1. Z brambor nebo uzenin se v mikrovlnce stávají jedy

Zbyly vám brambory od nedělního oběda a chcete si je vzít na druhý den do práce? Jíst uvařené brambory na druhý den určitě můžete, ale nikdy je neohřívejte v mikrovlnné troubě. Tuhle chybu dělá většina lidí, vy se jí teď už můžete vyvarovat.

Brambory obsahují bakterie Clostridium botulinum, které umí produkovat botulotoxin. Tyto toxiny se v bramborách množí v případě, že nejsou uvařené brambory okamžitě uloženy v lednici.

Mikrovlnná trouba není schopná tyto toxiny zničit a vás pak po obědě ohřátém v mikrovlnce může pekelně bolet žaludek. Uvařené brambory konzumujte raději ohřívané v běžné troubě.

Ani oblíbené druhy uzenin, jako jsou klobásky, párky nebo třeba slanina, nepatří do mikrovlnné trouby. Uzeniny vždy připravujte v troubě, případně je ohřívejte na sporáku. Při jejich zahřátí dochází k tvorbě produktů oxidace cholesterolu. Co to znamená? V uzeninách se pak zvyšuje množství COP, látek, které jsou často spojovány se srdečními chorobami.

VIDEO: Škodí nám mikrovlnná trouba? Podívejte se na video.

Zdroj: Youtube

2. Z vajec můžete udělat malou bombu

Vajíčka, a to v žádné podobě, do mikrovlnky zásadně nepatří. Při ohřívání totiž pára nemůže unikat ven z bílků – a tím pádem se vytvoří tlak. Jakmile pak do ohřátého vajíčka kousnete nebo říznete nožem, bouchne jako časovaná bomba. Ten nepořádek si asi umíte představit, nehledě na to, že se můžete i nepříjemně popálit.

3. Zmrazené ovoce nebo houby mohou způsobit zažívací potíže

Pokud najdete doma v mrazáku zamrazené ovoce z léta a dostanete na něj chuť, raději si počkejte, až se samovolně rozmrazí. Když totiž zamrazené ovoce dáte do mikrovlnné trouby, moc si nepomůžete, právě naopak. Náhlou velkou změnou teploty může dojít k uvolňování karcinogenních látek. Také by vám mohlo být pořádně špatně.

A podobně je to i s houbami. O tom, že i jedlé houby mohou způsobit pěknou paseku v břichu, není pochyb. Houby jsou náchylné na mikroorganismy. Pokud už je tedy nestihnete sníst, ohřívejte je raději pozvolna na plotně, a ne v mikrovlnné troubě.

Nádobí do mikrovlnky

Do mikrovlnné trouby nepatří také některé druhy nádobí. Pozor si dejte na sklo a keramiku, ale i některé plastové nádoby. Mikrovlnnou troubu také nikdy nepouštějte jen tak naprázdno, pokud je mikrovlnka prázdná, není v ní nic, co by mohlo absorbovat mikrovlny. Mohla by se tedy poškodit, v krajním případě tak můžete způsobit i požár.

Raději si udělejte trochu času a výše zmíněné potraviny pozvolna ohřejte na sporáku – vaše zažívání vám jistě poděkuje.

Související články

Zdroj: vlasta.cz, realsimple.com, whirlpool.com, kitchencabinetkings.com