Historie bukvice lékařské sahá až do starověku. O jejích účincích se zmiňují různé herbáře i rukopisy, včetně řeckých, římských a arabských. Traduje se, že tuhle bylinku využíval na léčebné účely i samotný římský císař Augustus. Jeho osobní lékař Antonius pomocí bukvice údajně léčil až 47 chorob!

VIDEO: Zapomenutá bylinka bukvice a jak ji využít. Podívejte se!

Zdroj: Youtube

Magická bylinka plná léčivých látek

Bukvice je nádherná rostlina nejen na pohled. Je nabitá antioxidanty, tříslovinami, silicemi i esenciálními oleji. Díky tomu má protizánětlivé, analgetické a antimikrobiální účinky. A naše prababičky věřily i tomu, že chrání před zlými duchy, proto si ji dávaly pod polštář. Dokázala také odvrátit mrzutost a špatnou náladu. Dříve se pěstovala před domy, aby přinesla rodině štěstí.

Jak bukvici použít

Léčivými částmi jsou kořen i nať s listy. Ne každý jí ale přijde na chuť, je trochu nahořklá, proto ji můžete kombinovat třeba s medem. Z bukvice se využívá odvar, který lze použít vnitřně nebo zvenku na pokožku.

Odvar se obvykle pije 2–4x denně, ideálně před jídlem. Z bukvice se připravuje také tinktura, kterou je vhodné užívat 3x denně (asi 35 kapek). Zevně se dá bukvice podávat jako krém při řezných ranách a bércových vředech.

Bukvice lékařská a její účinky:

Snižuje krevní tlak

Rostlina má schopnost snižovat krevní tlak díky látkám, které rozšiřují cévy. To vede ke zlepšení průtoku krve a snížení tlaku. Může pomoci v případě mírné hypertenze.

Podporuje trávení

Listy bukvice obsahují až 15 % tříslovin a mají hořkou chuť. Proto se používají především na podporu hemostázy (schopnost zastavit krvácení), trávení a funkce jater. Bukvice pomáhá i při nadýmání, průjmu či kolice.

Zmírňuje úzkost a pomáhá usnout

Bukvici lze využít i v případě, že vás trápí lehčí úzkosti nebo nespavost. Obsahuje látky, které mají mírné sedativní účinky, takže navodí pohodu a lépe se vám usne.

Pomáhá při kašli, menstruaci i migréně

Listy z bukvice se dají použít i k léčbě bolestí hlavy nebo zubů, menstruačních křečí a zmírnění respiračních stavů, jako je kašel. A dokonce i při astmatu může pomoci.

Kulinářské využití

Bukvici můžete využít i v gastronomii. Listy lze přidat do salátů, slaných jídel či bylinkového másla. Krásné květy zase využijete jako ozdobu nebo je můžete vyluhovat v sirupech. Sušené listy můžete umlít na jemný prášek a přidávat do smoothie nebo jogurtu.

Čajová směs na kašel i trávení

Budete potřebovat

  • 1–2 lžičky sušené bukvice
  • 250 ml vroucí vody

Postup

  • Sušenou bukvici dejte do šálku a zalijte 250 ml vroucí vody.
  • Nechte louhovat 10–15 minut a pak sceďte. Pijte několikrát denně.
  • Podobně připravíte odvar, jen použijete 500 ml vody a sušené bukvice vaříte 15–20 minut. Odvar se pije teplý nebo studený.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, salviaparadise.cz, glenlivet-wildlife.co.uk, bylinkyprovsechny.cz, Healthline, Medical Center