Možná jste navyklí jíst celý rok stejně, pravda je ovšem ta, že aby tělo v zimě a mrazu dobře fungovalo a vyhnulo se útočícím bacilům, měli byste mu dopřát stravu bohatší a výživnější s důrazem na potraviny posilující imunitu. Pozor, neznamená to jíst nezřízeně, co hrdlo ráčí, a obalit se tukem. K tomu, abyste byli fit a rýma s nachlazením na vás nemohly, stačí, když do jídelníčku zařadíte potraviny, které zasytí, zahřejí a dodají energii i bez mlsání. "Klíčová je kvalita, nikoli kvantita," upozorňuje fitness trenérka Tereza Kompánková.

VIDEO: Jak funguje imunita? Namluvil Pavel Liška

Zdroj: Youtube

Fermentované potraviny

Zakysané mléčné výrobky, kysané zelí, tempeh, kimchi, miso, kombucha, kvašené okurky, natto či některé druhy sýrů (gouda, mozzarella, čedar nebo tvaroh). Ty všechny se řadí mezi fermentované potraviny, které s naším zdravím dokážou doslova zázraky. Obsahují totiž vlákninu a probiotika, které zajišťují rovnováhu střevní mikroflóry, podporují trávicí systém a posilují imunitu.

Luštěniny

Věděli jste, že luštěniny, na jejichž pravidelnou konzumaci se často zapomíná, jsou přímo nutričním pokladem? Kromě kvalitních rostlinných bílkovin a mikroživin jako kyselina listová, železo, hořčík, fosfor, mangan a draslík totiž obsahují i velké množství vlákniny, která napomáhá správnému vyprazdňování a také ve střevě slouží jako zdroj potravy pro prospěšné bakterie budující náš imunitní systém. Luštěniny se navíc pyšní nízkým obsahem kalorií, tudíž jsou ideální potravinou k udržení štíhlé linie.

Tučné ryby

Nezbytná je také konzumace tučných mořských ryb s obsahem omega-3 mastných kyselin, které jsou pro náš organismus prokazatelným přínosem. Nedostatek zdravých tuků může zapříčinit časté nemoci, a dokonce zvyšovat riziko srdečních chorob. Vybrat si dle chuti lze například makrelu, lososa, tuňáka nebo sledě, důležité je ovšem rybky do jídelníčku zařadit alespoň třikrát týdně a nejlépe celoročně.

Pohanka

Znáte ji, ale nikdy jste ji nezkoušeli? Pak je možná právě teď ta pravá chvíle po ní v obchodě sáhnout. Je totiž výborná nasladko i naslano, tudíž z ní můžete připravit snídaňové kaše, sladké i slané palačinky, anebo pohanku vmíchat do polévky. Na pohance si pochutnávají "bezlepkáři", ovšem vzhledem k vysokému obsahu zinku, mědi, selenu, manganu a vitamínů B, E a C, by ji měli do jídelníčku zařadit i lidé bez alergie. Konzumace této lehce stravitelné obiloviny, která má mimo jiné také výborné zahřívací účinky, je totiž vhodná i při nemocech srdce a cév. A díky obsahu cholinu také regeneruje poškozené jaterní buňky.

Hlíva ústřičná

Máte rádi houby? Pak vás možná potěší, že jednou z nejlepších potravin pro zdraví a imunitu je hlíva ústřičná. Nejenže je bohatým zdrojem prospěšných látek , navíc skvěle chutná. Dopustit na ni nedají ani samotní lékaři a nutriční specialisté. Připravte si ji jako řízek, či z ní vyrobte nejrůznější polévky a omáčky. Chutnat bude i v rizotu nebo těstovinách.

Veganská dršťková polévka z hlívy ústřičné

Ingredience:

• 300 g hlívy ústřičné

• 2 lžíce rostlinného oleje

• 1 menší cibule

• 2 stroužky česneku

• 1 lžíce mleté sladké papriky

• 1 kostka zeleninového bujónu

• 1 lžíce hladké mouky

• 1 litr horké vody

• 1 lžíce sušené majoránky

• 1–2 lžíce citrónové šťávy

• sůl a pepř dle chuti

• 1 snítka čerstvé majoránky

Postup: Na oleji zpěňte nadrobno nakrájenou cibuli. Po 3 minutách přidejte rozmačkaný česnek, restujte další minutu. Přidejte na nudličky nakrájenou hlívu (tužší části hlívy odstraňte nebo nakrájejte na menší kousky). Zasypejte mletou paprikou, rozdrobeným bujónem, solí, promíchejte a lehce restujte – maximálně 30 sekund, aby paprika nezhořkla. Poprašte lžící mouky, opět promíchejte a za stálého míchání přilévejte vodu. Vařte 20 minut, v polovině vaření přidejte sušenou majoránku. Dochuťte citrónem, solí a pepřem dle chuti. Před podáváním můžete ozdobit čerstvou majoránkou.

Přečtěte si taktéž článek od značky CBDSTAR, kde se dočtete 8 tipů, jak přirozeně posílit imunitu.

Zdroj: vlasta.cz tropikalia.cz healthline.com/health/acquired-immunity

Související články