O tom, že hruška není nějaká chudinka, že má, respektive měla by mít výsadní postavení, svědčí fakt, že se jí říkávalo ovoce bohů. Obyvatelé severního Kavkazu dokonce zakazovali kácet hrušně, protože věřili, že v plodech bydlí hodná božstva.
Plané hrušky sbírali už pralidé. Do Evropy se tyto ovocné stromy dostaly z Asie a už je najdeme po celém světě. Samozřejmě největším producentem je v současnosti Čína. Staří Číňané považovali hrušku za symbol nesmrtelnosti a dnešní čínské slovo znamená nejen hrušku, ale i náklonnost.
„Ze všech druhů ovoce, které nám příroda nabízí, jsou hrušky ty nejkrásnější a nejvznešenější. Povznášejí každou slavnostní tabuli,“ napsal v roce 1661 francouzský právník a botanik Jean-Baptiste de La Quintinie, který se za vlády Ludvíka XIV. staral o zahrady paláce ve Versailles.
Zdravá střeva jsou základ
„Toto sladké a šťavnaté ovoce není jen lahodnou pochoutkou, ale také má mnoho léčivých účinků. Obsahuje vysoké množství antioxidantů, které pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály, čímž přispívají k prevenci různých onemocnění,“ vyzdvihuje hrušky celostní terapeutka a výživová poradkyně léčivou stravou Nicole Lukášková, Ph.D., a vysvětluje, co jsou zač ony antioxidanty, které nazývá přímo zázračnými látkami.
„Jsou schopné neutralizovat volné radikály, a tak chránit naše tělo před jejich škodlivými účinky. Hrušky jsou rovněž bohaté na flavonoidy, vitaminy C a E, které jsou silnými antioxidanty. Díky nim pomáhají snižovat riziko vzniku srdečních chorob, rakoviny a dalších závažných onemocnění,“ vypočítává alespoň některé důvody, proč si baňatou dobrotu dopřávat častěji.
Dalším bonusem je příznivý vliv na trávení. „Obsahuje velké množství vlákniny, která pomáhá regulovat trávení a předchází zácpě. Také podporuje růst zdravé střevní mikroflóry a pomáhá udržovat zdravá střeva. Pravidelná konzumace hrušek může tedy pomoci při potížích se zažíváním a zlepšit celkový stav trávicího systému,“ objasňuje odbornice na výživu.
Zároveň ale zdůrazňuje, že pokud chceme zlepšit kvalitu trávení, která je základem přirozeného zdraví a která se u všech s věkem snižuje, doporučuje v chladných dnech především tepelně upravené hrušky.
MĚLI BYSTE VĚDĚT: Dál od mrkve
Stejně jako příbuzná jablka také hrušky produkují velké množství etylenu. Tato látka urychluje hnití některých jiných plodů. Proto hrušky neskladujte v blízkosti mrkve, brokolice, dýně, melounu nebo brambor.
Kdepak botox, hrušku!
„Někteří se domnívají, že se tepelnou úpravou sníží množství vitaminů, ale to platí jen o céčku. Jeho obsah ovšem klesá už přepravou a samotným skladováním ovoce,“ krotí obavy z konzumace povařených hrušek. Jak říká, je důležité nejen to, co jíme, ale jestli vůbec dokážeme ze stravy výživné látky strávit a vstřebat. Doporučuje tak například hruškový svařák (recept viz rámeček Podzimní lahůdky pro zdraví), v němž se uplatní další klad tohoto ovoce, a to, že dokáže celkově zklidnit psychiku. Také podporuje činnost ledvin a působí protizánětlivě.
Aby toho nebylo málo, Nicole Lukášková ještě upozorňuje na to, že hrušky mají anti-age účinky. „Obsahují kolagen, který je zodpovědný za pružnost pokožky a její hydrataci. Pravidelná konzumace může tudíž přispět ke zlepšení stavu pokožky, omezení vrásek, a tedy zlepšení celkového vzhledu,“ vysvětluje s tím, že energetická síla se promítá i do plodnosti a dlouhověkosti hrušně.
