Cibule se používá v kuchyních po celém světě, protože je neuvěřitelně univerzální. Můžete ji nakládat, karamelizovat, podávat syrovou či restovat. Cibuli můžete použít jako aromatický základ do omáček, vkládat ji do hamburgerů nebo ji jen syrovou nakrájet, opéct a použít jako samostatnou přílohu. Cibule je jednoduše hvězda hvězd.

Zdroj: Youtube

Pomáhá našemu zdraví

Cibule je bohatá na vitaminy a minerály. Obsahuje quercetin, což je druh antioxidantu, jež působí proti oxidačnímu poškození. Kromě kvercetinu obsahuje cibule vitamín C, vitamíny B a draslík. Draslík i quercetin jsou prospěšné pro ty, kteří se snaží snížit krevní tlak. Vysoké antioxidační a protizánětlivé vlastnosti dělají z cibule také velkou kamarádku, která pomáhá hlavně našemu srdci. Obsahuje také léčivou látku allicin, která má antibiotické účinky a posiluje obranyschopnost.

Skoro bez kalorií

Cibule je taky nízkokalorická, jedna střední cibule obsahuje pouhých 44 kalorií, což je zhruba 170 kJ, navíc má hodně vitaminu C, který se podílí na regulaci imunity, produkci kolagenu, obnově tkání a vstřebávání železa. Znamená to tedy, že cibule je i skvělá věc, pokud chcete vaší pokožce dodat svěžest a ubrat pár let.

Související články

Co jste možná o cibuli nevěděli

Cibule je víc než jen pomocník při vaření. Cibule existuje již tisíce let a má mnoho zajímavých využití. Některá zajímavá fakta vás možná opravdu překvapí.

Cibuli jedli i jeskynní lidé

Naši prehistoričtí předkové jedli cibuli dlouho předtím, než bylo vynalezeno zemědělství. Byly základem prehistorické stravy. Divoká cibule rostla po celém světě, a zatímco se jeskynní lidé honili za mamutem, během té cesty žvýkali lahodné kořeny cibule. Mladá, syrová cibule byla preferovanou svačinkou.

Související články

Jedna z prvních pěstovaných plodin

Je sporné, kde byla cibule poprvé vysazena a pěstována. Některé zdroje říkají, že to bylo ve Střední Asii, jiné že to byl Blízký východ. Co víme, je, že pěstování cibule sahá až do doby před více než 5000 lety. Úroda cibule byla cenná z mnoha důvodů. Bylo snadné ji pěstovat, snadno přepravovat a snadno uchovávat. Cibule je velmi přizpůsobivá a lze ji pěstovat v mnoha různých půdách a podnebích.

Posvátná pro Egypťany

Cibule byla ve starověkém Egyptě předmětem uctívání a byla považovaná za symbol věčného života. Egyptské umění a hieroglyfy často obsahují cibuli jako léčivou a regenerační sílu. Cibule byla tak uctívaná, že faraona Ramsese IV. pohřbili s cibulí strčenou do očních důlků.

Související články

Cibule a olympiáda

Během starověkých olympijských her v Řecku se cibule hojně používala k přípravě sportovců na vyčerpávající atletickou soutěž. Sportovci před začátkem her konzumovali velké množství cibule. Pili mimo jiné cibulovou šťávu a cibulí si potírali těla ve snaze zahřát svaly. Dnes o cibuli víme, že dokáže rozproudit krevní oběh.

Proč nás cibule rozpláče

Není snad člověk, který by se při krájení čerstvé cibule nerozbrečel. Někdy je to méně, jindy víc. Cibule si z půdy bere různé živiny a cibule si bere hodně sirné složky. Když ji začnete krájet, naruší se buňky v plodině a látky, které jsou normálně oddělené, spolu začnou reagovat a vznikne chemická látka thiopropanol S-oxid. Je to vlastně obrana, která cibuli chrání před mikroby a živočichy – tedy i lidmi. Jakmile tedy porušíte povrch cibule, chemikálie se začne vypařovat a přeměňovat na dráždivý plyn, který směřuje k očím. V očích se setká s tekutinou, která udržuje oči vlhké a chrání duhovku. Proto se nemůžete ubránit slzám.

Související články

Cibule je sexy

Cibule je také skvělé afrodiziakum. V hinduistických textech o umění milovat se o cibuli říká, že zvyšuje mužnost. Během středověku kněží nesměli jíst cibuli ve strachu, že by to nezvýšilo jejich libido. A podle francouzské tradice jedí novomanželé první den manželství cibulovou polévku. Cibule může být opravdu sexy, jen si dejte pozor na cibulový dech.

Lék na plešatost?

Sirné vlastnosti v cibulové šťávě můžou podle některých studií pomáhat při řídnutí a vypadávání vlasů. Síra usnadňuje tvorbu keratinu, který vytváří silné zdravé vlasy. Cibule vám pomůže mít lesklé vlasy a je taky lékem na svědění pokožky a lupy. Možná budete vonět jako řecký salát, ale budete mít krásné vlasy.

Související články

Zapíchněte do cibule vidličku

Zapomeňte na drahé čisticí prostředky. Chcete-li odstranit rezavé skvrny ze stříbra, zapíchněte své nádobí do cibule. Nechte několik hodin působit a váš kov bude zářit jako zbrusu nový. Další tip na cibuli: jednu nakrájejte na poloviny a vydrhněte s ní gril. Cibule umí skoro všechno. A ještě víc.

Umí předpovídat počasí

Předpokládá se, že struktura cibulové slupky může určit závažnost nadcházející zimy. Teď už se sice blíží jaro, ale naši předkové (a nejen ti) po staletí používali cibuli jako prediktor zimy. Když byly slupky cibule velmi tenké, zima bude velmi mírná, pokud budou silné a tuhé, zima bude chladná a drsná.

Související články

Tip na cibulový zábal na nohy

  • Oloupejte syrovou cibuli a nakrájejte ji na kolečka.
  • Navlékněte si ponožky a cibuli do nich nastrkejte tak, aby se těsně dotýkala chodidel. Cibulový zábal si dávejte na noc a nechte působit po dobu spánku.
  • Ráno cibuli vyhoďte a večer opakujte s novou cibulí. Tento zábal je skvělý při nachlazení.

Zdroj: vlasta.cz healthline.com/health/onion-juice-for-hair insteading.com/blog/onion-facts/