Chléb nemá mezi dietáři dobrou pověst. Má tedy vůbec nějaká pozitiva? Nebo je zbytečností, kvůli které nám přibývají tukové faldíky kolem pasu?

Není chléb jako chléb

Navzdory kritice, že se po chlebu tloustne kvůli vysokému množství sacharidů, správný druh chleba může být ve skutečnosti zdravým jídlem. Z tloustnutí nemůžeme podle odborníků vinit ani jednu potravinu, a tedy ani pečivo. Přibíráme proto, protože přijímáme ve stravě více energie, než vydáme. Je sice pravda, že zejména bílý chléb obsahuje dobře dostupnou energii, která pokud není využitá například při práci nebo pohybu, se ukládá do tukových zásob. Jak to tedy je s jednotlivými druhy chleba a mýty kolem nich?

Zdroj: Youtube

100% celozrnný chléb

Podle odborníků je nejzdravější chléb ten, který je vyroben z celozrnné mouky, ideálně žitné. Stoprocentně celozrnný chléb obsahuje spoustu vlákniny, živin a minerálů, například selen, mangan, thiamin a fosfor. Studie prokázaly, že vysoké množství celých zrn snižuje riziko mnoha onemocnění, včetně cukrovky 2. typu nebo srdečních onemocnění.

Ale pozor – zdravější neznamená dietnější. Díky vláknině je vhodný pro diabetiky a pro ty, kteří drží dietu, ale energetická hodnota je stejná jako u běžného bílého chleba. Několik studií také prokázalo, že když dospělí nahradili ve stravě rafinovanou pšenici celozrnnou, zaznamenali významnou ztrátu viscerálního tuku.

Vícezrnný nebo tmavý chléb

Pokud si koupíte chléb, který má tmavou barvu, vůbec to nemusí znamenat, že je zdravější. Pravda je, že celozrnný chléb bývá tmavší, ale ne každé tmavé pečivo je celozrnné. Velmi často je barva důsledek obarvení nebo pražení obilovin. Proto musíte číst etikety. Stejně tak vícezrnný neznamená celozrnný, má v sobě sice nějaké množství celozrnných obilovin, ale pokud jich nemá 80 procent, nemůže být označen jako celozrnný.

Chléb ze lněných semínek

Lněná semínka nejsou zrna, to ovšem neznamená, že neobsahují spoustu živin. Mají vysoký obsah vlákniny a zdravých polynenasycených tuků. Když přidáte lněné semínko do svého jídelníčku, můžete ochránit svoje srdce. Navíc jsou lněná semínka přirozeně bezlepková, takže chléb vyrobený z nich místo pšenice bývá dobrou volbou pro osoby s celiakií nebo citlivostí na lepek. V obchodech ale obvykle najdete chléb, který kromě lněných semínek obsahuje i pšenici, takže pokud budete chtít chléb pouze ze lněných semínek, musíte si ho upéct sami.

Kváskový chléb

Tento druh chleba, pokud je navíc upečený z celozrnné žitné mouky, patří k nejzdravějším. Vyrábí se z žitného kvásku. Výhodou kváskového chleba je právě kvásek, kdy dochází k procesu fermentace, která ovlivňuje výsledné složení pečiva a přináší spoustu benefitů. Je lehčeji stravitelný díky mikroorganismům, které se v kvásku přirozeně množí, díky fermentaci dochází k lepší využitelnosti některých prospěšných látek, má nižší glykemický index, takže tolik nevychýlí hladinu cukru v krvi a déle zasytí. Kváskový chléb také déle vydrží a neplesniví.

Mýtus 1: Chléb v lednici vydrží déle čerstvý

Není to pravda, právě naopak. Chléb by se měl podle výživové poradkyně Hany Málkové Pávkové skladovat ideálně při teplotě 20–25 stupňů Celsia, zabalený do čisté utěrky, tak aby mohl dýchat. Pokud vám tedy chléb brzy okorá nebo začne tvrdnout, je to nejintenzivněji při teplotách 0–10 stupňů Celsia. Do ledničky tedy chléb nikdy nedávejte.

Mýtus 2: Měkký chléb je známkou čerstvosti

Možná si koupíte v obchodě chléb a zmáčknete ho, abyste otestovali jeho měkkost, a ubezpečíte sami sebe, že to je super, protože je opravdu čerstvý. To je ale velký omyl. Čerstvý chléb má nebo by měl mít kůrku tvrdou a může být i rozpraskaná (to krásně vidíte doma, pokud si sami pečete chleba). Čerstvý chléb nemusí být nejměkčí, měl by být dobře propečený, protože jedině tak se v něm krásně smíchají všechny aromatické látky. Má pak i menší tendenci plesnivět.

Zdroj: vlasta.cz verywellfit.com

Související články