„Na rozdíl od jiných ovocných stromů, které se běžně vysokého věku nedožívají, hrušeň patří k dlouhověkým a plodí do ‚posledního dechu‘,“ líčí odbornice, která ve své praxi pracuje i s listy hrušně. Zařazuje je do individuální čajové směsi u klientů se záněty močových cest, ledvinových kamínků a některých problémů kloubů.
Když jídlo léčí…
Sama hrušky miluje nejen pro jejich chuť a přirozenou sladkost, ale také pro jejich sílu k posílení „středu“ (energetického okruhu sleziny a žaludku) a kvality trávení. Nejraději má teplý hruškový krém (recept viz rámeček Podzimní lahůdky pro zdraví), ale i hrušky s mákem. Jako dítě totiž milovala hruškové knedlíky s mákem, ale těsto pro ni bylo tak trochu zbytečné.
Dnes tedy jen podusí širší plátky hrušky v troše vody s kokosovým olejem, špetkou soli a lžící mletého máku. „V chladných dnech je to skvělá odpolední svačina. Zahřeje, zklidňuje, díky soli vynikne sladkost hrušky a mák dodá lehce vstřebatelný vápník,“ líčí. Další recepty na zpracování nejen hrušek nabízí ve svých knihách, třeba Jak posílit imunitu za 90 dní.
Na internetu se můžeme dočíst, že by se hruškám měli zcela vyhýbat lidé s nemocným žlučníkem a že by je měli jíst opatrně diabetici. Nicole Lukášková je ale doporučuje všem, podle ní není důvod se jim vyhýbat. Jedinou výjimkou jsou ti, kteří trpí alergií na hrušky. „Jejich vyřazování z jídelníčku ale není řešením skutečného problému, tím je oslabené trávení. Když jsem u svých klientů s alergií na hrušky či jablka odstranila skutečné příčiny potíží, mohli toto ovoce zase začít jíst,“ předkládá odbornice svůj pohled na věc.
Více se dá zjistit v jejích videokurzech, kde dává i praktický návod, jak různé chronické zdravotní problémy uzdravit léčivým jídlem. V případě trávicích problémů je vhodná střídmost a tepelná úprava. Lehčí stravitelnosti můžeme dosáhnout zejména v kombinaci s kořením, jako jsou kardamom a skořice.
Jako u každého ovoce nebo zeleniny i v tomto případě platí, že jsou lepší plody české než odněkud z „tramtárie“. A úplně nej jsou ty nepříliš přitažlivě vypadající z plané hrušně někde u cesty. Nejen že vás asi překvapí úžasnou chutí, ale navíc plané hrušky mají více léčivých účinků než ty šlechtěné.
„Určitě jsou bezva plané letní, v létě skvěle přirozeně osvěží a jsou energeticky posilující, protože nesou sílu ‚přežití‘ v přirozeném boji se škůdci bez chemického ošetření,“ říká Nicole Lukášková.
MŮŽETE ZKUSIT: Podzimní lahůdky pro zdraví
Recepty výživové poradkyně léčivou stravou Nicole Lukáškové, Ph.D.
Hruškový krém
Dáme vařit propláchnuté jáhly a lehce je osolíme. V polovině vaření přidáme nakrájené kousky hrušky (neoloupané) a kardamom. Jakmile budou jáhly a hrušky měkké, sundáme z plamene a projedeme tyčovým mixérem dohladka. Krém můžeme ještě zjemnit kokosovým mlékem.
Co dělá? Posiluje kvalitu trávení, zklidňuje psychiku, harmonizuje náš „střed“.
Hruškový svařák
Koření na svařené víno vaříme 10 minut v 1 dl vody. Krátce zahřejeme hruškovou šťávu. Obě tekutiny smícháme a užíváme po douškách nejlépe odpoledne, kdy je aktivní energetický okruh ledvin.
Co dělá? Zklidňuje, hydratuje, zlepšuje trávení, podporuje klouby. Působí příznivě při poruchách srdeční činnosti, zpevňuje stěny cév. Když do něj ještě přidáme škrob kuzu, nápoj zhoustne, sníží se překyselení a podpoříme tvorbu serotoninu (hormonu dobré nálady).
Zdroj: časopis Květy, www.zdravesnicole.cz