Není tajemstvím, že ovoce a zelenina by měly být součástí každého jídelníčku. Jejich pravidelnou konzumací zajistíte svému tělu dostatečný přísun důležitých živin. Navíc obsahují také látky lykopen a antokyanin, které působí preventivně proti rakovině a udržují optimální funkci srdce a cév. Antokyanin má také protizánětlivé a antibakteriální účinky a pozitivně ovlivňuje zrak i zdraví jater a snižuje krevní tlak.
Červené zelí
Do svého jídelníčku byste měli v první řadě zařadit červené zelí. Samozřejmě že ani bílé zelí není na škodu, ale červené má benefitů přece jen o něco víc. Ukrývá v sobě mnoho vitaminů, které pomáhají našemu organismu získat vše potřebné, jak dokazuje vědecká studie. Mezi tyto vitaminy patří například A, B, C, E a K, ale také minerální látky jako vápník, hořčík, draslík a fosfor. Vláknina vás zasytí na dlouhou dobu a má vliv na správnou funkci střev. Zelí se navíc řadí mezi dietní zeleninu, díky které můžete shodit pár kilo dolů. Připravit si ho můžete například s pečeným libovým masem a vařeným bramborem.
Červená cibule
Další zázračná potravina, která by neměla chybět v naší stravě, je červená cibule. Znát ji můžeme také jako šalotku. Stejně jako zelí je bohatá na řadu vitaminů, minerálů a antioxidantů. Snižuje riziko osteoporózy a má vliv i na kvalitu nehtů, vlasů i celého trávicího systému, jak dokazuje tato vědecká studie.
Granátové jablko
I tato skvělá potravina v sobě ukrývá vitaminy a antioxidanty, které podpoří imunitní systém a posílí správné trávení. Navíc chrání srdce, zlepšuje zrak a příznivé účinky má i na naši pleť. Granátové jablíčko má skvělou chuť a lze ho kombinovat se slanými i sladkými pokrmy. Jen škoda, že mezi lidmi není až tak oblíbené, a mnohé tak ani nenapadne si ho v obchodě koupit.
Červený grapefruit
Grapefruit můžeme oprávněně považovat za pravou vitaminovou bombu. Stejně jako cibule, zelí nebo granátové jablko, i grapefruit chrání náš organismus před nemocemi. Navíc podporuje tvorbu kolagenu, což ocení především dámy, které se snaží udržet mladé a svěží.
Červená řepa
A zapomenout nesmíme ani na červenou řepu. Je nenápadná, cenově dostupná a tak zdravá, že byste ji měli jíst co nejčastěji. Nasladko, naslano, do salátů nebo jako přílohu. Červená řepa v jakékoliv podobě dodá vašemu tělu množství živin a látek, které ho chrání před nemocemi. Podporuje růst buněk, chrání srdce a cévy. Je vynikající pro zlepšení trávení. Je také prospěšná pro játra, a dokonce podporuje dobrou náladu. Chodíte darovat krev? Červená řepa by ve vašem jídelníčku neměla chybět, podporuje totiž tvorbu krvinek.
Zdroje: vlasta.cz, healthline.com, webMD.com, vědecká studie