Letní období spojené s tropickými teplotami znamenají vyšší zátěž pro lidský organismus. Jednou ze základních zásad, jak přežít horko ve zdraví, je dodržování pitného režimu.

Zdroj: Youtube

Proč je nutné pít

V letním období riziko dehydratace zvyšuje i sport, práce v horku či prostá návštěvě koupaliště. Jak říká Hana Pávková Málková ze STOB, pokud zanedbáváme pitný režim, můžeme se dostat do ohrožení života. „V extrémních situacích se může potřeba tekutin na den zvýšit až o několik litrů. Důležité je přitom nejen jejich množství, ale taky složení,“ dodává odbornice.

Pocení a ztráta minerálů

Pokud je horko, tělo ztrácí tekutiny rychleji, a to zejména pocením. V teplých dnech je větší pravděpodobnost, že budeme dehydratovaní, takže konzumace vody by měla být nutností. „V horkých letních dnech ztrácí tělo s tekutinami i minerální látky, močí zejména draslík a potem sodík, proto je potřebujeme doplnit stejně jako tekutiny. Běžnému zdravému člověku přísun těchto látek zajistí spolu s dostatečným pitným režimem i pravidelná vyvážená strava,“ říká Hana Pávková Málková.

Kolik tekutin potřebujeme vypít

Praktická lékařka Angela Rai doporučuje, abychom během vln vedra vypili až 3 litry vody denně. „Pro dospělého člověka je doporučené množství tekutin přibližně 35 ml/1 kg tělesné hmotnosti na den. Pokud se ale více potíme, sportujeme nebo pracuje v horku, ztráty tekutin i potřeba jejich doplnění je vyšší. Pít je potřeba během celého dne po menších dávkách a nikdy nečekat až na pocit žízně,“ radí Hana Pávková Málková. To doporučuje i Angela Rai, která říká, že v horkém dni potřebujeme vypít až kolem 3 litrů tekutin denně a je důležité nepít nadměrné množství najednou.

Jaké tekutiny pít

V horkých dnech jsou nejvhodnější voda či slabě či středně mineralizované vody. Silně mineralizované vody jsou vhodné při velkém horku či sportovních aktivitách. „Vhodné jsou i čaje, přírodní ovocné šťávy, které ale nejsou uměle přislazované,“ dodává Hana Pávková Málková.

Pozor na čaj a kávu

Když je venku horko k padnutí, je lepší zapomenout na silný černý čaj a větší množství kávy. „Přímo nebezpečná může být konzumace alkoholu. Pivo a víno sice zdánlivě na chvíli osvěží, jenže alkohol působí v horku daleko rychleji než obvykle a když se k tomu přidá nedostatek tekutin v těle, může dojít ke stavům těžké opilosti už po menších dávkách. Navíc alkohol odvádí z organismu tekutiny a minerální látky. Pokud pak dostane vyprahlé tělo místo vody alkohol, riziko potíží z nedostatku tekutin se znásobí. Když alkohol, tak po setmění a spolu s ním dostatek dalších nealko tekutin,“ radí Hana Pávková Málková.

Pivo a radlery

Podle odborníků je v horku lepší vyhnout se i sladkým nápojům a raději pít méně sladké a ideálně neslazené nápoje. „Příliš sladké nápoje zpomalují pohyb tekutiny z žaludku do tenkého střeva, kde dochází ke vstřebávání tekutin, proto je tělo využije až za delší dobu. Ve větším množství navíc zbytečně zvyšují příjem energie,“ říká Hana Pávková Málková.

Mírně slazené nápoje si ale můžete dopřát bez výčitek svědomí při sportování a pohybu, zejména když nic nejíte a potřebujete dodat energii. Pokud jde o radlery, což jsou ochucená piva, je potřeba hlídat množství cukru i alkoholu, sáhněte samozřejmě po těch bez. „Některé mají stejně cukru jako limonády, některé ale obsahují cukru méně, ty je možné v malém množství případně zařadit do pitného režimu,“ dodává Hana Málková. Pokud jde o doplnění minerálních látek, pak doporučuje raději neslazené minerálky nebo nealkoholické pivo.

Zdroj: Vlasta.cz independent.co.uk

Související články