Cukrovka je metabolické onemocnění charakterizované vysokou hladinou cukru v krvi. Glukóza je hlavním zdrojem energie pro tělesné buňky a její regulaci zajišťuje hormon inzulin, který produkuje slinivka břišní. U diabetiků je tento proces výrazně narušený, což vede k nadměrné hladině glukózy v krvi, známé jako hyperglykemie.

Pokud trpíte cukrovkou, pak víte, že musíte dodržovat nejen přísný režim, který často spočívá v aplikaci inzulinu, ale také že je nutné dbát na správnou životosprávu. Zároveň je třeba hlídat si cukr v krvi a dodržovat pitný režim. Jestliže tato základní pravidla pravidelně dodržujete, můžete s cukrovkou docela dobře žít. Jenže pozor, o cukrovce panuje i několik mýtů, které se nezakládají na pravdě. Čemu už nikdy nevěřit?

VIDEO: Cukrovkou trpí každý desátý, snášet ji pomáhají technologie. Podívejte se na video!

Zdroj: Youtube

Mýtus 1: Pokud máte cukrovku, potřebujete speciální potraviny

Speciální potraviny na pultech, mezi které patří například dia čokoláda, dia koláče a dia sušenky, sice neobsahují cukr, ovšem to neznamená, že jsou zdravé a že jich může diabetik sníst, kolik chce. Často mají vysoký obsah nasycených tuků a hodně kalorií a použitá umělá sladidla mohou mít při nadměrné konzumaci projímavý účinek, jak dokazuje tato vědecká studie. Kromě toho jsou tyto výrobky často dražší. Vyhněte se jim a místo toho si výjimečně dopřejte malé množství standardních výrobků.

Mýtus 2: Lidé s cukrovkou by neměli jíst ovoce

Ovoce, společně se zeleninou, by mělo tvořit značnou část každé zdravé a vyvážené stravy. Ačkoliv ovoce obsahuje více přírodních cukrů než zelenina, je také bohatým zdrojem dalších důležitých živin, jako jsou vitaminy, minerály a vláknina. Navíc množství cukru v ovoci je stále nižší ve srovnání s cukrem obsaženým v koláčích, sušenkách a jiných sladkostech. Pokud máte problémy s vysokou hladinou glukózy v krvi, ovoce pravděpodobně nebude hlavním viníkem. Než začnete ovoce ve svém jídelníčku omezovat, zaměřte se na jiné zdroje cukru ve stravě.

Mýtus 3: Diabetes je způsoben konzumací velkého množství cukru

Diabetes 1. typu není způsobený stravovacími návyky nebo špatným životním stylem, jak někteří uvádějí. Tento typ cukrovky vzniká, když imunitní systém člověka ničí buňky ve slinivce břišní, které jsou zodpovědné za produkci inzulinu. Na druhou stranu některé mýty o tom, že diabetes 2. typu je způsoben přímou konzumací cukru, také nejsou tak přesné, jak dokazuje tato vědecká studie. Riziko vzniku tohoto typu cukrovky je vyšší u lidí s nadváhou nebo obezitou.

Mýtus 4: Cukrovka 2. typu není závažná

Přestože možná nemusíte užívat léky, abyste měli hladinu cukru v krvi pod kontrolou, tato nemoc není žádná legrace. Svůj stav byste měli mít pod kontrolou, abyste se vyhnuli vzniku komplikací, které mohou zahrnovat například ztrátu zraku, zvýšené riziko srdečního infarktu nebo mozkovou mrtvici.

Mýtus 5: Pokud máte cukrovku, nemůžete jíst žádné sladkosti

U lidí s cukrovkou může nadměrná konzumace sladkých jídel ztěžovat kontrolu hladiny cukru v krvi. To však neznamená, že je nutné ze života zcela vyloučit všechny sladkosti. Stačí jen výrazně omezit jejich konzumaci a nejíst je každý den. Klíčem je najít rovnováhu a mít na paměti, že i malé množství sladkostí může mít významný vliv na hladinu cukru v krvi.

Mýtus 6: Lidé s cukrovkou musejí dodržovat speciální dietu

Strava pro lidi s cukrovkou je stejná jako pro všechny ostatní. Nejedná se o žádnou omezující či speciální stravu, ale je to strava vyvážená a nutričně bohatá. Zahrnuje ovoce, zeleninu, luštěniny, ryby, vejce, libové maso a nízkotučné mléčné výrobky. Tedy vše, co mohou a vlastně by i měli konzumovat také zdraví lidé.

Vhodné potraviny pro diabetiky

  • Zelenina, například brokolice, květák, okurka, ale také mrkev a rajčata
  • Libové maso a mořské ryby
  • Luštěniny
  • Komplexní sacharidy (například sladké brambory, které mají nízký glykemický index)
  • Zdravé tuky (například olivový olej, ořechy a semínka)
  • Vejce
  • Mléko a máslo
  • Celozrnné potraviny
  • Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa

Nevhodné potraviny pro diabetiky

  • Sladkosti
  • Výrobky z bílé mouky
  • Chipsy
  • Cukr a med
  • Slazené nápoje
  • Ovocné šťávy
  • Alkohol a nikotin
  • Červené a tučné maso

Zdroj: Vlasta.cz, Diabetes.org, WebMd, vědecká studie medicalnewstoday.com

Související články