Tady pomůže jedině čerstvé naklíčené brokolicové semínko,“ ukazuje ještě jednu možnost, jak využít cenné látky této superzeleniny.
Pro zahrádkáře
- Pokud máte pozemek a máte brokolici rádi, můžete si ji vypěstovat. Dařit se jí bude v podstatě kdekoli. Stačí jen myslet na to, že si potrpí na kyprou půdu, světlé a vzdušné místo a teploty od 10 do 25 °C.
- Nikdy ji nesázejte tam, kde v posledních dvou letech rostlo zelí, kapusta nebo kedlubny. Naopak vhodné je pěstovat ji tam, kde rostl hrách nebo fazole. Prospívá jí sousedství se špenátem a můžete zkusit zasít k brokolici lichořeřišnici, která ji ochrání před škůdci.
- Pokud vysejete semínka počátkem června a sazenice pak vysadíte na záhon v červenci, budete sklízet brokolici v říjnu až listopadu.
- Zkušení pěstitelé radí zakrýt záhon se sazenicemi netkanou textilií. Ta udržuje vlhko a ochrání je před chladem i škůdci. Jakmile začne rostlina tvořit růžice, omezte zalévání. Je vhodné často přihnojovat a také okopávat.
- POZOR! Sklízejte, když jsou růžice pevné. Přezrálá brokolice začne vytvářet drobné žluté kvítky. Vykvetením se rostlina znehodnocuje.
Zdroj: časopis Květy, www.veronikahanzlikova.cz, https://www.eurekalert.org/news-releases/985386, www.michaelarau-dobrouchut.eu, www.zdravezivena.cz